Avtomagistrala Vidin - Botevgrad

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I/1
Begin Vidin (RO)
Einde Botevgrad
Lengte 185 km
Route

Vidin-South

Dunavtsi

Sratsimovo

Dimovo

Bela

Oreshets

Ruzhintsi


Montana-West

Montana-North

Montana-East


Vratsa-East

Ruska Bela

Moravitsa

Mezdra


Novacene

Skravena


Botevgrad-East

De Avtomagistrala Vidin - Botevgrad (Bulgaars: Автомагистрала Видин - Ботевград), is een in aanbouw zijnde avtomagistral in Bulgarije. De autosnelweg moet een noord-zuidroute vormen in het noordwesten van het land, van Vidin naar de A2 bij Botevgrad. De geplande lengte bedraagt circa 185 kilometer. Het wegnummer voor de route is nog onbekend, mogelijk is het deels de hoofdweg I/1.

Routebeschrijving

De autosnelweg volgt in eerste instantie de bestaande hoofdweg I/1, die reeds een ongelijkvloerse bypass van de stad Vidin vormt. Hier sluit het aan op de Vidin - Calafat Bridge over de Donau naar Roemenië. Aan de zuidkant Vidin slaat de autosnelweg van de I/1 af en verloopt er volgens over een nieuw tracé parallel aan. De autosnelweg kent een enigszins bochtig tracé om dorpen en heuvelruggen te bypassen. Ter hoogte van de stad Montana sluit het aan op de bestaande bypass, die ook onderdeel van de I/1 is.

Vanaf Montana voert de route in zuidoostelijke richting naar de stad Vratsa, waar eveneens reeds een bypass ligt, die echter gelijkvloers is. Na Vratsa wordt het terrein bergachtiger, hier wordt de autosnelweg over de bestaande I/1 aangelegd. Bij Botevgrad ligt reeds een bypass van de weg II/17, die op de A2 aan sluit.

Geschiedenis

De avtomagistrala wordt aangelegd in de corridor van de hoofdweg I/1. Op deze route zijn reeds een aantal bypasses aangelegd, het is één van de betere hoofdwegen van Bulgarije.

De bypass van Botevgrad is reeds gerealiseerd, en is van belang voor doorgaand verkeer vanaf Sofia naar de steden in het noordwesten van Bulgarije. Een deel van de rondweg was ten tijde van de Koude Oorlog gebouwd als een landingsbaan voor vliegtuigen, dit stuk is thans nog duidelijk te herkennen door het zeer brede profiel en het ontbreken van een rijbaanscheiding. Tussen 2006 en 2009 is de II/17 gemoderniseerd.[1]

In de periode 2010-2013 is de bypass van Vidin ongelijkvloers gemaakt, maar niet verdubbeld. Op 6 juli 2014 opende de bypass van Vratsa. Tussen september 2013 en eind 2015 is rond Montana een ongelijkvloerse rondweg aangelegd van 12 kilometer lengte.[2] Deze opende op 29 december 2015 voor het verkeer.[3]

Tussen het Roemeense Calafat en het Bulgaarse Vidin is de Vidin - Calafat Bridge over de Donau aangelegd.[4] De brug heeft 2x2 rijstroken, 1 spoorlijn, voet- en fietspaden en twee ongelijkvloerse aansluitingen bij Vidin en Calafat. De aanlegkosten kwamen voornamelijk voor rekening van Bulgarije, van de totale bouwkosten van € 225 miljoen kwam € 48 miljoen voor rekening van Roemenië. De brug is een tuibrug met een totale lengte van 1.971 meter. Het is slechts de tweede brug over de Donau tussen Roemenië en Bulgarije. In de toekomst moet de brug zowel voor noord-zuid als oost-westverkeer aantrekkelijk zijn. De aanleg begon op 13 mei 2007 en de brug is op 14 juni 2013 opengesteld.[5][6]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Ruska Bela Mezdra 6,8 km < 1984
Vratsa-East Ruska Bela 2,5 km c. 1992
Montana-West Montana-East 12,0 km 29-12-2015
Novacene Skravena 7,5 km 13-04-2023

Toekomst

Het is onduidelijk of de weg wordt aangelegd als een volwaardige avtomagistrala of ook deels als een skorostni putishta (autoweg), een nieuwe wegklasse waarvan er nog maar weinig wegen daadwerkelijk zijn gerealiseerd. De autosnelweg wordt tussen Vidin en Montana over een greenfield tracé aangelegd en is geen upgrade van de bestaande hoofdweg I/1. De projectlengte van 125 kilometer omvat alleen het noordelijk deel van Vidin tot Vratsa. Het deel van Vratsa tot de A2 bij Botevgrad is nog eens 60 kilometer lang.

De streek Vidin is één van de meest achtergebleven regio's van Bulgarije en heeft te maken met een sterke bevolkingskrimp. Het is één van de armste gebieden in de Europese Unie. Sinds 2013 is de integratie met Roemenië sterk verbeterd vanwege de openstelling van de brug over de Donau, maar Vidin ligt nog steeds ver van de economische kerngebieden van Bulgarije, daarom wordt de autosnelweg Vidin - Botevgrad gerealiseerd. Een ander doel is om een nieuwe transitroute te creëren die noord-zuid van Lugoj in Roemenië naar Botevgrad in Bulgarije voert.

In 2022 was een circa 48 kilometer lang nieuw tracé in aanbouw tussen Vidin en Ruzhintsi. Dit deel wordt aangelegd op een profiel van 28 meter breed met een ontwerpsnelheid van 120 km/h. Het deel tussen Montana en Vratsa is gepland als een autosnelweg op een profiel van 28 meter breed met een maximumsnelheid van 120 km/h. Ook was in 2022 een 30 kilometer lang deel van de I/1 dat opgewaardeerd werd tussen Mezdra en Botevgrad, grotendeels een verdubbeling van de bestaande weg, met tracéverleggingen ter hoogte van Lyutidol en langs de dorpen Novacene en Skravena. Dit deel is mogelijk niet een volwaardige autosnelweg.

De aanbesteding van het 54 kilometer lange deel van Vidin tot Ruzhintsi is in juli 2019 met drie contracten in de markt gezet.[7] In december 2020 is een bouwvergunning afgegeven voor de twee noordelijke contracten en in april 2021 volgde de bouwvergunning van het zuidelijke contract tot Ruzhintsi. Deze delen moeten in november 2023 worden opgeleverd. Als eerste is op 13 april 2023 het 7 kilometer lange deel rond Skravena en Novacene geopend.[8][9][10] Dit deel is aangelegd op een smal profiel, weliswaar met 2x2 rijstroken, maar zonder vluchtstroken en een ontwerpsnelheid van slechts 80 km/h ondanks het vrij vlakke tracé. Het deel van de I/1 tussen Mezdra en Botevgrad moet medio 2024 gereed komen. Het deel tussen Montana en Vratsa moet medio 2027 gereed komen.[11]

Referenties