Auxiliary route

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

In de Engelstalige verkeerskunde is een auxiliary route een hulproute of aftakking van een hoofdroute. Deze kunnen verschillend vormgegeven zijn, bijvoorbeeld een ringweg om een stad, een spur of zubringer een stad in, of een bypass.

Verenigde Staten

Vrijwel alle Interstate Highway hoofdroutes (wegnummer met 1 of 2 cijfers) hebben auxiliary routes, zo heeft de I-95 bijvoorbeeld de I-195 naar het centrum van Miami, de I-295 om Jacksonville en de I-495 over Long Island. De routenummers van auxiliary routes kunnen per staat weer opnieuw gebruikt worden, zo zijn er 8 verschillende wegen als Interstate 295 genummerd. Auxiliary Routes kunnen ook staatsgrensoverschrijdend zijn, zoals de I-295 in Delaware en New Jersey. De I-275 rondom Cincinnati gaat zelfs door drie staten; Ohio, Kentucky en Indiana.

US Highways hebben ook auxiliary routes, maar vervullen een andere functie dan Interstate Highways. Ook bij US Highways hebben deze wegen 3 cijfers, maar zijn ze vaak veel langer, honderden, tot meer dan tweeduizend kilometer aan toe. Ze vormen secundaire, en vaak ook primaire hoofdroutes en zijn feitelijk meestal net zo belangrijk, en soms nog belangrijker dan de hoofdroutes.

Zie ook