B1 (Namibië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B1 NA.svg
B1 Namibia map.png
B1
Begin Kotzenshoop (RSA)
Einde Oshikango (ANG)
Lengte 1.545 km
Route

Flag of South Africa.svg N7 SA.svg

Centrum.svg Kotzenshoop

Centrum.svg Grunau B3 NA.svg

Centrum.svg Keetmanshoop B4 NA.svg

Centrum.svg Mariental

Centrum.svg Rehoboth

Centrum.svg Windhoek B6 NA.svg

Centrum.svg Okahandja B2 NA.svg

Centrum.svg Otjiwarongo

Centrum.svg Otavi B8 NA.svg

Centrum.svg Tsumeb

Centrum.svg Ondangwa

Centrum.svg Ohangwena B10 NA.svg

Flag of Angola.svg

De B1 is een nationale weg in Namibië. De weg vormt de belangrijkste weg van het land en verloopt vanaf de grens met Zuid-Afrika via de hoofdstad Windhoek naar de grens met Angola. De weg is 1.545 kilometer lang.

Routebeschrijving

De B1 begint op de grens met Zuid-Afrika bij Kotzenshoop, vanwaar de Zuid-Afrikaanse N7 verder naar Kaapstad gaat. De route verloopt noordwaarts door het binnenland van Namibië, over het algemeen door uitgestrekte woestijnen, met her en der spectaculaire vergezichten. Het noordelijk deel verloopt langs het groenere Etosha National Park. De route eindigt bij Oshikango op de grens met Angola. De B1 is een grotendeels tweestrooks weg en is volledig geasfalteerd en doorgaans van goede kwaliteit. Het is de ruggengraat van het Namibische hoofdwegennet, alle andere B-wegen sluiten op de B1 aan.

Er liggen niet veel grote plaatsen op de route van de B1, de omgeving is veelal dunbevolkt of onbevolkt. De grootste stad op de route is de hoofdstad Windhoek, die ruim 320.000 inwoners telt. Hier is ook de enige snelweg van Namibië gelegen, de rondweg van Windhoek, waarvan 16 kilometer een snelweg is met 2x2 rijstroken, ongelijkvloerse kruisingen en een maximumsnelheid van 120 km/h. Het zuidelijk deel van de rondweg van Windhoek is tweestrooks, maar wel ongelijkvloers. Andere wat grotere plaatsen op de route zijn Oshakati (30.000 inwoners), Okahandja (24.000 inwoners), Rehoboth (21.000 inwoners), Otjiwarongo (20.000 inwoners) en Keetmanshoop (16.000 inwoners).

Geschiedenis

Een groot deel van de B1 verloopt parallel aan de TransNamib, een spoorlijn die in de Duitse koloniale tijd is aangelegd. Het wegennet kreeg pas later een hogere prioriteit, vanwege de zeer lage bevolkingsdichtheid in Namibië is er nauwelijks verkeer buiten de hoofdstad Windhoek, de helft van alle auto's in het land rijdt in Windhoek. Hier ligt ook de enige autosnelweg van Namibië, een 16 kilometer lange route rond Windhoek. Onduidelijk is wanneer deze snelweg is opensteld, vermoedelijk in de jaren '80 of eerder. De weg tussen Windhoek en Okahandja is midden jaren '50 aangelegd.[1] Het deel tussen Windhoek en Okahandja wordt opgewaardeerd naar freeway, sinds 2017 is dit als de A1 genummerd.

Toekomst

Het is gepland de route tussen Omuthiya en Ondangwa noordelijk van het Etosha National Park op te waarderen naar freeway. Dit zal dan de A1 worden.

Referenties

Flag of Namibia.svg Hoofdwegen in Namibië Flag of Namibia.svg

freeways:

A1Airport Freeway (Windhoek)

National roads:

B1B2B3B4B6B8B10