Autóút

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Autout)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Hongaarse bord voor een Autóút.

De autóút is de naam voor een autoweg in Hongarije. Er zijn zowel enkelbaans als dubbelbaans verschijningsvormen. Belangrijke autowegen behoren tot de nationale wegnummering van Hongarije, met M-nummers.

Etymologie

De term autóút bestaat uit de woorden autó en út. út betekent weg, waardoor het letterlijk 'autoweg' betekent.[1]

Kenmerken

De overgang van de M86 naar de M85 bij Csorna.
De M44 in Oost-Hongarije.

Ontwerpeisen

buiten de bebouwde kom binnen de bebouwde kom
Dwarsprofiel 25,6 m 24,1 m
Rijstrookbreedte 3,5 m 3,5 m
Rijbaanbreedte 2 x 10,25 m 2 x 10,75 m
Vluchtstrook 3,0 m 3,0 m
Middenberm 3,6 m 3,6 m

Uitgangspunten ontwerp

Een autóút wordt meestal over een nieuw tracé aangelegd, of alleen op een bestaande weg indien dit een significante reconstructie is van de oude route. Spoorwegen en voetgangers kruisen altijd ongelijkvloers. Op een autóút met 2x2 rijstroken zijn alle aansluitingen en kruisingen ongelijkvloers. In de praktijk is dit vaak ook het geval op een enkelbaans autóút.

Geasfalteerde vluchtstroken worden soms toegepast, maar het gebruik van semi-verharde gravelbermen komt ook voor.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid bedraagt 110 km/h voor personenauto's en 70 km/h voor vrachtauto's, alhoewel veel vrachtwagens gewoon 90 rijden. De autóút hebben de hoogste maximumsnelheid op enkelbaans wegen zonder rijbaanscheiding in Europa.

Het netwerk

De autóút wordt vaak gebouwd als voorloper op een autosnelweg, en kan 2x1 of 2x2 rijstroken tellen. Er is geen duidelijk landelijk netwerk van autowegen, ze komen her en der voor. In aanvulling op de autóút komen in Hongarije ook steeds vaker dubbelbaans conventionele wegen voor, die geen autoweg zijn en niet overal ongelijkvloers zijn. Deze hebben doorgaans ook niet de status van autóút.

Wegnummer

De autóút heeft geen aparte prefix, maar is onderdeel van de nummering van het M-wegennet. In de jaren '90 werd ook de prefix "S" voorgesteld, naar Oostenrijks voorbeeld, maar dit is niet doorgevoerd.

Referenties