Azoren

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van de Azoren.

De Azoren (Portugees: Açores) is een autonome regio en eilandengroep in de Atlantische Oceaan, behorend tot Portugal.

Inleiding

De Azoren is een eilandengroep bestaande uit 9 eilanden in het midden van de Atlantische Oceaan, gelegen bij de Mid-Atlantische Rug, een verheffing die noord-zuid midden door de Atlantische Oceaan loopt. De eilanden zijn vulkanisch in oorsprong. De verste eilanden van de Azoren liggen circa 600 kilometer uit elkaar. De afstand tot het Portugese vasteland bedraagt 1.400 tot 1.900 kilometer. De Azoren liggen zo'n 950 kilometer ten noordwesten van Madeira en 1.900 kilometer ten zuidoosten van Newfoundland, Canada. De eilanden liggen rond 38 graden noorderbreedte, vergelijkbaar met Lisboa (Lissabon). De Azoren zijn bekend in de Europese weerberichten, weersystemen die het west-Europese klimaat beïnvloeden komen vaak vanuit de Azoren.

De Azoren zijn vulkanisch en bergachtig. Op het eiland Pico is de hoogste berg van Portugal gelegen, de 2.351 meter hoge Pico. De 9 eilanden variëren in grootte van 17 km² tot 759 km², vier van de eilanden hebben een oppervlakte van meer dan 200 km². Het inwonertal van de eilanden varieert van 430 op Corvo tot 138.000 op São Miguel. In totaal tellen de Azoren bijna 250.000 inwoners.

De eilanden hebben een gematigd zeeklimaat. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 16 °C in de winter tot 25 °C in de zomer. De neerslag varieert sterk van locatie tot locatie, van 700 mm op de drogere plekken tot 6.300 mm op de Pico. Op de Pico valt in de winter sneeuw. Vanwege de positie in de Atlantische Oceaan doen tropische stormen en zwakke orkanen de Azoren soms aan. Vanwege het relatief koude zeewater zijn ze niet krachtiger dan een categorie 1.

Wegennet

Op 8 eilanden is sprake van een wegennet, op het kleinste eiland Corvo is maar één plaats en is maar één geasfalteerde weg. Het grootste wegennet bevindt zich op de eilanden São Miguel en Terceira, op deze eilanden liggen ook snelwegen, een via rápida genaamd.

São Miguel

Rond de stad Ponta Delgada op het eiland São Miguel ligt een snelweg met het nummer R1-1A. Ten oosten daarvan loopt de snelweg als de EN1-1A verder naar Lagoa. Deze wegnummers worden niet op de bewegwijzering aangegeven. Verder loopt er een 2x2 hoofdweg met ongelijkvloerse kruisingen van Lagoa naar Ribeira Grande die ongenummerd is. Deze weg is geen snelweg of autoweg, maar een weg met een geslotenverklaring voor langzaam verkeer.

Rondom São Miguel loopt een rondweg langs de kust, genummerd als de EN1-1A. Deze ontsluit bijna alle plaatsen op het eiland. Op diverse plekken is het mogelijk om over het binnenland van de zuidkust naar de noordkust te rijden. Het grootste deel van deze routes zijn vlak en snel, maar het eiland kent drie bergketens waarover enkele toeristische routes lopen. In het westen is dit de EN9-1A, die door de Lagoa das Sete Cidades loopt, een grote krater van een voormalige vulkaan, gevuld met enkele meren. Deze weg loopt op maximaal zo'n 600 meter hoogte.

De EN5-2A loopt over de vulkaan Água de Pau. Dit is de hoogste doorgaande weg van São Miguel op bijna 900 meter hoogte. Dit is een spectaculaire route met uitzicht over het Lagoa de Fogo. Over de noordzijde van de vulkaan verloopt een andere ongenummerde weg op circa 800 meter hoogte. Over het oostelijke bergketen lopen geen doorgaande wegen, wel zijn er enkele landwegen die tot maximaal 940 meter hoogte lopen.

Terceira

Op het eiland Terceira loopt één via rápida, van Angra do Heroísmo tot Praia da Vitória, waar ook de luchthaven van het eiland is gelegen. Het eiland Terceira heeft een volledige ringweg langs de kust, maar ook enkele wegen over het binnenland. De wegen op Terceira zijn niet erg bochtig, de hoogste weg loopt op circa 550 meter.

São Jorge

Het eiland São Jorge is langgerekt in de oost-westrichting en bestaat uit een steile bergrug tot bijna 1.000 meter. Er zijn maar een paar geasfalteerde wegen op dit eiland, en niet alle delen van het eiland zijn over de weg te bereiken. De EN3 loopt op circa 800 meter hoogte. Er zijn geen via rápidas op São Jorge.

Pico

Op het eiland Pico is de hoogste berg van Portugal gelegen, de gelijknamige 2.351 meter hoge Pico. Dit is een steile vulkaan die meer twee keer zo hoog is als andere bergen in de Azoren. Op Pico loopt een ringweg rond het eiland, genummerd als de EN1. De EN2 loopt noord-zuid door het binnenland, de EN3 oost-west langs de voet van de Pico. Er zijn geen via rápidas op Pico. De EN3 stijgt naar maximaal zo'n 930 meter en is de hoogste weg van Pico.

Faial

Het eiland Faial ligt op korte afstand ten westen van Pico en heeft een klein wegennet. Er is een volledige ringweg langs de kust. Het eiland wordt gedomineerd door de 1.043 meter hoge Cabeço Gordo, een vulkaan. De EN2-2A loopt over de voet hiervan op maximaal 500 meter hoogte. Er zijn geen via rápidas op Faial.

Graciosa

Het eiland Graciosa ligt 55 kilometer ten noordwesten van Terceira en heeft minder hoge bergen. Er is een volledige ringweg, genummerd als de EN1-2, en enkele wegen over het binnenland. De EN3 ligt op maximaal zo'n 200 meter hoogte.

Santa Maria

Het eiland Santa Maria is het zuidoostelijkste eiland van de Azoren en ligt 80 kilometer ten zuiden van São Miguel. Op het eiland is eigenlijk maar één weg, de EN1-2A vanaf de luchthaven via de haven naar de oostkant van het eiland. Het eiland is licht bergachtig en de weg stijgt naar maximaal zo'n 450 meter hoogte.

Flores

Flores is het westelijkste grote eiland van de Azoren en ligt zo'n 220 kilometer ten westen van het eiland Faial. Het eiland is licht bergachtig en is het grootste eiland dat geen ringweg rond het eiland heeft. Er zijn eigenlijk maar drie wegen, die bij de luchthaven van Santa Cruz samenkomen. De ER2-2 loopt op maximaal zo'n 600 meter hoogte.

Corvo

Corvo ligt net ten noorden van Flores en is het meest noordwestelijke eiland van de Azoren, en tevens het kleinste. Er is maar één geasfalteerde weg en is ongenummerd. Corvo heeft maar één plaats, Vila do Corvo.

Referenties