Azadegan Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tehran-48.svg
Azadegan Expressway map.png
Route 48
Begin Tehran
Einde Tehran
Lengte 36 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Basij Expressway

Knooppuntsymbool.svg Besat Expressway

Afslagsymbool.svg Rajabnia Street

Afslagsymbool.svg Fadayian Eslam Street

Afslagsymbool.svg Shadid Dastvare Boulevard

Knooppuntsymbool.svg Tehran - Qom Highway

Knooppuntsymbool.svg Tondguyan Expressway

Knooppuntsymbool.svg Tehran - Qom Freeway

Knooppuntsymbool.svg Saidi Expressway

Knooppuntsymbool.svg Tehran - Saveh Freeway

Knooppuntsymbool.svg Fath Expressway

Knooppuntsymbool.svg Karaj Special Road

Knooppuntsymbool.svg Tehran - Karaj Freeway

Knooppuntsymbool.svg Allameh Jafari Expressway

Knooppuntsymbool.svg Hemmat Expressway

De Azadegan Expressway (Farsi: بزرگراه آزادگان) is een expressway in Tehran, Iran. De snelweg vormt de zuidelijke en westelijke bypass van de Iraanse hoofdstad en is 36 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het zuidoosten van Tehran op een complex knooppunt met de Basij Expressway. De snelweg telt 2x4 rijstroken en voert westwaarts door het zuiden van Tehran, waarbij men enkele belangrijke radiale wegen kruist. Het belangrijkste knooppunt is waarschijnlijk met de Tehran - Qom Freeway. De snelweg voert hier wat verder buiten Tehran, en telt in dit gebied 2x3 rijstroken. Daarna draait de snelweg naar het noorden, en telt dan weer 2x4 rijstroken, en kent vrijwel alleen maar aansluitingen met andere snelwegen. Belangrijk is het knooppunt met de Tehran - Karaj Freeway. In het noordwesten van Tehran eindigt de snelweg op de Hemmat Expressway. De Tehran North Freeway ligt hier in het verlengde.

Geschiedenis

De snelweg is ontstaan in de jaren 2000 door een brede middenberm van de bestaande ring met een snelweg van 2x4 rijstroken te vullen. In 2006 is het zuidelijke deel van de ring geopend, in 2008 en 2009 het westelijk deel. Het zuidwestelijk deel bestond in eerste instantie alleen uit de parallelbanen met 3 rijstroken per richting, de autosnelweg is hier in de periode 2010-2013 in de middenberm aangelegd, zodat dit één van de breedste snelwegen van Iran is.

Referenties


Flag of Iran.svgExpressways en Freeways in Iran Flag of Iran.svg

Tehran Urban Expressways
Abshenasan ExpresswayAhang ExpresswayAllameh Jafari ExpresswayAshrafi Esfahani ExpresswayKashani ExpresswayAzadegan ExpresswayBabayi ExpresswayBagheri ExpresswayBakeri ExpresswayBasij ExpresswayBehesht-e-Zahra ExpresswayBesat ExpresswayChamran ExpresswayDoran ExpresswayFath ExpresswayHakim ExpresswayHamedani ExpresswayHemmat ExpresswayImam Ali ExpresswayJalal-e-Ale Ahmad ExpresswayJavaneh ExpresswayKazemi ExpresswayKordestan ExpresswayMahallati ExpresswayModares ExpresswayJenah ExpresswayNajafi Rastegar ExpresswayNavvab ExpresswayNiayesh ExpresswayNorthern Behesht-e-Zahra ExpresswayQale Morghi ExpresswayResalat ExpresswaySadr ExpresswaySaidi ExpresswaySayyad ExpresswayShahid Bakeri ExpresswayShadid Sattari ExpresswayShahid Haghani ExpresswayNouri ExpresswayTondguyan ExpresswayYadegar-e-Emam ExpresswayYasini ExpresswayZeinoddin Expressway
Freeways
Freeway 1Freeway 2Freeway 5Freeway 7Freeway 9Freeway 16Qom - Garmsar FreewaySaveh - Hamadan FreewayTehran - Pardis FreewayTehran North FreewayGhadir Freeway