B402 (België)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B401
Begin Gent
Einde Gent
Lengte 2,3 km
Route

Gent-Centrum → Brugge / Brussel

→ Deinze

Flanders Expo

→ Zwijnaarde

Keermogelijkheid verkeer Flanders Expo

Sint-Denijsbrug Ringvaart

→ Eeklo / Zelzate

/ Valentin Vaerwyckweg → Station Gent Sint Pieters

De B402 is een bretelle in België en vormt een korte verbindingsroute tussen de E40 en de R4, ontsluit de Flanders Expo en diverse industrieterreinen.

Routebeschrijving

De B402 start bij de aansluiting Gent-Centrum op de E40. Meteen volgt een afrittencomplex met de N43. Na de onderdoorgang onder de E40 door loopt de B402 langs de IKEA en de Flanders Expo over het terrein van het voormalige vliegveld Sint-Denijs-Westrem. Na ruim 800 meter volgt een afrit naar de Flanders Expo. Vrijwel direct daarna volgt een afrit naar de R4 richting Zwijnaarde. Na de afrit volgt een rotonde zonder aansluitingen. Deze wordt gebruikt om verkeer vanaf de IKEA en Flanders Expo terug te geleiden naar de E40. Na de rotonde gaat de B402 over de Ringvaart en eindigt op een afrittencomplex met de R4 aan de noordzijde van de Ringvaart richting Eeklo. Een deel van het verkeer kan via een directe verbindingsboog de R4 oprijden. Een deel dient gebruik te maken van een rotonde, die aangesloten is op een in 2010 geopende ontsluitingsweg naar het station Gent Sint Pieters.

Geschiedenis

Het deel vanaf de E40 tot aan de Expo is eind jaren 80 gebouwd en moet rond 1987 zijn geopend voor het verkeer. De weg eindigde toen op het zuidelijke deel van de R4. Eind jaren 90 is men begonnen met de bouw van de Sint-Denijsbrug en deze was rond 2001 voltooid. Er waren problemen met het verkrijgen van de benodigde grond aan de noordoever van de Ringvaart, waardoor het tot 2005 heeft geduurd voordat er een aansluiting met de R4 ten noorden van de Ringvaart kon worden gerealiseerd. Deze aansluiting was vormgegeven als een trompet. In de periode 2008 - 2010 is de aansluiting verbouwd en omgebouwd tot een trompetaansluiting met rotonde. Sinds 2010 kan het verkeer gebruikmaken vanaf de B402 en R4 van een ontsluitingsweg naar het station Gent Sint Pieters.

De R4-Zuid ten zuiden van de Ringvaart liep geruime tijd tot Zwijnaarde, enkele kilometers ten oosten van de B401. Tot in 2014 is gebouwd aan het ontbrekende deel van de R4 op de zuidelijke oever van de Ringvaart en verbonden met de B403 en de rest van de R4.[1]

Referenties

Bretelles in België