Autostradă (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gepland Autostrăzi-netwerk in Roemenië.

Een autostradă (meervoud: autostrăzi) is de term voor een autosnelweg in Roemenië. Het netwerk van Roemeense autostrăzi is relatief beperkt, maar wordt nog uitgebreid. Per 1 januari 2021 omvatte het Roemeense snelwegennet 911 kilometer.

Netwerk

Het Roemeense snelwegennet bestaat uit drie snelwegen, de A1 van București naar Pitești en de rondweg van Sibiu, de A2 van București tot Cernavodă en de A3 bij Cluj-Napoca. De snelwegen tellen allen 2x2 rijstroken en hebben voldoende voorzieningen als tankstations en verzorgingsplaatsen.

Lijst van autostrăzi

Weg Traject Lengte Geplande lengte
A0 Ring București 0 km
A1 Bucureşti - Piteşti - Sibiu - Timişoara - Arad - Nădlac (H) 450 km 620 km
A2 Bucureşti - Constanţa 204 km 204 km
A3 Bucureşti - Ploieşti - Braşov - Cluj-Napoca - Oradea - Borş (H) 166 km 588 km
A4 Brăila - Constanţa - Vama Veche (BG) 22 km 60 km
A5 Bucureşti - Giurgiu (BG) 0 km
A6 Lugoj - Calafat - Craiova - București 10 km
A7 Ploieşti - Buzău - Suceava - Siret (UA) 16 km 440 km
A8 Târgu Mureş - Iaşi 0 km 310 km
A9 Timişoara - Moraviţa (SRB) 0 km
A10 Sebeş (A1) - Turda (A3) 41 km 71 km
A11 Oradea - Arad 2 km
A12 Craiova - Piteşti (A1) 0 km 121 km
A13 Sibiu - Făgăraş - Brașov - Bacău 0 km
A14 Buzău - Brăila - Galați 0 km
A15 Marghita - Satu Mare 0 km

Nummering

De autostrada in Roemenië zijn chronologisch genummerd. De A1 was de eerste snelweg, en de A2 de tweede en de A3 de derde. De A4 rond het oostelijke Constanţa wordt de 4e, dus de A4. Mede hierdoor wisselt de nummering van de geplande snelwegen nogal eens, als de prioriteit voor de aanleg ervan wordt gewijzigd. Zo stond de Autostrada Est-Vest voorheen bekend onder het geplande nummer A4. In juli 2013 werden wegwijzers met A6 geïnstalleerd bij Lugoj. Dit was de eerste snelweg die niet chronologisch genummerd is, aangezien er nog geen A5 is.

Afritnummering

De Roemeense autosnelwegen hadden oorspronkelijk geen afritnummering. In 2021 is op de A10 voor het eerst afritnummering geïmplementeerd, een sequentiële afritnummering.

Geschiedenis

Zie ook Lijst van wegopeningen in Roemenië.

De aanleg van het Roemeense snelwegennet begon in de jaren 60, toen begonnen werd met de A1 tussen București en Pitești. In 1972 werd deze snelweg voltooid. In de jaren 80 werd vervolgens begonnen met een snelweg naar het oosten, vanaf București naar Constanţa. In 1987 werd hiervan het eerste deel tussen Fetești en Cernavodă opengesteld, waarna tussen 2004 en 2007 de rest werd aangelegd tussen București en Fetești. Tevens is in 2007 de A1 langs Pitești verlengd en de rest van de snelweg gemoderniseerd. In 2009 opende de eerste 42 kilometer van de A3 tussen Turda en Cluj-Napoca. In 2010 opende een verlenging naar Câmpia Turzii en de rondweg van Sibiu in de A1. In 2011 opende de A1 tussen Timişoara en Arad. Tevens is de A2 oostwaarts verlengd naar de havenstad Constanţa. Dit is in 2012 opengesteld, evenals de A4, de randweg Constanţa. De kwaliteit van de snelwegen die tussen 2010 en 2015 zijn opengesteld waren niet allemaal voldoende.[1] Een deel van de A1 moest zelfs helemaal afgegraven worden.[2]

Toekomst

Het meest prominente snelwegenproject is de zogenaamde Autostrada Transylvania, die het nummer A3 krijgt, en vanaf Brașov naar de Hongaarse grens bij Borș loopt. Dit project werd voorheen ook wel het grootste wegenbouwproject van Europa genoemd, maar de bouw ervan stagneert omdat de Roemeense overheid deze in 2004 zonder aanbesteding aan het Amerikaanse bouwbedrijf Bechtel heeft gegund. Hierdoor weigert de Europese Unie, waar Roemenië sinds 2007 lid van is, deze snelweg verder te co-financieren, waardoor de bouwkosten geheel voor de rekening van de Roemeense overheid komen. Sindsdien gaat er meer prioriteit uit naar de bouw van de A1 van Sibiu naar de Hongaarse grens ten noordwesten van Arad.

Het meest problematisch zijn de dure snelwegtrajecten door de Karpaten, een berggebied tot 2.500 meter hoogte. Deze projecten worden in de vorm van PPS uitgevoerd. Het betreft de A1 tussen Pitești en Sibiu en de A3 tussen Ploiești en Brașov.

Andere geplande snelwegen zijn de Autostrada Est-Vest, die vanaf Târgu Mures naar het oosten van Roemenië moet lopen. Dit is een zeer spectaculair project doordat deze door uniek berggebied loopt. De financiering ervan is niet rond en de prioriteit is op dit moment nog laag. Mogelijk wordt deze snelweg in de volgende budgettaire periode van de EU, die in 2013 begint, toegevoegd. Tevens wordt de A5 overwogen als snelweg van București naar de grens met Moldavië. Ook de aanleg hiervan is nog niet concreet.

Tol

De Roemeense snelwegen vallen onder het tolvignet rovinieta, waaronder ook alle drumul national vallen. Er hoeft niet apart tol betaald te worden voor deze trajecten. Mogelijk zullen de PPS-projecten door de Karpaten in de toekomst wel aparte tolsnelwegen worden.

Moldavië

In Moldavië wordt ook het Roemeens gesproken. De term Autostradă / Автомагистраль is hier bij wet vastgelegd voor een autosnelweg, alhoewel er in Moldavië geen wegen zijn die daadwerkelijk de status van autosnelweg hebben. Wel is er een snelwegachtige verbinding van Chișinău naar het zuiden die mogelijk in aanmerking komt voor snelwegstatuten.

Referenties

Autostrăzi en drumuri expres in Roemenië

Autosnelwegnamen in de wereld

AutobahnAutobunnAutocestaAutoestradaAutokinetodromosAutomagistralėAutópályaAutopistaAutoputAutorouteAutosnelwegAutostrada (Italië)Autostrada (Polen)Autostradă (Roemenië)AutostradëAutovíaAvtocestaAvtomagistralAvtomagistralaAvtopatDiaľnicaDálniceExpresswayFreewayKiirteeMoottoritieMotorveiMotorvejMotorvägMotorwayOtoyol