Autostrasse

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Autostraße)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Zwitserse bord voor een Autostrasse.

Een Autostrasse is de variant op een autoweg in Zwitserland. Het betreffen beter uitgebouwde wegen met veelal ongelijkvloerse kruisingen, maar een rijbaanscheiding of meer dan één rijstrook per richting komen lang niet overal voor. In Zwitserland wordt Autostrasse zonder ß geschreven.

Zwitserland

Autostrassen zijn in Zwitserland vrijwel altijd ongelijkvloers aangelegd. Rijbaanscheidingen zijn zeldzaam, maar komen wel voor en de meeste wegen kennen één rijstrook per richting. Ze hebben het prefix van een Autobahn, namelijk "A". Enkele Autobahnen hebben ook delen die als Autostrasse zijn uitgebouwd, zoals de A8 en A13. De maximumsnelheid op dergelijke wegen is 100 km/uur, alhoewel lagere snelheden in bergachtige routes en in tunnels niet ongebruikelijk zijn. De Autostrassen vormen geen apart netwerk, maar zijn vaak schakels tussen Autobahnen op plekken waar verkeersintensiteiten een volledige Autobahn niet rechtvaardigen, met name in bergachtige gebieden. De Gotthardtunnel in de A2 is ook een Autostrasse. De bewegwijzering is gelijk aan die van een Autobahn, en de wegen zijn veelal ook tolplichtig middels het Autobahnvignette.

In het Italiaans wordt de weg in Zwitserse context een semiautostrada genoemd. In het Frans wordt deze in Zwitserse context een semi-autoroute genoemd. De termen superstrada en voie express worden in Zwitserland niet gebruikt.

Duitsland

In Duitsland worden dergelijke wegen vaak als Kraftfahrstraße gebouwd, alleen bedoeld voor snelverkeer. De snelwegvariant heet de Autobahnähnliche Straße.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet de Autostraße niet verward worden met een Schnellstraße, beide wegen zijn volkomen verschillend. Veel Bundesstraßen buiten de bebouwde kom worden als Autostraße aangewezen, hier mogen dan geen fietsers of tractors komen, maar Autostraßen zijn niet ongelijkvloers uitgebouwd, alhoewel dit wel mogelijk is, maar zeker geen ontwerpstandaard is.

In Oostenrijk wordt Autostraße wel met "ß" geschreven, in tegenstelling tot Zwitserland.

Referenties