Autostrada (Italië)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Autostrade-netwerk in Italië.
Het symbool voor een Autostrada.

De autostrada is de term voor een autosnelweg in Italië. Het netwerk van autostrade is per 1 januari 2017 7.163 kilometer lang en vormt het hoofdtransportnetwerk van het land. Naast autostrade zijn er ook talloze superstrade uitgebouwd als autosnelweg. Het grootste deel van de autostrade zijn tolwegen.

Netwerk

Het netwerk van autostrade in Italië bestaat uit een soort grid-netwerk, met voornamelijk oost-west en noord-zuidsnelwegen. Het netwerk is het dichtst in het noorden van het land, en wordt naar het zuiden toe dunner. Belangrijke hoofdroutes zijn de A1-A2 vanaf Milano naar Reggio Calabria, de A4 als oost-westroute door het dichtbevolkte noorden vanaf Torino via Milano en Venezia naar Trieste. Langs de oostkust van Italië loopt de A14, de op één na langste snelweg van Bologna via Rimini en Bari naar Taranto. Langs de Ligurische kust loopt de A10-A12. Langs de westkust loopt geen doorgaande autosnelweg. Belangrijke transitroutes naar buurlanden zijn de A9 naar Zwitserland, de A22 naar Oostenrijk en de A5, A6 en A10 naar Frankrijk. Tevens lopen de A4 en A34 naar het grensgebied met Slovenië en de A23 naar het oosten van Oostenrijk.

Rondom Milano, Roma en Napoli liggen de grootste stedelijke snelwegennetten. Andere steden hebben minder snelwegen. Het snelwegennet is redelijk goed geïntegreerd met dat van buurlanden, ondanks de aanwezigheid van de Alpen langs alle landsgrenzen. Er is geen vaste verbinding naar Sicilië, alhoewel deze wel gepland is. Italië is tevens van belang voor transitverkeer naar Griekenland en Turkije, dat de A14 naar de havens van Ancona en Brindisi gebruikt.

Classificatie

De Autostrade zijn onder te verdelen in een aantal klassen;

  • Autostrade (hoofdroutenet)
  • Tangenziale (rondwegen)
  • Diramazione (verbindingswegen)
  • raccordi autostradali (toevoerwegen)
  • trafori (belangrijke tunnels)

Geschiedenis

De ontwikkeling van de autowegen in Italië behoorde tot de eerste ter wereld. In 1922 voorzag de ingenieur Piero Purcelli een netwerk van autosnelwegen, alhoewel Italië destijds slechts 85.000 voertuigen over haar wegen had rijden. De eerste autostrade die werd opengesteld was de Autostrada dei Laghi, onderdeel van de huidige A8 en A9 tussen Milano en Varese. Op 21 september 1924 werd deze weg opengesteld. Het was geen autosnelweg in de naoorlogse betekenis, de weg had één rijbaan met één rijstrook per richting. De weg was destijds 18 kilometer lang en een tolweg. Hij kende vrijwel geen bochten. Op 28 juni 1925 opende de tweede tak, de huidige A9 naar Como. Deze weg was destijds 24 kilometer lang.

De bouw van het Italiaanse autosnelwegennet in de jaren '20 en '30 werd aangegrepen voor propaganda door de fascistische overheid van Benito Mussolini. In 1930 bezocht Piero Purcelli Duitsland om een nieuwe ontwerpstandaard voor autosnelwegen te creëren. Vanaf dat moment werd aanbevolen om minimaal 2 rijstroken per richting aan te leggen met een rijbaanscheiding, het begin van het autosnelwegennet zoals we dat nog steeds kennen. In 1933 was het Italiaanse autostrade-netwerk reeds 458 kilometer lang. In 1933 werd de A4 tussen Torino en Venezia opengesteld. Andere vroegere autostrade waren de A3 tussen Napoli en Salerno in 1929 en de A11 tussen Firenze en Pisa in 1933. Vooroorlogse snelwegen waren allemaal enkelbaans. In sommige gevallen betrof het driestrooks wegen met een suicide lane in het midden. Pas later zijn die wegen omgebouwd tot volwaardige autosnelweg.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het snelwegenbouwprogramma vrij snel weer opgepakt. De eerste autostrade die daadwerkelijk aan moderne eisen voor een autosnelweg voldoen (2x2 rijstroken met gescheiden rijbanen) werden vanaf midden jaren '50 aangelegd. Over het algemeen wordt gezien dat de A90, de ringweg van Rome, de eerste autostrade was met 2x2 rijstroken, waarvan het eerste deel in 1951 werd opengesteld, maar dit was slechts een zeer kort stuk. Het eerste echte stuk autosnelweg met 2x2 rijstroken was de A7 tussen Tortona en Serravalle op 26 juli 1958. Op 8 december 1958 opende ruim 100 kilometer van de A1 tussen Milano en Parma. Italië opende betrekkelijk veel autosnelwegen in de late jaren '50, tussen 1951 en 1960 opende 551 kilometer autostrade, wellicht het meeste van Europa in die tijd.

De meeste autostrade werden in de jaren 60 en de eerste helft van de jaren 70 opengesteld. In 1975 werd de legge 492 ingevoerd, een wet die nieuwe autosnelwegen verbood. Enkel snelwegen in een vergevorderd stadium van planning, of die al in aanleg waren, mochten worden gebouwd. Deze wet werd in 2001 formeel ongedaan gemaakt, alhoewel er in de jaren 90 alweer voorzichtig werd begonnen met nieuwe snelwegen. Dientengevolge zijn er tussen pakweg 1978 en 1995 vrijwel geen autostrade gebouwd. Pas vanaf eind jaren 90, en met name in het eerste decennium van 2000 nam het aantal projecten weer toe. Kanttekening is dat voor 1975 het gros van de Italiaanse snelwegen al voltooid was. De wet had relatief weinig effect. Enkel op Sicilië bleef de snelwegbouw achter, en een aantal regionale snelwegen werden niet gerealiseerd. Als alternatief zijn tijdens de jaren 80 en 90 veel superstrade gebouwd in het midden van Italië, die oorspronkelijk voorzien waren als autostrada.

Statistieken

De ontwikkeling van het autostrada-netwerk.
De snelwegopeningen per jaar.

Toekomst

Veel Autostrade zijn in de recente geschiedenis verbreed, zoals de A1 en A4 die zeer veel vakantieverkeer trekken. Ook worden enkele delen van autosnelwegen opnieuw gebouwd, doordat het substandaard alignement van de jaren 60 niet meer aan de huidige verkeersvraag voldoet. Dit betreft bijvoorbeeld de A1 tussen Bologna en Firenze en de A2 tussen Salerno en Reggio Calabria. Nieuwbouw vindt plaats op beperkte schaal, zoals de A31 naar Trento en de A33 in de regio's Cuneo en Torino. Ook is het gepland de ontbrekende schakel in de A12 aan de westkust te bouwen, evenals de A18 op Sicilië.

Tol

Zie ook tolwegen in Italië.

Vrijwel alle Autostrade zijn tolwegen, met uitzondering van de meeste snelwegen in het diepe zuiden, zoals de A2. Ook rondom de grote steden zijn autosnelwegen tolvrij. Tol wordt zowel met een gesloten ticketsysteem geïnd als met een open tolsysteem met individuele tolstations, met name op kortere trajecten. De hoogte van de tol varieert: over het algemeen wordt in bergachtige gebieden, met name de westelijke Apennijnen, meer tol gevraagd dan in vlakke gebieden. De tol varieert tussen € 0,05 en € 0,15 per kilometer. Over het algemeen is de tol lager dan in Frankrijk of Spanje, behalve bij grote steden en in de Alpen.

Om in Italië te komen dient men ook tol te betalen, veelal gaat dit via de behoorlijk prijzige toltunnels met Frankrijk, die vaak meer dan € 30 enkele reis vragen, het vignet in Zwitserland, Oostenrijk of Slovenië. Voor een heen- en terugreis zal het Zwitserse vignet over het algemeen het goedkoopst uitvallen, tenzij hiervoor veel omrijkilometers gemaakt moet worden (bijvoorbeeld wanneer men in het uiterste oosten van Italië moet zijn).

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op Autostrade is 130 km/uur. In stedelijke gebieden ligt deze lager, op 110 of zelfs 90 km/uur. Er bestaat de mogelijkheid om de maximumsnelheid op te hogen naar 150 km/uur wanneer minstens 3 rijstroken per richting aanwezig zijn met trajectcontrole SICVE.[1][2] Voor zover bekend is er nergens een maximumsnelheid van 150 km/h ingesteld.

Trajectcontroles

Trajectcontrole SICVE (voorheen: "tutor").

zie SICVE voor het hoofdartikel.

Op 2.500 kilometer autosnelweg is in Italië een trajectcontrole in werking. Dit systeem heet ook wel SICVE (Sistema informativo per il controllo della velocità) ook wel bekend als Tutor. De eerste trajectcontrole is in 2004 ingevoerd. Uit onderzoek blijkt dat het aantal verkeersdoden op wegvakken met Tutor met 50% gedaald is. Anders dan in veel andere landen, waar trajectcontroles worden ingezet om lage maximumsnelheden te handhaven, geldt dat in Italië Tutor voornamelijk op snelwegen met een maximumsnelheid van 130 km/uur wordt ingezet. Deze wegvakken staan met borden aangegeven.

Evenals in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk wordt met de trajectcontrole de gemiddelde snelheid gemeten. Enkel afremmen voor de cameraportalen is zinloos.

Autostrade

Autostrade in Italië

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A16A18A19A20A21A22A23A24A25A26A27A28A29A30A31A32A33A34A35A36A50A51A52A53A54A55A56A57A58A59A60A90A91Autostrada Catania-SiracusaAutostrada Roma - Latina


Zie ook

Referenties

Autosnelwegnamen in de wereld

AutobahnAutobunnAutocestaAutoestradaAutokinetodromosAutomagistralėAutópályaAutopistaAutoputAutorouteAutosnelwegAutostrada (Italië)Autostrada (Polen)Autostradă (Roemenië)AutostradëAutovíaAvtocestaAvtomagistralAvtomagistralaAvtopatDiaľnicaDálniceExpresswayFreewayMoottoritieMotorveiMotorvejMotorvägMotorwayOtoyol