Avtomagistrala

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De nummering van de avtomagistrali.

Een Avtomagistrala (Bulgaars: Автомагистрала) is de term voor een autosnelweg in Bulgarije. Het Bulgaarse netwerk bestaat vooralsnog uit zes autosnelwegen, waarvan er twee een significante lengte hebben. In Bulgarije zijn de namen van de autosnelwegen bekender dan de nummers, alhoewel het gebruik van nummers toeneemt.

Netwerk

Het Bulgaarse snelwegennet is voorlopig radiaal van karakter. De A1 en A2 vormen verbindingen vanaf Sofia naar respectievelijk Burgas en Varna. De A4 is een aftakking van de A1 en loopt naar de grens met Turkije. De A5 is een korte snelweg bij Varna die naar Burgas moet gaan lopen en de A3 is een snelweg tussen Sofia en de grens met Griekenland bij Kulata. De A6 vormt de verbinding van Sofia naar Servië.

Autosnelwegen in Bulgarije


Lijst van Avtomagistrali

Nummer Traject Naam opengesteld gepland
A1 Sofia - Plovdiv - Stara Zagora - Burgas Trakia 360 km 360 km
A2 Sofia - Pleven - Shumen - Varna Hemus 193 km 433 km
A3 Sofia - Pernik - Blagoevgrad - Kulata (GR) Struma 130 km 155 km
A4 Chirpan (A1) - Harmanli - Svilengrad - Kapitan Andreevo (TR) Maritsa 114 km 114 km
A5 Durankulak (RO) - Varna - Burgas Cherno More 8 km 103 km
A6 Kalotina - Sofia Europa 17 km 49 km
? Gueshevo (NMK) - Kjustendil - Dupntisa 0 km 62 km

Geschiedenis

Zie ook lijst van wegopeningen in Bulgarije.

Al in de jaren '60 werden plannen gemaakt voor de eerste Bulgaarse autosnelwegen. Bulgarije was ten tijde van het Oostblok één van de meer ontwikkelde landen, met name op technologisch gebied, waardoor het ook wel het "Silicon Valley van het Oostblok" genoemd werd. Tegelijkertijd werd het land onder het communisme geplaagd door corruptie en tegenslagen, waardoor de aanleg van de autosnelwegen bijzonder traag verliep. In 1962 werd besloten om een avtomagistrala aan te leggen tussen Sofia en Plovdiv, maar het duurde nog tot 1975 voordat de autosnelweg in fases werd opengesteld van Sofia tot Chirpan. In de jaren '70 is ook gestart met de twee delen van de A2 bij Sofia en Varna. Lange tijd waren dit de enige twee autosnelwegen, alhoewel in 1980 al een stukje van de A5 werd aangelegd bij Varna. De bouw van de A2 werd eind jaren '80 vanwege het gebrek aan financiële middelen echter stilgelegd. Pas in 1998 en 1999 werd het deel tussen Sofia en Yablanitsa opengesteld, één van de meest spectaculaire snelwegen van de oostelijke Balkan, omdat het dwars door het Balkangebergte loopt. Vanaf 2000 nam de bouwsnelheid wat toe, en in 2005 opende het oostelijke deel van de A2 tussen Shumen en Varna en in 2006 werd de A1 tussen Karnobat en Burgas opengesteld. Daarna waren er een aantal corruptieschandalen rond de Bulgaarse wegenbouw, en lag de bouw een paar jaar stil. In recentere jaren is de corruptie duidelijk teruggedrongen, en worden er weer veel projecten opgepakt. In 2010 opende de A3 tussen Harmanli en Lyubimets en in 2011 opende de A3 tussen Sofia en Pernik voor het verkeer. In 2013 opende de laatste schakel van de A1 bij Karnobat, waarmee de A1 de eerste voltooide autosnelweg van Bulgarije is, van Sofia tot Burgas. In 2015 werd de A4 naar Turkije voltooid.

Toekomst

Er wordt prioriteit gegeven aan het voltooien van de A2. In 2015 moet de A2 tussen Yablanitsa en Shumen gereed zijn. Tevens wordt er gebouwd aan de A3, die naar verwachting rond 2023 voltooid zal zijn. Het middelste deel van de A3, door de Kresna Gorge, zal een flink aantal tunnels en viaducten vereisen. Ook heeft de bouw van de A6 van Sofia naar de Servische grens prioriteit, in 2019 begon de bouw van het eerste segment ten westen van Sofia. Ook wordt gesproken over een A8 van Ruse naar Veliko Tarnovo. Daarna wordt prioriteit gegeven aan ongelijkvloerse autowegen, namelijk de skorostni putishta. Soms wordt ook de A7 genoemd als oost-westsnelweg ten zuiden van Sofia langs, maar de status hiervan is onduidelijk. Ook het tijdsplan voor de bouw van de A1 tussen de Servische grens bij Kalotina en Sofia is nog niet bekend. Door het noorden van Sofia moet een nieuwe tangent komen die een deel van de Ring Sofia afsnijdt.

In 2022 is gestart met de uitwerking van een 62 kilometer lange autosnelweg vanaf de grens met Noord-Macedonië naar de A3 bij Dupnitsa.[1]

Tol

Zie ook Vignet (Bulgarije).

Voor het berijden van de Bulgaarse wegen, inclusief avtomagistrali, is een vignet vereist. Dit geldt naast de snelwegen ook voor alle andere genummerde wegen met 1, 2 of 3 cijfers.

Wegnummering

De autosnelwegen waren niet volgens een systeem genummerd, maar chronologisch. Zo was de A1 de eerste snelweg, en is de A6 de meest recente snelweg. Over de exacte nummering bestond altijd veel onduidelijkheid, maar in recentere jaren is hier meer duidelijker over geworden. Op 6 augustus 2012 is bij wet de volgende nummering vastgesteld.[2]

 • A1: Sofia - Plovdiv - Stara Zagora - Burgas
 • A2: Sofia - Shumen - Varna
 • A3: Pernik - Dupnitsa - Sandanski - Griekse grens
 • A4: Chirpan - Svilengrad - Turkse grens
 • A5: Varna - Burgas
 • A6: Sofia - Pernik

Per 27 december 2018 is de wegnummering opnieuw gewijzigd.[3][4]

 • A1: Sofia - Plovdiv - Stara Zagora - Burgas
 • A2: Sofia - Shumen - Varna
 • A3: Sofia - Pernik - Dupnitsa - Sandanski - Griekse grens
 • A4: Chirpan - Svilengrad - Turkse grens
 • A5: Varna - Burgas
 • A6: Kalotina - Sofia

Bewegwijzering

Zie ook bewegwijzering in Bulgarije.

Op de Bulgaarse avtomagistrali wordt groene bewegwijzering met witte letters gebruikt, alhoewel soms ook blauwe borden voorkomen, met name op oudere panelen, voornamelijk langs de A1 tussen Sofia en Plovdiv. In recentere jaren is de bewegwijzerinsstandaard verbeterd. De bewegwijzering hoort zowel in het Bulgaars (Cyrillisch) als het Engels te zijn, maar op veel oude wegwijzers staat nog enkel het Bulgaars.

Maximumsnelheid

De algemene maximumsnelheid op autosnelwegen in Bulgarije is 140 km/h sinds 25 juni 2012.[5] Op sommige trajecten gelden lagere maximumsnelheden. De maximumsnelheid voor vrachtwagens is 90 km/h.

Refeferenties

Autosnelwegnamen in de wereld

AutobahnAutobunnAutocestaAutoestradaAutokinetodromosAutomagistralėAutópályaAutopistaAutoputAutorouteAutosnelwegAutostrada (Italië)Autostrada (Polen)Autostradă (Roemenië)AutostradëAutovíaAvtocestaAvtomagistralAvtomagistralaAvtopatDiaľnicaDálniceExpresswayFreewayKiirteeMoottoritieMotorveiMotorvejMotorvägMotorwayOtoyol