Ayer Rajah Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AYE-SG.svg
Ayer Rajah Expressway map.svg
AYE
Begin Downtown
Einde Tuas (SG/MAL)
Lengte 28 km
Route

MCE-SG.svg

Afslagsymbool.svg 2 Keppel Road

Knooppuntsymbool.svg 2C CTE-SG.svg

Afslagsymbool.svg 3 Lower Delta Road

Afslagsymbool.svg 6 Alexandra Road

Afslagsymbool.svg 7A Queensway and Normanton Park

Afslagsymbool.svg 7B Portsdown Road

Afslagsymbool.svg 8 Buona Vista Road

Afslagsymbool.svg 9 Clementi Road

Afslagsymbool.svg 10 Clementi Avenue

Afslagsymbool.svg 11 West Coast Way

Afslagsymbool.svg 13 Jurong Town Hall Road

Afslagsymbool.svg 14 Penjuru Road

Afslagsymbool.svg 15 Yuan Ching Road

Afslagsymbool.svg 17 Jalan Boon Lay

Afslagsymbool.svg 18 First Lok Yang Road

Afslagsymbool.svg 20 Benoi Road

Knooppuntsymbool.svg 22 PIE-SG.svg

Afslagsymbool.svg 24 Tuas West Road

Afslagsymbool.svg 26 Tuas West Drive

Flag of Malaysia.svg Malaysia E3.png → Kuala Lumpur

De Ayer Rajah Expressway, afgekort AYE is een autosnelweg in Singapore. De snelweg vormt een oost-westverbinding door het westen van Singapore, en is tevens de doorgaande snelweg naar de E3 in Maleisië, en derhalve de belangrijkste internationale verbinding voor het doorgaand verkeer. De snelweg is 28 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ayer Rajah Expressway

Ter hoogte van de Singapore Marina gaat de East Coast Parkway over in de Ayer Rajah Expressway, die met 2x3 rijstroken over een lang viaduct langs het havengebied loopt. De snelweg vormt de scheiding tussen de havens en het centrum. Westelijker krijgt de snelweg een parkway uiterlijk met tropische vegetatie langs de snelweg en in de middenberm. De snelweg bedient hier één van de duurste wijken van de stad met grote vrijstaande villas. Veel belangrijke bedrijven zijn in dit gebied gevestigd. Vanaf Jurong gaat de snelweg door een industriegebied en telt doorlopend 2x3 rijstroken. In de wijk Tuas eindigt de Pan Island Expressway op de Ayer Rajah Expressway, waarna de grenspost met Maleisië volgt. De snelweg steekt daarna met 2x3 rijstroken de zeestraat over die Singapore met Maleisië scheidt, waarna de Maleisische kant van de grenspost volgt, en de snelweg E3 verder gaat om Johor Bahru richting Kuala Lumpur.

Geschiedenis

De aanleg van de snelweg begon in 1983, toen duidelijk werd dat alleen de Pan Island Expressway niet voldoende was om het centrum naar het westen toe te ontsluiten. Met name vrachtverkeer vanaf de havens had geen goede verbinding naar het Maleisische achterland. In 1988 was het oostelijk deel van de snelweg voltooid. De werkzaamheden omvatten voornamelijk de verbreding van bestaande wegen, die tevens ongelijkvloers werden gemaakt. De snelweg eindigde destijds in Jurong en was 14 kilometer lang.

In 1998 werd de snelweg westwaarts naar Tuas verlengd, op het westelijke einde van het eiland waar Singapore op ligt. Dit viel samen met de opening van de Second Link, de tweede brug tussen Singapore en Maleisië. Het knooppunt met de Pan Island Expressway is echter substandaard, en door het ruimtegebrek niet volledig ongelijkvloers.

Referenties

Expressways in Singapore

Ayer Rajah Expressway (AYE) • Bukit Timah Expressway (BKE) • Central Expressway (CTE) • East Coast Parkway (ECP) • Kallang-Paya Lebar Expressway (KPE) • Kranji Expressway (KJE) • Marina Coastal Expressway (MCE) • North-South Expressway (NSE) • Pan Island Expressway (PIE) • Seletar Expressway (SLE) • Tampines Expressway (TPE)