Avenida Libertador Simón Bolívar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Blank.png
?
Begin Quito
Einde Quito
Lengte 47 km
Route

Afslagsymbool.svg E35

Afslagsymbool.svg Avenida Pedro Vicente Maldonado

Afslagsymbool.svg Calle V

Knooppuntsymbool.svg Avenida Moran Valverde

Afslagsymbool.svg Calle Caracol

Afslagsymbool.svg Calle Riotrio

Afslagsymbool.svg Calle Juan Bautista Aguire

Knooppuntsymbool.svg E35

Knooppuntsymbool.svg Ruta Viva

Afslagsymbool.svg Calle Bernardo de Legarda

Afslagsymbool.svg Carretera Interoceánica

Afslagsymbool.svg Avenida de Los Granados

Afslagsymbool.svg Calle Quito

Rotonde.svg Carretera de Las Palmas

Rotonde.svg Calle 17 de Septiembre

Afslagsymbool.svg Carretera de Los Nogales

Junction.svg Colectora Quito - Cayambe

De Avenida Libertador Simón Bolívar, of kortweg Avenida Simón Bolívar is een substandaard autopista in Ecuador, gelegen in de hoofdstad Quito. De snelweg vormt de 47 kilometer lange oostelijke bypass van Quito.

Routebeschrijving

De snelweg passeert langs de oostzijde van Quito van zuid naar noord. De snelweg telt overal minimaal 2x2 rijstroken en soms 2x3 of zelfs 2x4 rijstroken. De snelweg voert langs afgronden en doorkruist canyons met scherpe bochten. Het zuidelijk deel verloopt over een bergkam op 3.100 meter, het noordelijk deel voert over steile hellingen op 2.500 tot 2.700 meter hoogte. De snelweg is substandaard, er sluiten tal van zijwegen op aan zonder fatsoenlijke in- of uitvoegstroken, maar er zijn geen kruispunten waar doorgaand verkeer moet stoppen, afgezien van twee rotondes ten noordoosten van Quito. De snelweg geeft toegang tot diverse routes van en naar Quito, waaronder de belangrijke E35.

Geschiedenis

Oorspronkelijk bestond de weg als bypass van het centrum van Quito, het huidige middendeel tussen de Avenida Moran Valverde en de aftakking van de Avenida Simón Bolívar naar de Avenida De los Granados. Dit deel was al voor 2003 semi-ongelijkvloers en is één van de oudste autopistas in Ecuador. Circa 2006 opende het noordelijke deel verder tot de Colectora Quito - Cayambe. Circa 2007-2008 opende het zuidelijk deel voor het verkeer. Enkele knooppunten zijn later toegevoegd, zoals de aansluiting met de Avenida Pedro Vicente Maldonado rond 2010 en de Ruta Viva in 2012.

Het klaverblad met de aftakking van de E35 naar het centrum van Quito is al voor 2003 aangelegd. Ook is het klaverblad met de Carretera Interoceánica al voor die tijd aangelegd.

Naamgeving

Simón Bolívar (1783-1830) was een Venezolaanse militair en politiek leider die de onafhankelijkheid van diverse Zuid-Amerikaanse landen overzag. Onder zijn leiding werden Venezuela, Colombia, Panama, Ecuador, Peru en Bolivia onafhankelijk. Hij is één van de bekendste personen in de Zuid-Amerikaanse geschiedenis. Bijna elke stad in die landen heeft wel een weg of plein dat naar Simón Bolívar is vernoemd.

Referenties


Autopistas in Quito

Autopista General RumiñahuiAutopista Quito - TababelaAvenida Libertador Simón BolívarAvenida Morán ValverdeColectora Quito - CayambeRuta CollasRuta Viva