B3 (Namibië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B3 NA.svg
B3 Namibia map.png
B3
Begin Grunau
Einde Ariamsvlei (RSA)
Lengte 180 km
Route

Centrum.svg Grunau B1 NA.svg

Centrum.svg Karasburg

Centrum.svg Ariamsvlei

Flag of South Africa.svg N10 SA.svg

De B3 is een trunk road in Namibië, gelegen in het zuidoosten van het land. De weg vormt een verbinding vanaf de B1 in Grunau tot de grens met Zuid-Afrika bij Ariamsvlei. De route is 180 kilometer lang.

Routebeschrijving

B3 Namibia.jpg

De B3 begint in Grunau op een kruispunt met de B1. Grunau is niet meer dan een gehucht met een station. De weg voert oostwaarts door de woestijn en verloopt via Karasburg, de grootste plaats op de route. De grens met Zuid-Afrika volgt na Ariamsvlei, vanwaar de Zuid-Afrikaanse N10 verder gaat naar Upington. De B3 is volledig geasfalteerd.

Geschiedenis

De B3 verbindt zelf geen grote plaatsen, maar is wel van belang voor verkeer vanaf de grote Zuid-Afrikaanse steden Johannesburg en Pretoria naar Namibië. De weg verloopt parallel aan een zijtak van de TransNamib, de Duitse koloniale spoorlijn. Vanwege het belang voor transitverkeer is de B3 volledig geasfalteerd.

De weg is in de tweede helft van de jaren '50 ontwikkeld, met name door vaste bruggen aan te leggen over rivieren. De verharde weg zelf is vooral in de periode 1966-1967 aangelegd.[1]

Referenties

Flag of Namibia.svg Hoofdwegen in Namibië Flag of Namibia.svg

freeways:

A1A2A6

National roads:

B1B2B3B4B6B8B10B11B14B15