Hauptstrasse 2 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Axenstrasse)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H2
Begin Basel
Einde Chiasso
Lengte 318 km
Route

Basel

Muttenz

PrattelnSissach

Thürnen

Diepflingen

Buckten

Läufelfingen

Olten

Aarburg

Oftringen

Zofingen

Reiden

Dagmarsellen

Sursee

Nottwill

Neuenkirch

Emmen

Luzern

Küssnacht

Immensee

Arth

Goldau

Schwyz

Brunnen

Sisikon

Flüelen

Altdorf

Erstfeld

Amsteg

Wassen

Göschenen

Andermatt

Hospental

Gotthardpass

Airolo

Faido

Bodio

Biasca

Claro

Bellinzona

Cadenazzo

Passo del Monte Ceneri

Bironico

Mezzovico-Vira

Lugano

Melide

Mendrisio

Coldrerio

Balerna

Chiasso

De Hauptstrasse 2 of H2, in het Italiaans de Strada principale 2 of P2, is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg vormt een noord-zuidroute door het gehele land, van Basel via Luzern naar Chiasso, via de Gotthardpass. De route is in totaal 318 kilometer lang en heeft nergens nog een primair belang.

Routebeschrijving

De Axenstrasse langs het Vierwaldstättersee.

De Hauptstrasse 2 is overal vervangen door de A2 en heeft daarom nergens een doorgaand belang. De H2 loopt door zo goed als alle plaatsen op de route; het afrijden van de H2 kost uren meer dan de A2. Het tracé van de H2 wijkt met name tussen Luzern en Altdorf van de A2 af; de H2 loopt oostelijker via Küssnacht en Schwyz en vormt tussen Brunnen en Altdorf de beroemde Axenstrasse. Tussen Basel en Zofingen loopt de H2 iets verder van de A2. Tussen Pratteln en Sissach is de H2 vervangen door de A22. Tussen Sursee en Neuenkirch loopt de H2 aan de andere kant van de Sempacher See ten opzichte van de A2. Bij Sursee ligt een rondweg.

De route door de Alpen loopt parallel aan de A2, waarbij de H2 over de Gotthardpass gaat. Dit is het best uitgebouwde deel van de H2, met name tussen Andermatt en Airolo, waar de H2 deels een autostrasse is. Bij Andermatt ligt een bypass. In Ticino volgt de H2 de oude route tussen de plaatsen en is deze nergens goed uitgebouwd. De H2 eindigt in de stad Chiasso op de grens met Italië.

Geschiedenis

De H2 is de historische noord-zuidroute van Zwitserland en is al vrij snel op grote stukken vervangen door de A2. De H2 is bijna nergens hoogwaardig uitgebouwd. Enkele uitzonderingen zijn het deel tussen Pratteln en Sissach, dat inmiddels de A22 is. Bij Sursee is één van de weinige rondwegen aangelegd. Elders gaat het verkeer nog grotendeels door de centra van dorpen en stadjes.

Axenstrasse

Oorspronkelijk waren er geen wegen langs de oostkant van de Vierwaldstättersee. Daarom is in de periode 1860-1865 de Axenstrasse door de bergwand aangelegd. Deze opende in 1864-1865 voor het verkeer. In 1937 werd de weg verbreed en verhard. De weg was gevoelig voor aardverschuivingen en in de jaren '80 was de weg langdurig onderbroken door een aardverschuiving. Daarom zijn op veel plekken galerijen aangelegd tegen lawines. Op 10 juni 2005 opende de tunnel rond Flüelen.

Gotthard

De Gotthardpass.

In 1953 begon de bouw van de nieuwe, huidige Gotthardpass. In de jaren 60 werd de pas verder uitgebouwd. Als laatste werd in 1983 de rondweg van Andermatt geopend. In 1980 opende de Gotthardtunnel, zodat snelverkeer niet meer over de pas hoefde. De pas wordt sindsdien in de winter niet meer open gehouden.

Ticino

Ten zuiden van Bellinzona voert de H2 over de 554 meter hoge Passo del Monte Ceneri; de A2 gaat er met een tunnel onderdoor. Bijzonder is de Ponte di Melide die in 1848 als dam over het Lago di Lugano is aangelegd. De H2 en A2 lopen hier samen met een spoorlijn overheen.

Vervanging door A2 en A4

De H2 was in 1986 volledig vervangen door de A2 tussen Basel en Chiasso. Alleen de Gotthardtunnel is nog enkelbaans. Het laatste deel van de H2 dat door de A2 werd vervangen was tussen Biasca en Bellinzona in Ticino. In 2013 werd de H2 tussen Pratteln en Sissach bij Basel omgenummerd tot A22, nadat hier een nieuw stuk enkelbaans Autostrasse gereedkwam. Daarvoor was de route tussen Liestal en Sissach als 2x2 Autostrasse H2 aangelegd in 1967. Tussen Küssnacht en Brunnen is de H2 vervangen door de A4 tussen 1976 en 1981.

De A2 en H2 tussen Faido en Biasca in Ticino.

Toekomst

Axenstrasse

De Axenstrasse tussen Brunnen en Altdorf is gevoelig voor rotslawines en is een substandaard en onveilige weg over rotswanden van de Vierwaldstättersee. Plannen voor een verbetering van deze weg gaan al terug tot de jaren '70, oorspronkelijk waren er ook plannen om de A4 tussen Brunnen en Altdorf aan te leggen. Uiteindelijk is in 2001 besloten tot een kleinschaliger upgrade. Het algemene project is op 28 januari 2009 door de Bundesrat goedgekeurd. De kosten werden toen op 980 miljoen franken geraamd. De bouw is echter voortdurend uitgesteld. Op 5 augustus 2022 volgde een gunstige uitspraak van het Bundesverwaltungsgericht.[1] In juli 2023 is de maximumsnelheid tussen Brunnen en Sisikon naar 60 km/h verlaagd om de verkeersveiligheid te verbeteren.[2]

Tussen 2023 en 2033 wordt de Axenstrasse vervangen door een nieuw tunneltracé.[3] Er komt de 2.890 meter lange Morschacher Tunnel langs Brunnen en de 4.440 meter lange Sisikoner Tunnel. Beide tunnels worden enkelbuizig, met twee rijstroken en tegenverkeer. De bouw begon op 23 augustus 2023.[4] De nieuwe Axenstrasse heeft een bouwtijd van 10 jaar en moet medio 2033 gereed zijn.

Referenties

Hauptstrassen in Zwitserland