Avtomagistrala Vidin - Botevgrad

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I/1
Begin Vidin (RO)
Einde Botevgrad
Lengte 185 km
Route

Vidin-South

Dunavtsi

Sratsimovo

Makresh

Bela

Oreshets

Ruzhintsi


Montana-West

Montana-North

Montana-East


Vratsa-East

Ruska Bela

Moravitsa

Mezdra

Rebarkovo

Novachene

Skravena


Botevgrad-East

De Avtomagistrala Vidin - Botevgrad (Bulgaars: Автомагистрала Видин - Ботевград), is een in aanbouw zijnde avtomagistrala en skorostni putishta in Bulgarije. De autosnelweg moet een noord-zuidroute vormen in het noordwesten van het land, van Vidin naar de A2 bij Botevgrad. De geplande lengte bedraagt circa 185 kilometer. De autosnelweg en autoweg is bewegwijzerd als een onderdeel van de weg I/1.

Routebeschrijving

De autosnelweg volgt in eerste instantie de bestaande hoofdweg I/1, die reeds een ongelijkvloerse bypass van de stad Vidin vormt. Hier sluit het aan op de Vidin - Calafat Bridge over de Donau naar Roemenië. Aan de zuidkant Vidin slaat de autosnelweg van de I/1 af en verloopt er volgens over een nieuw tracé parallel aan. De autosnelweg kent een enigszins bochtig tracé om dorpen en heuvelruggen te bypassen. Ter hoogte van de stad Montana sluit het aan op de bestaande bypass, die ook onderdeel van de I/1 is.

Vanaf Montana voert de route in zuidoostelijke richting naar de stad Vratsa, waar eveneens reeds een bypass ligt, die echter gelijkvloers is. Na Vratsa wordt het terrein bergachtiger, hier wordt de autosnelweg over de bestaande I/1 aangelegd. Bij Botevgrad ligt reeds een bypass van de weg II/17, die op de A2 aan sluit.

Wegstatus

De weg heet een avtomagistrala en heeft gedeeltelijk ook de ontwerpstandaarden en juridische status van een autosnelweg. Maar het heeft geen A-nummer, het nummer I/1 wordt gebruikt. Het deel tussen Vidin en Montana heeft een groen wegnummerschild van een nationale weg, vermoedelijk de eerste van dit type in Bulgarije.

Het deel tussen Vidin en Montana is over een greenfield tracé aangelegd en is een autosnelweg met vluchtstroken en een maximumsnelheid van 120 km/h. Dit deel heeft ook groene autosnelwegborden en groene bewegwijzering. De tot nu toe geopende delen ten zuiden van Mezdra, bij Novachene en langs Botevgrad hebben lagere ontwerpstandaarden, hier ontbreken vluchtstroken volledig. Dit is vermoedelijk ontworpen als een skorostni putishta (autoweg), maar in 2023 hadden deze delen geen andere status dan een reguliere weg buiten de bebouwde kom, met blauwe bewegwijzering en een maximumsnelheid van 90 km/h.

Geschiedenis

De avtomagistrala wordt aangelegd in de corridor van de hoofdweg I/1. Op deze route zijn reeds een aantal bypasses aangelegd, het is één van de betere hoofdwegen van Bulgarije.

De bypass van Botevgrad is reeds gerealiseerd als de II/17 en is van belang voor doorgaand verkeer vanaf Sofia naar de steden in het noordwesten van Bulgarije. Een deel van de rondweg was ten tijde van de Koude Oorlog gebouwd als een landingsbaan voor vliegtuigen, dit stuk is thans nog duidelijk te herkennen door het zeer brede profiel en het lange tijd ontbreken van een rijbaanscheiding. Ergens tussen 2015 en 2018 zijn geleiderails geplaatst tussen de rijrichtingen. Tussen 2006 en 2009 is de II/17 gemoderniseerd.[1]

In de periode 2010-2013 is de bypass van Vidin ongelijkvloers gemaakt, maar niet verdubbeld. Op 6 juli 2014 opende de bypass van Vratsa. Tussen september 2013 en eind 2015 is rond Montana een ongelijkvloerse rondweg aangelegd van 12 kilometer lengte.[2] Deze opende op 29 december 2015 voor het verkeer.[3]

Tussen het Roemeense Calafat en het Bulgaarse Vidin is de Vidin - Calafat Bridge over de Donau aangelegd.[4] De brug heeft 2x2 rijstroken, 1 spoorlijn, voet- en fietspaden en twee ongelijkvloerse aansluitingen bij Vidin en Calafat. De aanlegkosten kwamen voornamelijk voor rekening van Bulgarije, van de totale bouwkosten van € 225 miljoen kwam € 48 miljoen voor rekening van Roemenië. De brug is een tuibrug met een totale lengte van 1.971 meter. Het is slechts de tweede brug over de Donau tussen Roemenië en Bulgarije. In de toekomst moet de brug zowel voor noord-zuid als oost-westverkeer aantrekkelijk zijn. De aanleg begon op 13 mei 2007 en de brug is op 14 juni 2013 opengesteld.[5][6]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Ruska Bela Mezdra 6,8 km < 1984
Vratsa-East Ruska Bela 2,5 km c. 1992
Montana-West Montana-East 12,0 km 29-12-2015
Novacene Skravena 7,5 km 13-04-2023
Mezdra (tijdelijk) Lyutidol (tijdelijk) 8,0 km 19-02-2024
Makresh (tijdelijk) Bela 13,6 km 05-03-2024

Toekomst

De weg wordt deels aangelegd als een volwaardige avtomagistrala en ook deels als een skorostni putishta (autoweg), een nieuwe wegklasse waarvan er nog maar weinig wegen daadwerkelijk zijn gerealiseerd. De autosnelweg wordt tussen Vidin en Montana over een greenfield tracé aangelegd en is geen upgrade van de bestaande hoofdweg I/1. De projectlengte van 125 kilometer omvat alleen het noordelijk deel van Vidin tot Vratsa. Het deel van Vratsa tot de A2 bij Botevgrad is nog eens 60 kilometer lang, het deel tussen Mezdra en Botevgrad heeft geen vluchtstroken. In december 2023 zijn bij de afrit Bela borden geplaatst met een autosnelwegbord.

De streek Vidin is één van de meest achtergebleven regio's van Bulgarije en heeft te maken met een sterke bevolkingskrimp. Het is de armste regio van de Europese Unie. Sinds 2013 is de integratie met Roemenië sterk verbeterd vanwege de openstelling van de brug over de Donau, maar Vidin ligt nog steeds ver van de economische kerngebieden van Bulgarije, daarom wordt de autosnelweg Vidin - Botevgrad gerealiseerd. Een ander doel is om een nieuwe transitroute te creëren die noord-zuid van Lugoj in Roemenië naar Botevgrad in Bulgarije voert.

In 2022 was een circa 48 kilometer lang nieuw tracé in aanbouw tussen Vidin en Ruzhintsi. Dit deel wordt aangelegd op een profiel van 28 meter breed met een ontwerpsnelheid van 120 km/h. Het deel tussen Montana en Vratsa is gepland als een autosnelweg op een profiel van 28 meter breed met een maximumsnelheid van 120 km/h.

De aanbesteding van het 54 kilometer lange deel van Vidin tot Ruzhintsi is in juli 2019 met drie contracten in de markt gezet.[7] In december 2020 is een bouwvergunning afgegeven voor de twee noordelijke contracten en in april 2021 volgde de bouwvergunning van het zuidelijke contract tot Ruzhintsi. Op 5 maart 2024 is hiervan de eerste 13,6 kilometer geopend tussen een tijdelijke aansluiting bij Makresh en Bela.[8] De rest van de route moet eind 2024 worden opgeleverd. Als eerste is op 13 april 2023 het 7 kilometer lange deel rond Skravena en Novachene geopend.[9][10][11] Dit deel is aangelegd op een smal profiel, weliswaar met 2x2 rijstroken, maar zonder vluchtstroken en een ontwerpsnelheid van slechts 80 km/h ondanks het vrij vlakke tracé.

Ook begon in 2022 de bouw van een 30 kilometer lang deel van de I/1 dat opgewaardeerd werd tussen Mezdra en Botevgrad, grotendeels een verdubbeling van de bestaande weg, met tracéverleggingen ter hoogte van Lyutidol en langs de dorpen Novacene en Skravena. Het deel van de I/1 tussen Mezdra en Botevgrad moet medio 2024 gereed komen, alhoewel in 2024 op drie punten nog niet gestart was met de bouw. Op 19 februari 2024 is al een deel van 8 kilometer ten zuiden van Mezdra met 2x2 rijstroken in gebruik genomen.[12] Dit deel is ongelijkvloers maar heeft geen vluchtstroken.

De bouw van het 40 kilometer lange traject van Ruzhintsi tot Montana moet circa april 2024 starten.

Voor het traject tussen Montana en Vratsa is in 2010 een tracé gekozen, maar in 2013 bleek dat dit niet haalbaar was vanwege de ligging nabij een munitiedepot. Het tracé is toen verworpen en nadien zijn geen nieuwe tracés meer ontwikkeld tot de planstudie in 2024 werd gereactiveerd.

Referenties

  1. Transit roads ІV I-17 | napi.government.bg
  2. The Construction of the Bypass Road of the Town of Montana Starts | api.bg
  3. Премиерът откри обхода на Монтана | bnr.bg
  4. www.danubebridge2.com
  5. Безплатно ще бъде движението през първия месец от експлоатацията на Дунав мост 2 | mtitc.government.bg
  6. Дунав мост 2 е готов 40 г. след първия проект | dnevnik.bg
  7. "Автомагистрали" строят 65,8 км от пътя Видин - Ботевград за 1, 083 млн. лв. с ДДС | news.bg
  8. Движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март | mrrb.bg
  9. 7,5 км ново трасе между Мездра и Ботевград вече са пуснати за движение | api.bg
  10. 6,5 км от АМ „Европа“ ще бъдат пуснати за движение до Великден | mrrb.bg
  11. Министър Шишков: До половин година пускаме движението по 7-километров участък от скоростния път Ботевград – Видин, между Новачене и Скравена | mrrb.bg
  12. Инж. Йордан Вълчев: В 17 часа днес ще бъде пуснато движението в отсечката Мездра-Лютидол | api.bg
Autosnelwegen in Bulgarije

Avtomagistrala Vidin - Botevgrad