B1 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf B1a (Duitsland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B1.svg
B1 DE map.png
B1
Begin Aachen
Einde Küstrin-Kietz
Lengte 778 km
Route

Flag of the Netherlands.svg NLN278.svg

Centrum.svg Aachen

BAB544.png


BAB544.pngBAB44.pngBAB61.pngBAB46.pngBAB57.png


Afslagsymbool.svg Neuss-Hafen

Brug.svg Rheinbrücke Düsseldorf-Neuss

Centrum.svg Düsseldorf B7.svg B8.svg


BAB52.png


Centrum.svg Mülheim an der Ruhr


BAB40.png


Afslagsymbool.svg Dortmund-Hombruch

Afslagsymbool.svg Dortmund-Zentrum B54.svg

Afslagsymbool.svg Dortmund-Märkische Straße

Afslagsymbool.svg Dortmund-Ost B236.svg

Afslagsymbool.svg Dortmund-Stadskrone-Ost

Afslagsymbool.svg Dortmund-Aplerbeck

Afslagsymbool.svg Dortmund-Sölde

Centrum.svg Holzwickede

Afslagsymbool.svg BAB1.png → Münster / Dortmund

Centrum.svg Unna

Afslagsymbool.svg BAB445.png → Hamm / Meschede

Centrum.svg Werl

Centrum.svg Soest B229.svg B475.svg

Centrum.svg Bad Sassendorf

Centrum.svg Erwitte B55.svg

Centrum.svg Geseke

Centrum.svg Salzkotten

Afslagsymbool.svg BAB33.png → Kassel


BAB33.png


Afslagsymbool.svg BAB33.png → Bielefeld

Afslagsymbool.svg Paderborn-Schloß Neuhaus

Afslagsymbool.svg Paderborn-Nord

Afslagsymbool.svg Bad Lippspringe

Afslagsymbool.svg Schlangen

Afslagsymbool.svg Kohlstädt

Centrum.svg Horn

Centrum.svg Bad Meinberg

Centrum.svg Blomberg

Centrum.svg Barntrup B66.svg


grens met Niedersachsen

Centrum.svg Hameln B83.svg B217.svg

Centrum.svg Elze B3.svg

Afslagsymbool.svg Emmerke

Centrum.svg Hildesheim

Afslagsymbool.svg Hildesheim-Zentrum B243.svg

Rotonde.svg B6.svg

Knooppuntsymbool.svg BAB7.png → Hannover / Kassel

Centrum.svg Schellerten

Centrum.svg Hoheneggelsen

Centrum.svg Vechelde

Afslagsymbool.svg BAB391.png → Braunschweig / Salzgitter

Centrum.svg Braunschweig B248.svg

Centrum.svg Cremlingen

Centrum.svg Königslutter am Elm

Centrum.svg Helmstedt

Afslagsymbool.svg BAB2.png → Hannover / Magdeburg


grens met Sachsen-Anhalt

Centrum.svg Alleringersleben

Centrum.svg Erxleben

Afslagsymbool.svg BAB2.png → Hannover / Magdeburg

Centrum.svg Irxleben

Afslagsymbool.svg BAB14.png → Magdeburg / Leipzig

Centrum.svg Magdeburg B189.svg

Afslagsymbool.svg BAB2.png → Magdeburg / Berlin

Centrum.svg Burg

Centrum.svg Genthin


grens met Brandenburg.

Centrum.svg Brandenburg an der Havel B102.svg

Centrum.svg Groß Kreutz

Afslagsymbool.svg BAB10.png → Berliner Ring

Centrum.svg Werder

Centrum.svg Potsdam


grens met Berlin

Knooppuntsymbool.svg BAB115.png → Berlin / Leipzig


BAB103.png


Centrum.svg Berlin B2.svg B5.svg B96.svg


grens met Brandenburg.

Afslagsymbool.svg BAB10.png → Berliner Ring

Centrum.svg Müncheberg B5.svg

Centrum.svg Seelow B167.svg

Centrum.svg Küstrin-Kietz

Flag of Poland.svg DK22-PL.svg → Gorzów Wielkopolski

De B1 is een Bundesstraße in Duitsland, gelegen in de staten Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen, Sachsen-Anhalt, Berlin en Brandenburg. De weg vormt een lange oost-westroute vanaf de Nederlandse grens bij Aachen via Düsseldorf, Essen, Dortmund, Paderborn, Hildesheim, Braunschweig, Magdeburg, Brandenburg an der Havel, Potsdam en Berlin naar de grens met Polen bij Küstrin-Kietz. De weg is her en der hoogwaardig uitgebouwd, maar is over het algemeen van secundair karakter en heeft amper belang voor doorgaand verkeer. De weg is in totaal 778 kilometer lang.

Routebeschrijving

Nordrhein-Westfalen

Ten westen van Aachen begint de B1 op de grens met Nederland, waar aan Nederlandse zijde de N278 verder gaat door Vaals naar Maastricht. De B1 is een stadsweg door Aachen en vormt een verbinding met onder andere de B1a, de westelijke en noordelijke bypass van Aachen. De B1 zelf loopt ten zuiden en oosten van het centrum van de 250.000 inwoners tellende stad. Men kruist hier diverse B-wegen, zoals de B57, de B258 en de B264. De weg heeft veelal 4 rijstroken. De weg loopt, dubbelgenummerd met de B57 en de B264, langs de oostkant van het Centrum naar naar het noordoosten, waarna de B264 afsplitst. Daarna bereikt men de rotonde Europaplatz, waar de B1 eindigt.

Tussen Aachen en Düsseldorf loopt de B1 via diverse Autobahnen, in volgorde de A544, A44, A61, A46 en A57, via Mönchengladbach en Neuss. Bij Neuss-Hafen slaat de B1 van de A57 af en vormt deze een 2x2 snelweg die Neuss met één afrit bedient, naar het havengebied. Hierna volgt de 2x2-brug over de rivier de Rhein, waarna men in Düsseldorf komt, de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen. De B1 loopt door het centrum van Düsseldorf, deels via tunnels, langs de oever van de Rhein. De weg is met 4 tot 6 rijstroken uitgebouwd en kent enkele torens die bovenop de weg staan. Er is een ongelijkvloerse aansluiting met de Rheinkniebrücke en een lange tunnel ter hoogte van het centrum. In het noorden van de stad ontmoet de B1 de B7. Daarna voegt de B1 op de A52 in.

De B1 door Düsseldorf.

De B1 volgt de A52 tot net na het Kreuz Breitscheid met de A3, waarna de B1 afslaat om door de stad Mülheim an der Ruhr te lopen. Men steekt de rivier de Ruhr over, waarbij de B1 vooral langs de oostrand van Mülheim loopt. Op de grens van Mülheim en Essen voegt de B1 op de A40 in en volgt deze tot aan het einde in Dortmund. De B1 vormt vervolgens de primaire oost-westas door Dortmund en is vrijwel volledig ongelijkvloers uitgebouwd. Er zijn knooppunten met de B54 en de B236, alhoewel daar tussenin enkele gelijkvloerse kruisingen zijn met verkeerslichten. De weg telt hier voornamelijk 2x3 rijstroken en heeft een S-bahn in de middenberm. In het oosten van Dortmund wordt de B1 een volwaardige autosnelweg, waarna de weg bij Holzwickede afslaat en de A44 verder gaat richting Kassel.

De B1 loopt daarna parallel aan de A44, op langzaam groter wordende afstand. De weg loopt door het zuiden van de stad Unna, met een aansluiting met de A1 en een aansluiting naar Unna. De rest is gelijkvloers. Men kruist er de L679, de voormalige A443. Karakteristiek voor het tracé van Unna naar Paderborn zijn de lange rechte stukken. De weg loopt vrijwel kaarsrecht van Unna naar Werl, waar men de A445 kruist. De B1 vormt een zuidelijke bypass van Werl en loopt over de vrij kale Soester Börde naar Soest. Dit zijn de noordelijke uitlopers van het Sauerland, maar de regio is onbebost. De B1 loopt door de vrij grote plaats Soest, met aansluitingen met de B229 en B475. Oostelijk van Soest volgt een kaarsrechte route via Erwitte naar Geseke. Bij Erwitte kruist men de B55, een vrij belangrijke noord-zuidroute. Vanaf Geseke buigt de weg wat naar het noordoosten af om vervolgens dwars door Salzkotten te lopen. Vervolgens eindigt de B1 aan de westkant van Paderborn op de A33.

De B1 volgt de A33 voor een kort stukje en slaat dan af om de noordelijke bypass van Paderborn te vormen, die als een ongelijkvloerse 2+1-weg is uitgevoerd. De weg vormt voor langere tijd een hoogwaardige verbinding met ongelijkvloerse kruisingen, terwijl men het heuvelachtige Eggegebirge passeert, met toppen tot zo'n 450 meter. Na Meinberg eindigt de uitgebouwde B1 en is de weg een reguliere hoofdweg die door het Lipper Bergland naar het noordoosten loopt. Men moet door Blomberg, en na Barntrup volgt de grens met Niedersachsen.

Niedersachsen

De B1 tussen Hildesheim en Braunschweig.

Het deel door Niedersachsen is geen snelle route, met talloze dorps- en stadspassages. De eerste grotere plaats waar men doorheen gaat is Hameln, gelegen aan de rivier de Weser. Hierna slaat de B217 af, een hoogwaardige route naar Hannover. De B1 loopt op enige afstand ten zuiden van Hannover door het Osterwald en Hildesheimer Wald. Dit gebied is heuvelachtig, met toppen tot circa 400 meter. Men passeert diverse dorpen, zoals Coppenbrügge en Elze. In Elze kruist men de B3. Oostelijker bereikt men de grote stad Hildesheim. De B1 loopt door het centrum, met één ongelijkvloerse kruising met de B243. Aan de oostkant van Hildesheim kruist men de B6 en vlak daarna de A7, de snelweg vanaf Hannover naar Kassel.

Oostelijk van Hildesheim loopt de B1 door een vrij saai en vlak gebied met diverse dorpen. Men komt even ten noorden van Salzgitter langs en kruist de B65. De B1 loopt vervolgens door het stedelijk gebied van de grote stad Braunschweig. Aan de westkant ervan kruist men de A391, waarna de B1 door het centrum loopt en de B4 kruist. Oostelijk van Braunschweig kruist de B1 de A39 zonder aansluiting. Daarna loopt de weg door de Elm, een natuurgebied met lage heuvels tot zo'n 300 meter. De weg passeert Königslutter, waarna men de oude grensstad Helmstedt bereikt waar de B1 de zuidelijke ringweg van vormt. Men kruist hier de B244 en aan de oostkant van de stad de A2. Hierna volgt de grens met Sachsen-Anhalt.

Sachsen-Anhalt

Door Sachsen-Anhalt volgt de B1 de A2 op korte afstand en kruisen deze twee wegen elkaar enkele malen. Men rijdt door de vrij saaie Magdeburger Börde, een glooiend en zeer open gebied met veel windturbines. Men komt door dorpjes als Alleringersleben, Erxleben en Irxleben. Aan de westkant van Magdeburg kruist men de A14, waarna de B1 door het centrum van Magdeburg loopt. Men kruist hier de B189, een noord-zuidexpressweg door Magdeburg. Tevens steekt men de rivier de Elbe over. Oostelijk van Magdeburg buigt de weg naar het noordoosten af en kruist de deze de A2 voor de laatste keer. Men komt langs Burg waarna de B1 door een vlak bosgebied loopt. Er liggen hier veel minder plaatsen langs de route; de plaatsen die er liggen hebben echter geen rondweg, zoals Genthin. In Genthin kruist men de B107.

Brandenburg & Berlin

De B1 in het oosten van Berlin.

De weg loopt oostwaarts langs de Plauer See naar Brandenburg. Er is geen rondweg voorhanden en men moet door het centrum. De B1 is hier meerstrooks uitgebouwd, maar niet ongelijkvloers. In Brandenburg kruist men de B102. Oostelijk van Brandenburg loopt de weg door open gebied, de zuidkant van het Havelland. Bij het dorp Groß Kreutz kruist men de A10, de ring van Berlin. Men komt dan in een gebied met veel meren en passeert Werder en Potsdam. Men gaat door het centrum van Potsdam, en kruist daar de B2. Hierna loopt de weg naar het noordoosten en komt in de stadsstaat Berlin. Er is een klaverblad met de A115, de zuidwestelijke invalsweg van Berlin. De B1 vormt hierna een stadsweg door de zuidwestelijke wijken van de stad en wordt vervolgens de A103. Men kruist de A100, waarna de B1 weer een stadweg wordt. De B1 loopt over het beroemde Potsdamer Platz en vervolgens via de Leipziger Straße door het centrum als zesstrooks hoofdweg met talloze flatgebouwen langs de weg. Men steekt de rivier de Spree over, waarna men over het Alexanderplatz komt.

In Berlin kruist men diverse wegen, waaronder de B96 en B109. De B5 voegt op de B1 in, waarna beide wegen tot ruim ten oosten van Berlin zijn dubbelgenummerd. De B1 loopt verder over de Frankfurter Allee naar het oosten, geflankeerd door appartementengebouwen. In het oosten van Berlin zijn enkele ongelijkvloerse kruisingen, zoals met de B158.

De B1 verlaat Berlin, en kruist de A10 weer. Hierna wordt de B1 een enkelbaans plattelandsweg en er is een bypass van Müncheberg voorhanden. Hier slaat de B5 af richting Frankfurt an der Oder. De B1 loopt door een rustig platteland naar het oosten, met af en toe bosgebieden. Er is een bypass langs Seelow en Küstrin. Ter hoogte van de rivier de Oder volgt de grens met Polen. Aan Poolse zijde gaat de DK22 verder naar Gorzów Wielkopolski.

Geschiedenis

De B1 volgt een eeuwenoude handelsroute van Brugge naar Novgorod in Rusland en loopt door twee van de meest vruchtbare akkerbouwgebieden van Duitsland, de Soester en Magdeburger Börde. De in 1932 opgezette Reichsstraße 1 vormde een 1.392 kilometer lange route van Aachen via Berlin en Königsbergen (Kaliningrad) naar de toenmalige Duits-Litouwse grens. Het was destijds de langste Duitse weg.

De verharding van de B1 vond voornamelijk in de tweede helft van de 18e eeuw plaats, bijvoorbeeld tussen Aachen en Jülich. In 1788 werd begonnen met de chaussee tussen Unna en Hörde. Het deel tussen Potsdam en Berlin werd in 1792 verhard. In 1799 werd dit verlengd tot Brandenburg. In 1824 was de gehele route tussen Magdeburg en Berlin verhard. In 1835 bereikte de weg de Duits-Litouwse grens. In het westen van Duitsland had de B7 meer prioriteit, waardoor de B1 tussen Unna en Werl pas in 1818 verhard werd. Na de Tweede Wereldoorlog verloor Duitsland alle gebieden ten oosten van de Oder en werd de B1 ingekort tot de Poolse grens bij Küstrin.

Vanaf de jaren '30 van de 20e eeuw werden in Duitsland Autobahnen aangelegd. Zo verving de A430, later A40, de B1 tussen Mülheim en Dortmund. De A44 en A46 vervangen de route tussen Aachen en Neuss; de A52 doet dat ten noorden van Düsseldorf. In 1951 is de Josef-Kardinal Frings-Brücke tussen Neuss en Düsseldorf opengesteld. In 1952 opende één brug van de Jerusalembrücke in Magdeburg over de Elbe; de tweede opende in 1996. In 1993 is de Rheinufertunnel in Düsseldorf opengesteld. Oostelijker is de B1 grotendeels intact gebleven en her en der uitgebouwd. Markant is het kaarsrechte stuk van Unna naar Paderborn. Wel zijn enkele rondwegen aangelegd op dit traject. Zo is de B1 bij Paderborn ongelijkvloers uitgebouwd tot ver in het Eggegebirge. Op 9 december 2008 opende de rondweg van Küstrin-Kietz en op 30 oktober 2012 werd een deel tussen Salzkotten en Paderborn met 2x2 rijstroken opgeleverd.

In Niedersachsen, Sachsen-Anhalt en Brandenburg is de weg niet bijzonder veel opgewaardeerd. Er zijn amper rondwegen voorhanden, behalve ten oosten van Berlin. De bevolkingsdichtheid in dit gebied is laag en er zijn goede alternatieve routes beschikbaar in de vorm van Autobahnen. Opvallend is de tracering van de A1 tussen Paderborn en Braunschweig, daar deze de grote stad Hannover links laat liggen. Mede hierom heeft de B1 in Niedersachsen weinig doorgaand belang en is er nooit veel aandacht gegeven aan het opwaarderen van de weg. Wel opende op 21 november 2013 een rondweg van Aerzen.[1]

Toekomst

Op 7 januari 2016 begon de bouw van de 6 kilometer lange rondweg van Coppenbrügge en Marienau in het zuiden van Niedersachsen.[2]

Verkeersintensiteiten

Verkeersgegevens van de B1 in Aachen zijn niet voorhanden. Dagelijks rijden 56.000 voertuigen door Düsseldorf en 22.300 voertuigen door Mülheim an der Ruhr. Het deel door Dortmund telt tot 86.000 voertuigen per etmaal. Door Unna rijden 23.000 voertuigen, aflopend naar 11.000 bij Werl en 12.000 voertuigen rond Soest. 15.400 voertuigen rijden bij Erwitte en 9.400 voertuigen bij Geseke, stijgend naar 24.000 voertuigen voor Paderborn.

De noordelijke bypass van Paderborn telt 20.000 voertuigen, daarna aflopend naar zo'n 6.000 voertuigen tussen de dorpen, met tot 10.000 voertuigen in de grotere plaatsen. In Hameln rijden 17.000 voertuigen per etmaal. Door Hildesheim rijden 26.000 voertuigen en tussen Hildesheim en Braunschweig 3.900 tot 5.700 voertuigen. Door Braunschweig rijden 18.800 voertuigen, 6.400 voertuigen bij Königslutter en 6.800 voertuigen bij Helmstedt. Het tracé parallel aan de A2 tussen Helmstedt en Magdeburg is met 1.600 tot 4.200 voertuigen vrij rustig. Door Magdeburg rijden 16.700 voertuigen en 15.200 voertuigen tussen de A2 en Burg. Na Burg rijden 3.500 voertuigen, met een piek van 10.700 voertuigen voor Brandenburg.

Het tracé door Berlin telt tussen 26.200 en 40.600 voertuigen per etmaal, dalend naar 9.000 voertuigen tussen Berlin en Müncheberg. Langs Seelow rijden 6.900 voertuigen, en 6.900 voertuigen steken dagelijks de grens met Polen over.

B1a

B1a.svg
B1a
Begin Aachen
Einde Aachen
Lengte 3 km
Route

Centrum.svg Aachen B1.svg

De B1a is een alternatieve route rond het centrum van Aachen. De weg is 3 kilometer lang en loopt langs de west- en noordzijde van het centrum. De B1 zelf volgt de zuid- en oostzijde van het centrum. De B1a begint en eindigt op de B1 en is een stadsweg met veelal 2x2 rijstroken.

Referenties

Autobahnen en Bundesstraßen in Nordrhein-Westfalen

Autobahnen: A1A2A3A4A30A31A33A40A42A43A44A45A46A52A57A59A61A445A448A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565

Bundesstraßen: B1B7B8B9B42B51B54B55B56B57B58B59B61B62B63B64B65B66B67B68B70B83B219B220B221B223B224B225B226B227B228B229B231B233B234B235B236B237B238B239B241B251B252B256B258B264B265B266B288B326B399B473B474B475B476B477B478B480B481B482B483B484B499B504B506B507B509B510B511B513B514B515B516B517B525B528B611

Knooppunten: AK AachenAK Bad OeynhausenAK BielefeldAK BliesheimAK BochumAD Bochum-WestAK Bochum/WittenAK Bonn-NordAD Bonn-NordostAK Bonn-OstAK Bonn/SiegburgAD BottropAK BreitscheidAD BreitscheidAK Castrop-Rauxel-OstAK Dortmund-NWAK Dortmund/UnnaAK Dortmund-WestAK Dortmund/WittenAK DuisburgAK Duisburg-NordAK Duisburg-SüdAK Düsseldorf-NordAD Düsseldorf-SüdAD ErfttalAD Essen-OstAK HagenAK HerneAK HildenAK HolzAK JackerathAK KaarstAK KaiserbergKamener KreuzAK Kamp-LintfortAK KerpenAK Köln-GrembergAD Köln-HeumarAK Köln-NordAK Köln-OstAK Köln-SüdAK Köln-WestAK LangenfeldAK LeverkusenAK Leverkusen-WestAD LöhneAK Lotte/OsnabrückAK Marl-NordAK MeckenheimAK MeerbuschAK MoersAK MönchengladbachAK Mönchengladbach-WanloAK Monheim-SüdAK Münster-SüdAK NeersenAK Neuss-SüdAD Neuss-WestAK OberhausenAK Oberhausen-WestAK Olpe-SüdAD PorzAK Ratingen-OstAK RecklinghausenAD Sankt Augustin-WestSonnborner KreuzAD Velbert-NordAK WerlWesthofener KreuzAK Wünnenberg/HaarenAK Wuppertal-Nord

Autobahnen en Bundesstraßen in Niedersachsen

Autobahnen: A1A2A7A26A27A28A29A30A31A33A36A37A38A39A250A261A280A293A352A391A392

Bundesstraßen: B1B3B4B6B27B51B61B62B64B65B68B69B70B71B72B73B74B75B79B80B82B83B188B191B195B209B210B211B212B213B214B215B216B217B218B238B239B240B241B242B243B244B247B248B322B401B402B403B404B408B436B437B438B439B440B441B442B443B444B445B446B461B475B482B493B494B495B496B497B498B522

Knooppunten: AD Ahlhorner HeideBad Harzburger DreieckAK Braunschweig-NordAK Braunschweig-SüdAD Braunschweig-SüdwestBremer KreuzBuchholzer DreieckAD BundeAD DelmenhorstAD DrammetalAK Hannover-BuchholzAK Hannover/KirchhorstAD Hannover-NordAK Hannover-OstAD Hannover-SüdAD Hannover-WestHorster DreieckAK KehdingenAD LeerMaschener KreuzAD NordharzAK Oldenburg-NordAK Oldenburg-OstAD Oldenburg-WestAK ÖlperAK Osnabrück-SüdAD SalzgitterAK SchüttorfSeelhorster KreuzAD StuhrAD WalsrodeWilhelmshavener KreuzAK Wolfsburg/Königslutter

Autobahnen en Bundesstraßen in Sachsen-Anhalt

Autobahnen: A2A9A14A36A38A71A143

Bundesstrassen: B1B2B6B27B71B79B80B81B85B86B87B88B91B100B107B176B180B181B182B183B184B185B187B188B189B190B242B244B245B246B248B250

Knooppunten: AK BernburgAD Halle-SüdAK MagdeburgAK RippachtalAD Südharz

Autobahnen en Bundesstraßen in Brandenburg

Autobahnen: A2A9A10A11A12A13A15A19A20A24A111A113A115A117

Bundesstrassen: B1B2B5B87B96B97B101B102B103B104B107B109B112B113B115B122B156B158B166B167B168B179B183B187B188B189B195B198B246B273B320

Knooppunten: AD BarnimAD HavellandAD NuthetalAD OranienburgAD PankowAD PotsdamSchönefelder KreuzAD SpreeauAD SpreewaldAK UckermarkWaltersdorfer DreieckAD WerderAD Wittstock/Dosse

Autobahnen en Bundesstraßen in Berlin

Autobahnen: A10A100A103A111A113A114A115A117

Bundesstrassen: B1B2B5B96B101B109B158B179

Knooppunten: AD CharlottenburgAD FunkturmAD NeuköllnAK SchönebergAD Treptow