Avtocesta

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slovenia Avtocesta.png

De avtocesta is de term voor een autosnelweg in Slovenië. De term bestaat uit de woorden "avto" en "cesta", letterlijk "auto" en "weg". De term wordt niet in andere landen gebruikt, alhoewel in Kroatië de vergelijkbare term autocesta wordt gebruikt. In andere ex-Joegoslavische landen gaat de voorkeur uit naar Autoput of Avtopat. Snelwegnummers hebben de prefix "A".

In 2019 had Slovenië 619 kilometer avtocesta, en de eerste snelweg opende in 1972 bij Vrhnika. In de jaren 70, 80 en 90 zijn gestaag snelwegen aangelegd, met een spurt tussen 2000 en 2005. Hierna was het netwerk grotendeels gecompleteerd en werden nog enkele missing links opengesteld, zoals de A1 bij Maribor in 2009, de A2 bij Novo Mesto in 2010 en de A2 bij Radovljica in 2011. In Slovenië zijn ook nog een aantal Hitra cesta, expresswegen die vrijwel identiek zijn aan autosnelwegen, maar vaak geen vluchtstroken hebben. In Slovenië zijn in principe geen half-profielsnelwegen zoals in sommige andere landen in de regio, zoals Oostenrijk, Hongarije en Kroatië wel vaak voorkomt. Het Sloveense snelwegennet wordt gekenmerkt door ontbrekende schakels naar het buurland Kroatië.

Autosnelwegen en expresswegen in Slovenië

Avtocesta: SLO A1.svg SLO A2.svg SLO A3.svg SLO A4.svg SLO A5.svg

Hitra Cesta: H2 SLO.svgH3 SLO.svgH4 SLO.svgH5 SLO.svgH6 SLO.svgH7 SLO.svg

Autosnelwegnamen in de wereld

AutobahnAutobunnAutocestaAutoestradaAutokinetodromosAutomagistralėAutópályaAutopistaAutoputAutorouteAutosnelwegAutostrada (Italië)Autostrada (Polen)Autostradă (Roemenië)AutostradëAutovíaAvtocestaAvtomagistralAvtomagistralaAvtopatDiaľnicaDálniceExpresswayFreewayMoottoritieMotorveiMotorvejMotorvägMotorwayOtoyol