Autoroute des Hauts Plateaux

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autoroute.png
A?
Begin Al Aricha (DZ/MA)
Einde Tébessa
Lengte 1.020 km
Route

Flag of Morocco.svg

Centrum.svg Al Aricha

Centrum.svg Saïda

Centrum.svg Tiaret

Centrum.svg Bougzoul

Centrum.svg M'Sila

Centrum.svg Barika

Centrum.svg Batna

Centrum.svg Khenchela

Centrum.svg Tébessa

De Autoroute des Hauts Plateaux is een geplande Autoroute in Algerije. De snelweg moet een oost-westverbinding door het noorden van het land vormen, aan de zuidkant van het Atlasgebergte, en diverse steden tussen de Marokkaanse en Tunesische grens verbinden. De geplande lengte is 1.020 kilometer.[1]

Routebeschrijving

De snelweg moet in de omgeving van Al Aricha in de Saharawoestijn beginnen aan de grens met Marokko. De snelweg moet vervolgens de N13 en N94 naar Saïda volgen, ten zuiden van het Atlasgebergte. De snelweg loopt langs de rand van de daadwerkelijke Sahara, op circa 1.200 meter hoogte. De route loopt via de N14 en N40 langs Tiaret, en door een vlakke hoogvlakte continu parallel aan de daadwerkelijke bergen, zodat de snelweg over vlak gebied loopt. Via de N28 loopt de route dan naar Batna, waar de snelweg meer door de bergen gaat lopen. Vervolgens loopt de route parallel aan de N88 en N83 naar Tébessa, en moet dan in die regio eindigen. Het is onduidelijk of de snelweg door moet lopen tot aan de grens met Tunesië.

Toekomst

De snelweg krijgt in eerste instantie 2x2 rijstroken, met een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken. De bouw zal bestaan uit drie fases; het westelijke deel van Al Aricha naar Tiaret over 305 kilometer, het centrale deel van Tiaret naar Batna over 495 kilometer en het oostelijke deel van Batna naar Tébessa over 220 kilometer.

Momenteel gaat de prioriteit vooral uit naar de A1, die wat noordelijker loopt, en ook vanaf de Marokkaanse naar Tunesische grens loopt. Het is de bedoeling de Autoroute des Hauts Plateaux in 2025 voltooid te hebben. In april 2014 begon de aanleg van de snelweg rond Batna.[2] Eind 2014 gingen meer delen in aanleg.[3] De werkzaamheden zijn echter vrij snel na aanvang gestaakt, er zijn niet meer dan wat beperkte grondwerkzaamheden tussen Batna en Khenchela uitgevoerd.

Zowel aan Marokkaanse als Tunesische zijde is geen logisch vervolg van deze snelweg. In het oosten van Marokko liggen geen plaatsen van belang, en lopen alleen wat wegen naar afgelegen plaatsen. Ook aan Tunesische zijde is geen snelweg aanwezig, wel de regionale weg P-13 die naar Sfax aan de Middellandse zee loopt. In Tunesië zijn vooralsnog geen plannen om een snelweg te bouwen in dit gebied.

Wegnummer

Het is nog niet bekend welk wegnummer de snelweg gaat krijgen, de autosnelwegnummering in Algerije staat nog in de kinderschoenen, er is slechts één A-nummer bekend, de A1.

Referenties

Autosnelwegen in Algerije

A1 - Autoroute Est-OuestAutoroute Nord-SudAutoroute des Hauts PlateauxAutoroute Algiers-Tizi OuzouAutoroute Tizi Ouzou-BouiraAutoroute Thenia-LakhdariaAutoroute Oran-ArzewAutoroute Batna-Ain ToutaAutoroute Annaba-BerrahalRocade Nord (Algiers)Rocade Est (Algiers)Rocade Sud (Algiers)2e Rocade Sud (Algiers)Rocade Ouest (Algiers)Rocade Sud (Constantine)Rocade Est (Constantine)Rocade Sud (Oran)Pénétrante de MostaganemPénétrante Sud (Oran)Pénétrante Sud (Annaba)Pénétrante de BéjaïaPénétrante de BouinanPénétrante Bouira - Sour El Ghozlane