B2 (Namibië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B2 NA.svg
B2 Namibia map.png
B2
Begin Okahandja
Einde Walvis Bay
Lengte 320 km
Route

Centrum.svg Okahandja B1 NA.svg

Centrum.svg Usakos

Centrum.svg Swakopmund

Centrum.svg Walvis Bay

De B2 is een nationale weg in Namibië. De weg vormt een oost-westroute vanaf de B1 in Okahandja tot de havenstad Walvis Bay. De route is 320 kilometer lang.

Routebeschrijving

De B2 begint in Okahandja op de B1, circa 70 kilometer ten noorden van Windhoek. De route voert eerst westwaarts tot Swakopmund en daarna zuidwaarts langs de kust tot Walvis Bay. De route voert door zeer afgelegen woestijngebied, met name het deel tussen Swakopmund en Walvis Bay is spectaculair vanwege de grote zandduinen langs de kust. De B2 is volledig geasfalteerd.

Geschiedenis

De B2 is grotendeels parallel aan de TransNamib aangelegd, de Duitse koloniale spoorlijn. De route van Walvis Bay naar Windhoek was één van de belangrijkste omdat Walvis Bay de enige natuurlijke diepzeehaven langs de Namibische kust is. Een groot deel van de in- en export van het land verloopt via Walvis Bay. De B2 is dan ook volledig geasfalteerd. De route is wat noordelijker aangelegd langs de TransNamib omdat de directe route van Walvis Bay tot Windhoek door zeer heuvelachtig gebied loopt, en de kosten om een weg aan te leggen hoog zouden liggen. De aanwezigheid van de spoorlijn vergemakkelijkte ook de aanleg van de B2 in dit zeer afgelegen gebied.

Toekomst

Het is gepland de kustroute tussen Walvis Bay en Swakopmund op te waarderen naar freeway. Dit zal dan de A2 worden.

Referenties


Flag of Namibia.svg Hoofdwegen in Namibië Flag of Namibia.svg

freeways:

A1Airport Freeway (Windhoek)

National roads:

B1B2B3B4B6B8B10