Avenida das Américas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Avenida das Américas map.png
-
Begin Rio de Janeiro
Einde Rio de Janeiro
Lengte 26 km
Route

De Avenida das Américas is een stadsweg in Rio de Janeiro. De weg vormt een oost-westroute door de zuidwestelijke wijken en is deels een snelwegachtige weg. Het is één van de belangrijkste boulevards in Rio de Janeiro en is 26 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Avenida das Américas door Barra da Tijuca.

De Avenida das Américas begint in Joá, waar de Elevado do Joá de oostelijke voortzetting naar het centrum vormt. De weg voert als statige boulevard door de bekende wijk Barra da Tijuca. De weg bestaat hier een lang stuk uit een brede parallelstructuur, met 2x2 rijstroken in het midden, geflankeerd door busbanen van het Bus Rapid Transit systeem Transoeste. Deze weg wordt weer geflankeerd door parallelwegen met veelal 3 rijstroken per richting, zodat de Avenida das Américas grotendeels 12 rijstroken breed is, een corridor van veelal 80 meter breed. De Avenida das Américas is niet geheel ongelijkvloers, maar heeft deels wel viaducten over kruispunten. De Barra da Tijuca is één van de meest welvarende wijken van Rio de Janeiro, met grote huizen, appartemententorens en winkelcentra. In het westen van Barra da Tijuca sluit de TransOlímpica aan. Het parallelsysteem eindigt aan de westkant van de wijk Recreio dos Bandeirantes, vanaf hier gaan 2x2 rijstroken plus busbanen verder. Daarna volgt een tunnel waarbij men in dunner bebouwd gebied komt, en de Avenida das Américas overgaat in de Avenida Dom João VI. Volgens sommige definities loopt de Avenida das Américas nog 14 kilometer verder tot de wijk Sepetiba.

Geschiedenis

In 1994 is de oostelijkste 5 kilometer door Barra da Tijuca verbreed van 4 naar 12 rijstroken. In 2000 is het 12-strooks deel 8 kilometer westwaarts verlengd door Barra da Tijuca. De parallelstructuur eindigde daarna ter hoogte van de Avenida Salvador Allende (TransOlímpica). In 2012 is het 9 kilometer lange deel door de wijk Recreio dos Bandeirantes van 2x3 naar 4x3 rijstroken verbreed, inclusief de Bus Rapid Transit Transoeste. De BRT Transoeste werd op 6 juni 2012 in gebruik genomen.

In 2012 is het deel met 2x2 rijstroken plus busbanen ook westwaarts verlengd vanaf Recreio dos Bandeirantes tot Ilha, inclusief een nieuwe tweebuizige tunnel. De aansluitende Avenida Dom João VI is toen ook verbreed naar 2x2 rijstroken plus busbanen.

De weg was oorspronkelijk genummerd als de RJ-071, maar dit nummer is later ingekort.

Referenties