Ava Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ava Bridge

အင်းဝတံတား

Overspant Irrawaddy River
Rijstroken 2x1
Totale lengte 1.203 meter
Hoofdoverspanning ~110 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 02-01-1934
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Ava Bridge of Inwa Bridge (Birmees: အင်းဝတံတား) is een gecombineerde weg/spoorbrug in Myanmar, gelegen over de Irrawaddy River bij Mandalay.

Kenmerken

De Ava Bridge is een grote stalen vakwerkbrug. De hoofdbrug is circa 1.100 meter lang en omvat tien overspanningen van bij benadering 110 meter. De brug heeft een centraal gelegen spoorlijn en rijbanen aan de buitenzijde. Aan de zijde van Mandalay kruist het verkeer de spoorlijn, aan de kant van Sagaing ligt een ongelijkvloerse kruising waar beide rijrichtingen op een kruisende weg uitkomen. De brug ligt 700 meter stroomafwaarts van de Irrawaddy Bridge.

Geschiedenis

De brug is tussen 1927 en 1934 in de Britse koloniale periode aangelegd en op 2 januari 1934 geopend. De brug is aangelegd als onderdeel van de spoorlijn van Yangon naar Myitkyina.

De brug heeft slechts 8 jaar dienst gedaan tot het op 3 april 1942 werd opgeblazen door het terugtrekkende Britse leger. Na onafhankelijkheid was men echter niet direct in staat om de brug te herstellen. De brug is uiteindelijk op 7 oktober 1954 weer in gebruik genomen.

Het was tot de jaren '90 de enige brug over de Irrawaddy en had daardoor grote betekenis voor zowel doorgaand verkeer, treinverkeer en lokaal verkeer tussen Mandalay en Sagaing. Vanwege het toegenomen verkeer werd in 2008 de parallel gelegen Irrawaddy Bridge in gebruik genomen.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Inwa (voorheen bekend als Ava), een historische hoofdstad in de keizerrijken van Myanmar. Inwa was van 1365 tot 1842 de hoofdstad van Birma. De locatie is net ten zuiden van de brug op de oostoever van de Irrawaddy, op de samenvloeiing met de Myitnge.

Referenties