Autoroute du Nord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freeway Iran.svg
Autoroute du Nord map.png
?
Begin Abidjan
Einde Yamoussoukro
Lengte 226 km
Route

Centrum.svg Abidjan

Centrum.svg Singrobo

Centrum.svg Toumodi

Centrum.svg Yamoussoukro

Voor de snelweg in Frankrijk zie A1 (Frankrijk).

De Autoroute du Nord is een autoroute in Côte d'Ivoire. De snelweg verbindt de kuststad Abidjan met de hoofdstad Yamoussoukro. De snelweg is 226 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Autoroute du Nord begint in Abidjan en verloopt over het algemeen noordwestwaarts. De snelweg telt 2x2 rijstroken met vluchtstroken, maar is dichter bij Abidjan substandaard. De snelweg verloopt door vlak tot glooiend gebied dat bestaat uit bossen en weilanden met veel dorpjes in de omgeving. De snelweg verloopt iets ten oosten van de A3 tot Singrobo, daarna ten westen ervan. De snelweg eindigt bij de hoofdstad Yamoussoukro.

Geschiedenis

De 140 kilometer lange snelweg tussen Abidjan en Singrobo ging in 1975 in aanleg en is in 1982 voltooid.[1] Yamoussoukro was in de jaren '70 nog een kleine plaats, daardoor is de snelweg toen niet verder doorgetrokken. Sinds 1983 is Yamoussoukro de hoofdstad van Côte d'Ivoire en nam het inwonertal toe.

Tussen 2007 en 2013 is een 86 kilometer lange verlenging van Singrobo tot Yamoussoukro aangelegd. Dit nieuwe stuk is op 11 december 2013 opengesteld voor het verkeer.[2]

Toekomst

Op 29 maart 2017 begonnen werkzaamheden om de snelweg 37 kilometer te verlengen langs Yamoussoukro naar Tiébissou.[3] Dit moet eind 2021 gereed zijn.[4] Vervolgens begonnen op 30 november 2018 werkzaamheden om een 95 kilometer lang traject van Tiébissou naar Bouaké aan te leggen.[5] Dit deel moet eind 2021 opengesteld worden.

Tol

De Autoroute du Nord is een tolweg, de eerste van Côte d'Ivoire. De tolheffing begon op 15 mei 2014.[6]

Referenties

Flag of Cote d'Ivoire.svg Autoroutes in Côte d'Ivoire Flag of Cote d'Ivoire.svg

Autoroute du NordAutoroute Abidjan - Grand BassamAutoroute Abidjan - San PedroAutoroute d'AbidjanBoulevard de GaulleAutoroute C2