Azië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Azie.png
Grootste stad Tokyo
Oppervlakte 44.579.000 km²
Inwonertal 4.164.252.000
Lengte wegennet 9.867.000 km
Lengte snelwegennet 117.631 km
Eerste snelweg 1962

Azië is het grootste continent ter wereld, met een oppervlakte van ruim 44,5 miljoen km² en circa 4,1 miljard inwoners. Het continent telt 48 landen, waarvan Rusland, China en India de grootste zijn. China heeft het grootste inwonertal, van tegen de 1,4 miljard, goed voor een derde van de bevolking van het continent. India volgt kort daarachter met ruim 1,3 miljard inwoners. De grootste stad is het Japanse Tokyo en er zijn diverse stedelijke gebieden met meer dan 10 miljoen inwoners.

Inleiding

Azië is de grootste landmassa op aarde en meet ongeveer 9.500 kilometer van oost naar west en 9.500 kilometer van noord naar zuid. Het continent kent diverse grote schiereilanden, waaronder het Arabisch schiereiland, het Koreaans schiereiland, het Indiase subcontinent en Zuidoost-Azië. Diverse grote eilandgroepen behoren tot Azië, waaronder Indonesië, de Filippijnen, Japan en Sri Lanka. Het landschap van het continent is zeer gevarieerd, met de eindeloze toendra en taiga in Rusland, de woestijnen van het Midden-Oosten, Iran en Turkmenistan, de berggebieden van de Himalaya en Hindu Kush en de laaggelegen gebieden van Oost-China. Steppe vindt men vooral in Kazachstan en Mongolië, jungles in Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam. Het noordelijk deel van Azië is slechts beperkt ontwikkeld, het barre klimaat zorgt ervoor dat permanente bewoning lastig is. Het noorden en centrum van het continent is dunbevolkt, met name Rusland, Kazachstan, Mongolië en West-China. Daarentegen zijn Oost-China, Zuid-Korea, Japan, Indonesië, Vietnam, India en Pakistan dichtbevolkt. Grote miljoenensteden zijn Tokyo, Beijing, Shanghai, Seoul, Delhi, Mumbai, Kolkata, Dhaka, Jakarta, Bangkok, Tehran, Karachi en Manila.

Wegennet

De dichtheid van het wegennet varieert per regio, zo is het wegennet in Centraal-Azië, Rusland en West-China erg dun, evenals in delen van het Midden-Oosten. Daarentegen is het wegennet in Oost-China, India, Japan en Pakistan weer erg dicht. Azië heeft het grootste snelwegennet van alle continenten, met in 2012 ruim 117.000 kilometer snelweg, waarvan twee derde van China is. China en India hebben beiden meer dan 3 miljoen kilometer wegen. Het wegennet is het slechtst ontwikkeld in de berggebieden, met name Centraal-Azië, de Himalaya, en Siberië. Hier zijn weinig goede wegen te vinden. In sommige gebieden, met name het Russische Verre oosten, de Tibetaanse hoogvlakte en Mongolië ontbreekt een wegennet vrijwel volledig.

Autosnelwegen

Het netwerk van autosnelwegen is het omvangrijkst in China, met in 2015 bijna 125.000 kilometer snelweg, het grootste snelwegennet ter wereld, nog voor de Verenigde Staten. Uitgebreide snelwegennetten vindt men verder in Japan, Zuid-Korea, Maleisië, Israël en Saudi-Arabië. Ook Pakistan, Iran, Indonesië, India, Syrië, Turkije en de Filippijnen hebben een snelwegennet. Het snelwegennet is het dichtste in Japan, Zuid-Korea, Maleisië en Singapore. Voor de omvang van het land heeft India een zeer klein snelwegennet. Ook het dichtbevolkte Bangladesh heeft geen snelwegen.

Geschiedenis

Sommige Aziatische landen waren al vroeg geïndustrialiseerd, met name Japan. De eerste snelweg van het continent werd dan ook in Japan gerealiseerd, een stukje van de Shuto Expressway in Tokyo in 1962. Vanaf de jaren '60 werden in diverse landen snelwegen aangelegd, zoals Zuid-Korea, Maleisië, Iran, Israël en Singapore. Het grote land China had zijn eerste snelweg pas eind jaren '80 en heeft het snelwegennet in een adembenemend tempo uitgebouwd. Het groeit in sommige jaren met meer dan 10.000 kilometer. Vrij veel landen hebben inmiddels minimaal één snelweg. Nieuwe industrialiserende landen begonnen vanaf 2000 ook met de bouw van snelwegen, zoals Vietnam, Myanmar en Kazachstan.

Toekomst

De toekomstige bouw van snelwegen vindt met name in de dichtbevolkte landen plaats, hierbij moet men denken aan China, Vietnam, India, Pakistan en Indonesië. Landen waar waarschijnlijk niet op korte termijn snelwegen aangelegd zullen worden zijn Bhutan, Tadzjikistan, Kyrgyzstan en Yemen.

Zie ook

Referenties


Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea