Azerbeidzjan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Azerbaijan.svg
Azərbaycan
Azerbeidzjan.png
Hoofdstad Baku
Oppervlakte 86.600 km²
Inwonertal 9.755.000
Lengte wegennet 25.000 km
Lengte snelwegennet 210 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode AZ

Azerbeidzjan is een land op de grens van Europa en Azië. Het ligt aan de Kaspische Zee in de oostelijke Kaukasus en telt 9,7 miljoen inwoners op een oppervlakte van ruim twee maal Nederland. De hoofdstad is Baku.

Inleiding

Azerbeidzjan is de grootste van de drie Kaukasusrepublieken en ligt aan de Kaspische Zee. Het land meet 470 kilometer van oost naar west en 380 kilometer van noord naar zuid. Het land grenst in het noorden aan Georgië en Rusland, aan het westen aan Armenië en een heel kort stukje aan Turkije en in het zuiden aan Iran. Azerbeidzjan heeft diverse exclaves, waarvan Nachitsevan de belangrijkste is. Mount Bazardüzü is het hoogste punt met 4.466 meter. Het laagste punt is de Kaspische Zee, 28 meter beneden zeeniveau. Diverse rivieren komen vanuit de Kaukasus door Azerbeidzjan naar de Kaspische Zee, waarvan de Kura en de Aras de langste zijn. Het centrale zuidelijke deel van het land is voornamelijk vlak, de grensgebieden zijn bergachtiger, met name met Armenië en Rusland. Het klimaat van Azerbeidzjan is erg divers daar het door verschillende gebieden beïnvloed wordt, zowel vanuit Europa als Azië.

Azerbeidzjan is rijk aan olie en gas wat gelijk de belangrijkste exportproducten zijn. Het land is een ontwikkelingsland dat sneller ontwikkelt dan de buurlanden Armenië en Georgië. De economische groei in Azerbeidzjan is één van de hoogste ter wereld en in 2006 groeide de economie met 37%. De inflatie is tegelijkertijd sterk teruggedrongen en de inkomens stijgen snel. Azerbeidzjan valt in de middeninkomensklasse op wereldschaal, maar is in vergelijking met Europa relatief arm.

Wegennet

Het hoofdwegennet van Azerbeidzjan.

Het wegennet in Azerbeidzjan is enigszins onderontwikkeld, maar wordt in hoog tempo opgeknapt. Met name in de regio Baku wordt het stedelijke wegennet sterk verbeterd met ongelijkvloerse kruisingen. Met name in plattelandsgebieden zijn de wegen vaak slecht. Twee belangrijke internationale transportroutes lopen door het land; vanaf Georgië naar Iran en vanaf Rusland naar Iran. De grens met Armenië is vanwege het Nagorno-Karabakhconflict gesloten. Nagorno-Karabakh is een regio in Zuidwest-Azerbeidzjan dat de facto onafhankelijk is. Mede door dit conflict kan de exclave Nachitsevan niet direct vanaf Azerbeidzjan over de weg bereikt worden, men moet omrijden via Iran.

In Azerbeidzjan zijn een aantal wegen die voor een snelweg door zouden kunnen gaan, zoals de M2 van Baku naar Sumqayit, de weg is deels met 2x3 rijstroken en ongelijkvloers uitgebouwd. Ook de weg tussen Baku en de luchthaven is 2x3 en ongelijkvloers uitgebouwd. Het ontbreekt Baku aan een goede ringweg, alhoewel er wel een westelijke bypass is van de M2 naar de M3. De M1 is vanaf Baku naar het westen met 2x2 rijstroken uitgebouwd, maar is geen snelweg door het gebrek aan ongelijkvloerse aansluitingen en erfaansluitingen. Rondom de stad Sumqayit ligt een 2x2 bypass. De M2 is tot halverwege de route naar de Russische grens meerstrooks uitgebouwd. Ook de M3 is over 90 kilometer als een autosnelweg uitgebouwd.

Landinwaarts gaat de M1 via een flinke bypass om Ganja heen, de tweede stad van Azerbeidzjan. Dit is een enkelbaans weg. De M1 loopt naar de Georgische grens, de M2 naar de Russische grens en de M3 naar de Iraanse grens.

Baku Bay Sea Bridge

Er zijn plannen om een soort ringweg om Baku aan te leggen, met daarbij een lange brugoverspanning over de baai van Baku. Een dergelijke brug is 12 tot 15 kilometer lang.

Snelwegen en hoofdwegen in Azerbeidzjan

M1M2M3M4M5M6M7M8

R1R2R3R4R5R6R7R8R9R10R11R12R13R14R15R16R17R18R19R20R21R22R23R24R25R26R27R28R29R30R31R32R33R34R35R36R37R38R39R40R41R42R43R44R45R46R47R48R49R50R51R52R53R54R55R56R57R58R59R60R61R62R63R64R65R66

voormalige nummers:

A315A316A317A323A324A325


Europese wegen

Europese wegen in Azerbeidzjan

E60E99E119E002


Asian Highways

Asian Highways in Azerbeidzjan

AH5AH8AH81AH83


Tolwegen

In Azerbeidzjan zijn geen tolwegen. De autosnelweg van Alat naar Astara wordt de eerste tolweg van Azerbeidzjan[1].

Wegnummering

Het Azerbeidzjaanse wegennet bestond voorheen uit M- en A-nummers. Het M-nummersysteem omvat de nummers M1 t/m M8, waarvan de eerste drie radialen zijn vanaf Baku. De A-nummers waren nog een overblijfsel van de Sovjetnummering. De A324 was bijvoorbeeld de hoofdweg van Baku naar het drielandenpunt met Armenië en Iran in het zuidwesten. De A317 was de belangrijkste doorgaande weg vanaf Nagorno-Karabakh. De A315 was de noordelijke route naar Georgië. Tevens zijn er Asian Highways en een aantal E-nummers, zoals de E002, E117 en E119. Circa 2008 is een nieuw nummeringsysteem van M- en R-wegen ingevoerd[2]. Deze R-nummers zijn op weinig kaarten terug te vinden. De A-wegen zijn hiermee komen te vervallen.

Bewegwijzering

Azerbeidzjan gebruikt de oude Sovjetbewegwijzering die zeer simplistisch van aard is. Zowel groene als blauwe borden worden gebruikt, alhoewel hier geen systeem in lijkt te zitten. De bewegwijzering is in het Azerbeidzjaans, een Turkse taal. Het Azerbeidzjaans in Azerbeidzjan is in het Latijnse schrift, met een aantal afwijkende letters, met name de Ə, Ç, Ğ en Ş. Oudere borden zijn vaak in het destijds gebruikelijke Cyrillisch.

Sinds kort wordt er verkeerssignalering toegepast op enkele wegen rond Baku, deze elektronische borden kunnen een snelheid tonen en een groene pijl of rood kruis wanneer de rijstrook gesloten is. Daarnaast zijn er elektronische borden aanwezig die informatie geven over bijvoorbeeld de wegdektemperatuur.

Verkeersborden

Sinds 2002 is Azerbeidzjan lid van de Weense conventie. Het land past de verkeersborden toe die in Europa gebruikelijk zijn.

Markeringen

Gele kantmarkeringen worden veelvuldig gebruikt, maar de markering om rijstroken te onderscheiden is wit. In stedelijke gebieden en sommige oudere wegen is de markering volledig weggesleten. Soms wordt het verkeer op meerstrooks wegen in één richting ook gescheiden door een ononderbroken markering.

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea