B2 (Namibië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B2
Begin Okahandja
Einde Walvis Bay
Lengte 320 km
Route

Okahandja

Usakos

Swakopmund

Walvis Bay

De B2 is een trunk road in Namibië. De weg vormt een oost-westroute vanaf de B1 in Okahandja tot de havenstad Walvis Bay. De route is 320 kilometer lang.

Routebeschrijving

De B2 tussen Swakopmund en Walvis Bay.

De B2 begint in Okahandja op de B1, circa 70 kilometer ten noorden van Windhoek. De route voert eerst westwaarts tot Swakopmund en daarna zuidwaarts langs de kust tot Walvis Bay. De route voert door zeer afgelegen woestijngebied, met name het deel tussen Swakopmund en Walvis Bay is spectaculair vanwege de grote zandduinen langs de kust. De B2 is volledig geasfalteerd.

Geschiedenis

De B2 is grotendeels parallel aan de TransNamib aangelegd, de Duitse koloniale spoorlijn. De route van Walvis Bay naar Windhoek was één van de belangrijkste omdat Walvis Bay de enige natuurlijke diepzeehaven langs de Namibische kust is. Een groot deel van de in- en export van het land verloopt via Walvis Bay. De bouw van de weg begon eind jaren '50, omstreeks 1959 kwam het deel tussen Walvis Bay en Swakopmund gereed als een moderne weg. De B2 is daarna in de jaren '60 volledig geasfalteerd. Het 32 kilometer lange deel tussen Karibib en Usakos is in 1966 aangelegd.[1] In 1969 opende een nieuwe brug over de Swakop River in Swakopmund.

De route is wat noordelijker aangelegd langs de TransNamib omdat de directe route van Walvis Bay tot Windhoek door zeer heuvelachtig gebied loopt en de kosten om een weg aan te leggen hoog zouden liggen. De aanwezigheid van de spoorlijn vergemakkelijkte ook de aanleg van de B2 in dit zeer afgelegen gebied.

In 2020 is de B2 tussen Walvis Bay en Swakopmund gebypasst door de achter de grote zeeduinen gelegen A2, een 36 kilometer lange autosnelweg. Hiermee hoeft verkeer van en naar Walvis Bay niet meer door de stad Swakopmund te rijden.

Referenties

Hoofdwegen in Namibië

freeways:

A1A2A6

National roads:

B1B2B3B4B6B8B10B11B14B15