B54 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B54.svg
B54 DE map.png
B54
Begin Gronau
Einde Wiesbaden
Lengte 365 km
Route

Flag of the Netherlands.svg NLN035.svg → Enschede / Zwolle

Afslagsymbool.svg Gronau-West B70.svg

Afslagsymbool.svg Gronau B474.svg

Afslagsymbool.svg Gronau-Ost

Knooppuntsymbool.svg30 BAB31.png Gronau-Ochtrup

Afslagsymbool.svg Ochtrup/Heek

Afslagsymbool.svg Ochtrup

Afslagsymbool.svg Rheine/Wettringen B70.svg

Afslagsymbool.svg Burgsteinfurt B499.svg

Afslagsymbool.svg Steinfurt-Borghorst

Afslagsymbool.svg Emsdetten

Afslagsymbool.svg Greven/Nordwalde

Afslagsymbool.svg Altenberge

Afslagsymbool.svg Havixbeck

Afslagsymbool.svg Münster-Nienberge

Knooppuntsymbool.svg77 BAB1.png Münster-Nord

Centrum.svg Münster B51.svg B219.svg

Junction.svg B58.svg Ahlen

Centrum.svg Werne B233.svg

Centrum.svg Lünen B236.svg

Afslagsymbool.svg Dortmund-Zentrum B1.svg

Knooppuntsymbool.svg8 BAB45.png Durtmund-Süd

Centrum.svg Herdecke

Afslagsymbool.svg88 BAB1.png Hagen-West

Centrum.svg Hagen B7.svg B226.svg

Centrum.svg Brügge B229.svg

Centrum.svg Kierspe B237.svg

Centrum.svg Meinerzhagen

Centrum.svg Olpe B55.svg

Afslagsymbool.svg30 BAB4.png Krombach

Afslagsymbool.svg Kreuztal-Krombach

Afslagsymbool.svg Kreuztal-Mitte

Afslagsymbool.svg Kreuztal-Buschhütten

Afslagsymbool.svg Siegen-Geiswald B517.svg

Afslagsymbool.svg Siegen-Weidenau B62.svg

Afslagsymbool.svg Siegen-Sieghütte

Afslagsymbool.svg Siegen-Stadtmitte▲B62.svg

Afslagsymbool.svg Siegen-Hammerhütte ▼ B62.svg

Afslagsymbool.svg Siegen-City Galerie

Centrum.svg Siegen

Centrum.svg Wilnsdorf

Centrum.svg Seelbach B277.svg

Afslagsymbool.svg24 BAB45.png Haiger-Burbach

Afslagsymbool.svg Siegerland Flughafen

Centrum.svg Salzburg B414.svg

Centrum.svg Rennerod B255.svg

Afslagsymbool.svg Ahlbach B49.svg

Knooppuntsymbool.svg42 BAB3.png Limburg-Nord B49.svg

Centrum.svg Limburg an der Lahn B8.svg B417.svg

Centrum.svg Diez

Centrum.svg Zollhaus B274.svg

Centrum.svg Bad Schwalbach B275.svg

Centrum.svg Wiesbaden B262.svg B263.svg B417.svg B455.svg

Afslagsymbool.svg6 BAB66.png Wiesbaden-Erbenheim

De B54 is een Bundesstraße in Duitsland, gelegen in de staten Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Hessen. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van Duitsland, vanaf de grens met Nederland bij Gronau via Münster, Dortmund en Siegen naar Wiesbaden, tot aan de aansluiting met de A66. Delen van de route zijn als Kraftfahrstraße uitgebouwd, zoals vanaf de grens tot Münster, door Dortmund en tussen Kreuztal en Siegen. De B54 is 365 kilometer lang.

Routebeschrijving

Nederland - Münster

De B54 ten oosten van Gronau

Even ten zuiden van het stadje Gronau gaat de Nederlandse N35 uit Enschede en Zwolle over in de B54, die vanaf de grens direct een Kraftfahrstraße met 2+1 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen is. De B54 loopt in eerste instantie naar het oosten, ten zuiden van Gronau langs, waarna een klaverblad met de A31 volgt, de snelweg van Emden naar Oberhausen. De weg loopt vervolgens ten zuiden van Ochtrup langs en buigt dan naar het zuidoosten af. De weg gaat ten noorden van het stadje Steinfurt langs en buigt steeds verder naar het zuiden af, tot aan Münster, een grote stad met 270.000 inwoners. Aan de noordzijde van Münster kruist de B54 met een klaverblad de A1, de snelweg van Osnabrück naar Dortmund.

Münster - Dortmund

De weg loopt als stadsweg met 4 rijstroken door het centrum van Münster, waarna men aan de zuidkant van de stad de B51 kruist, die is uitgebouwd als Gelbe Autobahn. De weg loopt daarna met 2x2 rijstroken over een industrieterrein met één ongelijkvloerse kruising. Even ten zuiden van Münster steekt de weg het Dortmund-Ems Kanal over. De B54 loopt hier ten oosten van en parallel aan de A1, tot aan Herbern, waar men de A1 opnieuw kruist en de B54 naar het zuidwesten afbuigt richting Lünen. Eerst komt men nog door het stadje Werne en daarna door Lünen, een noordelijke voorstad van Dortmund met 90.000 inwoners. In het centrum van Lünen steekt de weg het riviertje de Lippe over en loopt deze met 4 rijstroken naar het zuidwesten. Aan de zuidkant van Lünen steekt de weg het Datteln-Hamm Kanal over, waarna de B54 een aansluiting heeft met de B236, de Gelbe Autobahn naar de oostzijde van Dortmund.

De B54 kruist vervolgens zonder aansluiting de A2 en loopt vervolgens de stad Dortmund in. Dortmund is een grote stad met 587.000 inwoners. De B54 loopt als stadsweg door de noordelijke wijken en daarna door het centrum. Hier maakt de B54 deel uit van de centrumring die 2x3 rijstroken telt. Aan de zuidkant van het centrum kruist men de B1, een oost-westroute richting de A40 naar Essen in het westen en de A44 richting Kassel in het oosten. Hierna wordt de B54 zelf een Gelbe Autobahn met 2x2 rijstroken en een spoorlijn in de middenberm. Er is een aantal ongelijkvloerse aansluitingen in de zuidelijke wijken van Dortmund, waarna het snelweggedeelte eindigt op een klaverblad met de A45, de snelweg naar Frankfurt am Main.

Dortmund - Siegen

De B54 is daarna een enkelbaans hoofdweg door het heuvelachtige zuiden van het Ruhrgebied. Men komt eerst door het stadje Herdecke, waarna de weg de rivier de Ruhr oversteekt. Daarna is een aansluiting met de B226 die toegang geeft tot de A1, de snelweg van Dortmund naar Köln. De B54 loopt vervolgens als stadsweg door Hagen, een stad met 197.000 inwoners, gelegen tussen de heuvels van het Bergische Land. Ten zuiden van Hagen volgt de B54 min of meer de A45 richting Siegen. De weg loopt hier door het beboste heuvelland, wat een overgang is van het Bergische Land naar het Sauerland. Door veel grote plaatsen komt de B54 hier niet; hij loopt ten westen van Lüdenscheid langs, maar komt wel door Meinerzhagen, waar men de A45 kruist. De weg loopt dan door het stadje Olpe en gaat over de Biggesee heen, een stuwmeer. De B54 loopt vervolgens ten oosten van de A45 naar het zuiden, waar de A4 uit Köln eindigt. Hierna loopt de B54 verder als Gelbe Autobahn met 2x2 rijstroken door Kreuztal. De weg loopt dwars door het stadje, dat ingeklemd ligt tussen de heuvels.

Hierna komt men in Siegen, een stad met 104.000 inwoners. Dit is de grootste plaats tussen Hagen en Frankfurt. De B54 heeft in Siegen een stedelijke uitstraling en is uitgebouwd als snelweg door industrieterreinen en flatwijken. Bij het station slaat de B54 af, door het centrum. De Gelbe Autobahn gaat verder als B62 richting de A45.

Siegen - Wiesbaden

Ten zuiden van Siegen loopt de B54 eerst ten oosten van de A45 door het heuvelachtige landschap. Hier liggen enkel een paar dorpen op de route, waarna men bij Wilnsdorf de A45 voor de laatste keer kruist. Na Burbach loopt de B54 recht naar het zuiden en men komt dan in een minder bebost gebied, een soort hoogvlakte. Via Rennerod loopt de weg naar Limburg an der Lahn. Het laatste gedeelte voordat de B49 invoegt is een autoweg. Het deel dat samenloopt met de B49 tot aan Limburg is een Gelbe Autobahn met 2x2 rijstroken. Aan de noordzijde van Limburg kruist men de A3, de snelweg van Köln naar Frankfurt. Hierna vormt de B54 een stadsweg door Limburg en steekt men het riviertje de Lahn over. Via het centrum gaat de B54 naar Diez, waarna deze weer naar het zuiden afbuigt en door een flink aantal dorpen loopt voordat men het heuvelachtige gebied voor Wiesbaden bereikt. Het gebied wordt dan een stuk meer bebost en men komt in een uitloper van het Taunusgebergte. Vanaf Taunusstein is de weg even een 2x2 weg en daarna een 2+1 weg, afdalend naar Wiesbaden.

Men bereikt de 275.000 inwoners tellende stad Wiesbaden vanuit het noordwesten. De weg heeft een stedelijk karakter en loopt tussen de gebouwen door met 2x2 rijstroken ten westen en zuiden van het oude centrum langs. Aan de zuidwestzijde is er aansluiting richting de A643, de snelweg naar Mainz. Ten zuidoosten van het centrum slaat de B54 af naar het zuidoosten en vormt deze een belangrijke uitvalsweg met 2x2 rijstroken. Dit deel is een expresweg met een aantal ongelijkvloerse kruisingen. Bij Wiesbaden-Erbenheim eindigt de B54 op de aansluiting met de A66, de snelweg van Wiesbaden naar Frankfurt.

Uitbouw

De B54 is op verschillende trajecten uitgebouwd tot Kraftfahrstraße of Gelbe Autobahn, namelijk vanaf de Nederlandse grens tot Münster, in Dortmund en rond Siegen. Het deel van de Nederlandse grens tot aan Münster telt 2+1 rijstroken met ongelijkvloerse kruisingen.

Geschiedenis

Enschede - Münster

De B54 was oorspronkelijk als A314 gepland, een Autobahn van Enschede naar Münster. De aansluitingen met de A1 en A31 zijn om deze reden ook als klaverblad aangelegd. De eerste plannen ontstonden in de jaren 1930, waarbij de weg in eerste instantie als een brede 1x2 weg met Mehrzweckstreifen werd aangelegd. Vanwege zware ongevallen werd de weg later deel na deel met 2+1 rijstroken en ongelijkvloers uitgebouwd.

Het eerste deel tussen Münster en de A1 opende in november 1968 voor het verkeer. In 1970 volgde de verlenging tot Nienberge, waarbij dit deel met 2x2 rijstroken werd aangelegd. Daarna volgden vele slepende juridische procedures die de bouw vertraagden. De weg werd daarbij niet stapsgewijs richting de Nederlandse grens gebouwd, maar her en der ontstonden nieuwe tracés. In 1976 opende de rondweg van Burgsteinfurt. In 1979 volgde een stuk tussen Borghorst en Nordwalde en in 1982/1983 het deel tussen Nienberge en Altenwalde. Eind jaren '80 werd de rondweg van Ochtrup opengesteld. De oude B54 bestaat hier nog en is omgenummerd in L510. Omstreeks 2005 werd de rondweg van Gronau geopend voor het verkeer. Het laatste deel dat opende is het stuk tussen Steinfurt en de B70. Dit deel opende op 5 mei 2010 voor het verkeer. Hiermee was de B54 als hoogwaardige weg na 42 jaar bouwtijd voltooid.[1]

Hüttentalstraße (Siegen)

De Hüttentalstraße is een Stadtautobahn in Siegen. De aanleg hiervan begon in 1978, ongeveer 10 jaar nadat de A45 rond Siegen gereedkwam. Een groot deel van deze snelweg is op viaducten door Siegen gebouwd. Wanneer de snelweg exact is opengesteld is niet bekend. Op 27 november 1998 opende een ontbrekende schakel bij het centrum van Siegen, inclusief een korte tunnel. Op 23 juni 2006 opende het noordelijkste deel van de Hüttentalstraße tussen het einde van de A4 en Kreuztal.

Toekomst

Rond Flacht en Niedereisen in Rheinland-Pfalz, net ten zuiden van Limburg, is een rondweg gepland.[2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 10.700 voertuigen bij de Nederlandse grens, wat stijgt naar 19.000 voertuigen bij Steinfurt en 33.000 voertuigen voor de A1 bij Münster. Tussen Münster en Lünen is de B54 rustiger met 2.500 tot 6.000 voertuigen omdat parallel de A1 loopt. In Lünen rijden maximaal 24.000 voertuigen en in Dortmund maximaal 47.000. Het traject door het Sauerland telt tussen 3.000 en 6.000 voertuigen buiten de grotere plaatsen, met een piek van 10.000 voertuigen in Lüdenscheid. Bij de A4 bij Olpe reden 21.000 voertuigen en in Siegen 22.000 tot 51.000 voertuigen.

Tussen Siegen en Limburg reden veelal 8.000 tot 12.000 voertuigen en in Diez 16.000 voertuigen. Verder tot Wiesbaden reden veelal 4.000 tot 7.000 voertuigen, stijgend naar 13.000 voertuigen in Bleidenstadt en 12.000 voertuigen bij Wiesbaden.

Externe links

Referenties

Autobahnen en Bundesstraßen in Nordrhein-Westfalen

Autobahnen: A1A2A3A4A30A31A33A40A42A43A44A45A46A52A57A59A61A445A448A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565

Bundesstraßen: B1B7B8B9B42B51B54B55B56B57B58B59B61B62B63B64B65B66B67B68B70B83B219B220B221B223B224B225B226B227B228B229B231B233B234B235B236B237B238B239B241B251B252B256B258B264B265B266B288B326B399B473B474B475B476B477B478B480B481B482B483B484B499B504B506B507B509B510B511B513B514B515B516B517B525B528B611

Knooppunten: AK AachenAK Bad OeynhausenAK BielefeldAK BliesheimAK BochumAD Bochum-WestAK Bochum/WittenAK Bonn-NordAD Bonn-NordostAK Bonn-OstAK Bonn/SiegburgAD BottropAK BreitscheidAD BreitscheidAK Castrop-Rauxel-OstAK Dortmund-NWAK Dortmund/UnnaAK Dortmund-WestAK Dortmund/WittenAK DuisburgAK Duisburg-NordAK Duisburg-SüdAK Düsseldorf-NordAD Düsseldorf-SüdAD ErfttalAD Essen-OstAK HagenAK HerneAK HildenAK HolzAK JackerathAK KaarstAK KaiserbergKamener KreuzAK Kamp-LintfortAK KerpenAK Köln-GrembergAD Köln-HeumarAK Köln-NordAK Köln-OstAK Köln-SüdAK Köln-WestAK LangenfeldAK LeverkusenAK Leverkusen-WestAD LöhneAK Lotte/OsnabrückAK Marl-NordAK MeckenheimAK MeerbuschAK MoersAK MönchengladbachAK Mönchengladbach-WanloAK Monheim-SüdAK Münster-SüdAK NeersenAK Neuss-SüdAD Neuss-WestAK OberhausenAK Oberhausen-WestAK Olpe-SüdAD PorzAK Ratingen-OstAK RecklinghausenAD Sankt Augustin-WestSonnborner KreuzAD Velbert-NordAK WerlWesthofener KreuzAK Wünnenberg/HaarenAK Wuppertal-Nord

Autobahnen en Bundesstraßen in Rheinland-Pfalz

Autobahnen: A1A3A6A8A48A60A61A62A63A64A65A571A573A602A643A650

Bundesstrassen: B8B9B10B35B37B38B39B41B42B47B48B49B50B51B53B54B62B255B256B257B258B259B260B261B262B266B267B268B269B270B271B272B274B327B407B410B411B412B413B414B416B417B418B419B420B421B422B423B424B427B428

Knooppunten: AK AlzeyAD Bad Neuenahr-AhrweilerAD DernbachAK FrankenthalAD KaiserslauternAK KoblenzAK Landstuhl-WestAK LudwigshafenAD Ludwigshafen-SüdAD MainzAK Mainz-SüdAK MutterstadtAD MoseltalAD NahetalOggersheimer KreuzAD SinzigAD VulkaneifelAK WittlichAK Wörth

Autobahnen en Bundesstraßen in Hessen

Autobahnen: A3A4A5A6A7A44A45A49A60A66A67A480A485A643A648A659A661A671A672

Bundesstrassen: B3B7B8B26B27B38B40B42B43B44B45B47B49B54B62B80B83B84B236B249B250B251B252B253B254B255B260B262B263B275B276B277B278B279B284B323B324B400B414B417B426B429B448B449B450B451B452B543B454B455B456B457B458B459B460B485B486B487B488B489B496B519B521

Knooppunten: Bad Homburger KreuzAD BergwerkswaldAD DarmstadtAD Darmstadt/GriesheimDarmstädter KreuzAD ErlenbruchEschborner DreieckFrankfurter KreuzFuldaer DreieckGambacher KreuzGießener NordkreuzGießener SüdkreuzHanauer KreuzHattenbacher DreieckAK Kassel-MitteAD Kassel-SüdAK Kassel-WestKirchheimer DreieckKrifteler DreieckLangenselbolder DreieckMainspitz-DreieckMönchhof-DreieckNordwestkreuz FrankfurtOffenbacher KreuzOhmtal-DreieckPreungesheimer DreieckReiskirchener DreieckRüsselsheimer DreieckSchiersteiner KreuzSeligenstädter DreieckViernheimer DreieckViernheimer KreuzWestkreuz FrankfurtWetzlarer KreuzWiesbadener KreuzAD Wommen