Knooppunt Azelo

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Azelo)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Azelo
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 1978[1]

Het knooppunt Azelo is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompetknooppunt. Hier voegt de A1 in op de A35. Het knooppunt ligt vlakbij Almelo in de provincie Overijssel.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de buurtschap Azelo, dat circa anderhalve kilometer ten zuidoosten van het knooppunt ligt. Zenderen en Bornerbroek liggen op 2 kilometer en de grotere plaatsen Borne en Almelo op 3 kilometer afstand.

Configuratie

Een uitvoegende taper op de A1 ter hoogte van knooppunt Azelo.

Het knooppunt is een standaard trompetknooppunt, waarbij de A1 via een TOTSO loopt. De A35 is de doorgaande richting vanuit Almelo naar Enschede. De A1 uit Deventer voegt hier op in. Sinds 2011 kent het wegvak tussen Azelo en knooppunt Buren 2x3 rijstroken. Tussen 2004 en 2011 was er door de lange weefstroken al de-facto sprake van 2x3 rijstroken. Beide verbindingswegen van en naar de A1 tellen 2 rijstroken. De verbindingsbogen van en naar Almelo tellen één rijstrook. De A35 gaat over de A1 heen en blijft westelijk van het knooppunt boven maaiveld in verband met de passage van de Bornsestraat.

Geschiedenis

Eind 1961 is het tracé vastgesteld tussen Deventer en Azelo, waarna de A1 op 15 juni 1978 opende tussen Rijssen en knooppunt Azelo.[2] Op diezelfde dag opende ook de A35 tussen Almelo en knooppunt Azelo. Hiermee was het project nog niet voltooid, want de A35 tussen knooppunt Azelo en Delden werd een jaar later, op 18 december 1979 opengesteld voor het verkeer, waarmee het knooppunt in alle richtingen was opengesteld[3]. In 2004 is de A35 met lange weefvakken verbreed naar 2x3 rijstroken tussen knooppunt Azelo en knooppunt Buren. Dit deed Rijkswaterstaat buiten de procedures om, wat hen op kritiek kwam te staan. Hierdoor duurde het ook even voordat de weefvakken opengesteld werden.

Oorspronkelijk waren er plannen om de A1 vanaf knooppunt Azelo ten noorden van Borne en Hengelo langs naar Oldenzaal te laten lopen. Deze plannen concurreerden met plannen om rijksweg 15 vanaf Doetinchem door te trekken naar De Lutte of Nordhorn. In 1971 lijkt na een studie van Goudappel het pleit gewonnen voor de rw15-variant, waarmee de direct bij Azelo doorgetrokken A1 definitief verleden tijd is[4]. De regionale ondernemers en bestuurders waren daar allerminst van gecharmeerd, wat resulteerde in een jarenlange strijd. Uiteindelijk is de A1 doorgetrokken naar Duitsland, maar niet bij knooppunt Azelo. De ruime opzet van het knooppunt verraadt het oorspronkelijke ontwerp als klaverblad.

In 2020-2021 is de A1 ten westen van het knooppunt Azelo naar 2x3 rijstroken verbreed. Deze werkzaamheden kwamen op 7 juni 2021 gereed. Het knooppunt Azelo is bij de verbreding niet gewijzigd.

Toekomst

Uit een in 2019 gepubliceerd rapport blijkt dat tussen knooppunt Azelo en knooppunt Buren het ongevalsrisico tweemaal zo hoog is als het landelijk gemiddelde. [5] Daarom is in 2019 het initiatief genomen om de verkeersveiligheid op de A1/A35 tussen Azelo en Buren te vergroten. Gedacht wordt onder meer aan toeritdosering het verlengen van een weefvak of het volledig ontvlechten van de kruisende verkeersbanen bij de knooppunten. In een brief aan de Tweede Kamer heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat op 23 juni 2023 aangegeven dat het project vanwege stikstofproblematiek voorlopig op pauze wordt gezet.[6] Het is onduidelijk of en zo ja op welke termijn het project nog uitgevoerd zal gaan worden.

Verkeersintensiteiten

# int. 2016 int. 2019
Rijssen - Azelo 57.200 60.000
Azelo - Borne-West 90.200 99.700
Almelo-Zuid - Azelo 59.600 64.300

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich