B7 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B7
Begin Neuss
Einde Rochlitz
Lengte 530 km
Route

14 → Mönchengladbach

Düsseldorf-Heerdt

Düsseldorf-Oberkassel

Düsseldorf-Niederkassel

Theodor-Heuss Brücke

Düsseldorf-Nord

Düsseldorf

18 → Oberhausen / Köln

Mettmann

5 → Wuppertal / Essen

→ Düsseldorf / Dortmund

Wuppertal

93 → Dortmund / Köln

Schwelm

Ennepetal

Gevelsberg

Hagen

Iserlohn

44 → Hagen

Hemer

Menden

62 → Brilon / Dortmund

→ Arnsberg

Bestwig

Brilon

Marsberg

63 → Dortmund / Kassel

Scherfede

Warburg


grens met Hessen

Kassel

78 → Hannover / Würzburg

Kaufungen

Waldkappel

Waldkappel


grens met Thüringen

→ Bad Hersfeld / Erfurt→ Bad Hersfeld / Erfurt

Gotha

11 → Erfurt / Schweinfurt

7 → Erfurt / Schweinfurt

Erfurt

Weimar

Jena

22 → Berlin / Nürnberg→Ronneberg

Schmölln

Altenburg


grens met Sachsen

Geithain

23 Geithain

Rochlitz

De B7 is een Bundesstraße in Duitsland, gelegen in de staten Nordrhein-Westfalen, Hessen, Thüringen en Sachsen. De weg vormt een oost-westroute door het midden van het land, vanaf Neuss via Düsseldorf, Wuppertal, Kassel, Erfurt, Jena en Gera naar Rochlitz, niet ver van Chemnitz. De weg heeft over het geheel weinig doorgaand belang, maar is voor regionaal verkeer belangrijk. Zo zijn delen in Düsseldorf hoogwaardig uitgebouwd en is het een belangrijke ontsluitingsroute in het noordelijk Sauerland. Tussen Kassel en Eisenach heeft de B7 doorgaand belang; daarna loopt hij parallel aan de A4 tussen de grote steden van Thüringen. Het oostelijke deel buigt naar het noordoosten af en kent enkele bypasses van grotere plaatsen zoals Altenburg. De weg is in totaal 530 kilometer lang.

Routebeschrijving

Nordrhein-Westfalen

De B7 in Düsseldorf.

De weg begint op de grens van de steden Neuss en Düsseldorf, waar de A52 uit Roermond overgaat in de B7, welke hier autobahnähnlich is uitgebouwd met 2x3 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. De snelweg bedient enkele wijken van Düsseldorf die op de westoever van de Rhein liggen. Via de Theodor-Heuss-Brücke, een tuibrug, steekt men de rivier de Rhein (Rijn) over, waarna men de B8 ongelijkvloers kruist. De weg wordt dan een gelijkvloerse stadsweg door het noorden van Düsseldorf, waarna de A52 weer begint en richting Essen loopt. In het oosten van Düsseldorf is de B7 minder goed uitgebouwd, enkelbaans en van secundair karakter. Het landschap wordt hier heuvelachtig, maar is amper bebost. Men kruist de A3, waarna de B7 een ruime zuidelijke rondweg van het plaatsje Mettmann vormt. Niet ver daarna bereikt men de stad Wuppertal. Men kruist de A535 en A46, waarna de B7 door het centrum van Wuppertal loopt. Boven de weg loopt deels de historische Schwebebahn. De stad Wuppertal is langgerekt en de route door de stad is meer dan 15 kilometer lang. In het oosten van Wuppertal kruist men de A1.

Oostelijk van Wuppertal volgt de B7 een route parallel aan de A1 naar Hagen, door diverse voorsteden die in de heuvels gelegen zijn, zoals Schwelm, Ennepetal en Gevelsberg. De weg is hier niet hoogwaardig uitgebouwd; men rijdt vrijwel voortdurend door bebouwd gebied. De B7 loopt door het centrum van de stad Hagen, waar men de B54 kruist. Daarna gaat de weg onder de A45 door en loopt dan parallel aan de A46 door Iserlohn. Men rijdt hier het Sauerland in, met beboste hellingen. In Iserlohn kruist men de B236, waarna bij Hemer de A46 op de B7 eindigt, die hierna een doorgaande functie krijgt naar Menden. Dit stuk is vrij druk, maar enkelbaans uitgevoerd. Na Menden loopt de weg oostwaarts naar het dal van de rivier de Ruhr, waar de B7 aansluit op de A46 bij Neheim. Vervolgens is de B7 onderbroken tot Bestwig. Aan het einde van de A46 bij Bestwig wordt de B7 de doorgaande route naar Brilon, vaak met druk (wintersport)verkeer tot aan de splitsing tussen Brilon en Olsberg.

De B7 vormt een rondweg van Brilon, waar men de B480 kruist. Tevens kruist men de B251, die naar Kassel loopt via een alternatieve route over Korbach. Oostelijk van Brilon voert de weg door heuvelachtig en bebost landschap, door het natuurpark Diemelsee. De weg buigt wat naar het noordoosten af en kruist voorbij Marsberg de A44, de snelweg van Dortmund naar Kassel. De B7 loopt hierna parallel aan de A44 richting Kassel. De laatste grotere plaats in Nordrhein-Westfalen is Warburg, waar men de B252 kruist.

Hessen

Tussen Warburg en Kassel is de weg op twee korte trajecten hoogwaardig uitgebouwd met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Men kan tot in Kassel ongelijkvloers rijden; daarna moet men door het centrum. In Kassel kruist men diverse belangrijke wegen, zoals de B3, B83 en B254. De route door Kassel is niet bijzonder uitgebouwd, alhoewel rond het centrum enkele meerstrooks delen liggen. Aan de oostkant van Kassel kruist men de A7, waarna de B7 het doorgaande verkeer vanaf Dortmund richting Eisenach verwerkt. Het eerste deel tot voorbij Kaufungen is hoogwaardig uitgebouwd met 2x2 en later 2+1 rijstroken. De B7 loopt niet door de centra van de diverse plaatsjes maar vooral langs de randen ervan. Hessisch Lichtenau is de belangrijkste plaats tussen Kassel en Eisenach. Men kruist er de B487. De omgeving bestaat uit beboste hellingen, met heuvels tot circa 750 meter hoogte. Ten zuiden van Eschwege kruist men de B27, een belangrijke noord-zuidas. Niet veel verder naar het zuidoosten volgt de grens met Thüringen.

Thüringen / Sachsen

Men bereikt al snel de stad Eisenach, waar men de A4 kruist. De B7 loopt door het centrum van de stad, waar men de B19 en B84 kruist. Ten oosten van Eisenach kruist men de A4 nogmaals, waarna de omgeving over gaat van heuvels naar glooiend en open gebied met veel landbouw. De B7 kent tussen Eisenach en Erfurt lange rechte stukken, waarbij Gotha de enige echte onderbreking is. Her en der liggen wel kleine dorpjes langs de weg. De B7 loopt op circa 5 à 10 kilometer afstand parallel aan de A4 en doet dat gedurende de gehele route in Thüringen. Aan de westkant van Erfurt kruist men de A71, waarna de B7 door het centrum van Erfurt voert. Men kruist daar de B4, waarna de B7 autobahnähnlich is uitgevoerd ten oosten van Erfurt, gedurende ongeveer een derde van de route naar Weimar. De weg loopt rond Weimar, via een enigszins langere route dan door het centrum. Men kruist hier de B85. Oostelijk van Weimar loopt de weg door open gebied naar Jena, een grotere stad ongeveer 25 kilometer na Weimar. Halverwege kruist men de B87 uit Apolda.

Jena is gelegen in een dal, aan de rivier de Saale. De A4 bedient het zuiden van de stad, terwijl de B7 door het centrum gaat. Men kruist hier de B88 naar Naumburg. Daar Jena in de noord-zuidrichting is gesitueerd, is de passage van de stad via de B7 maar kort. Oostelijk van Jena loopt de weg door licht heuvelachtig bosgebied, bekend staand als het Holzland. Bij het dorp Eisenberg kruist men de A9, waarna de weg zuidoostwaarts langs de Weiße Elster naar Gera loopt. Gera is een grotere stad en wordt vaak in één adem genoemd met Jena. Geografisch hebben beide steden ook overeenkomsten, gelegen in de noord-zuidrichting in een dal langs de rivier. In Jena kruist men de B2 en B92. Tevens kruist men de A4 nogmaals. Ten oosten van Gera, bij Ronneburg, kruist men de A4 voor de laatste maal, waarna de B7 definitief naar het noordoosten afbuigt. Via Schmölln loopt de weg naar Altenburg, waar een ruime rondweg voorhanden is. Men kruist hier de B93 en B180. Na Altenburg slaat de B7 naar het oosten af en kruist deze de grens met Sachsen. De weg loopt dan nog ruim 20 kilometer verder om te eindigen in Rochlitz op de B107.

Geschiedenis

De B7 onder het viaduct van de B480 bij Olsberg in het Sauerland.

De geschiedenis van de B7 gaat terug tot de 18e eeuw. In 1788 werd het deel tussen Wuppertal en Hagen aangelegd en dit deel behoort tot de oudste verharde wegen van Duitsland. Tussen 1816 en 1817 werd het deel tussen Iserlohn en Menden aangelegd. De weg volgt een route die destijds in diverse landen lag en niet overal hetzelfde belang had. In het Kurfüstertumm Hessen werd de weg in 1831 als hoofdweg van de eerste klasse geclassificeerd. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de B7 tot aan Dresden door te laten lopen, maar in de periode van het Derde Rijk werd dit deel als B173 genummerd. De voormalige Reichsstraße 7 liep vanaf Schmölln via Glauchau, Chemnitz en Freiberg naar Dresden. Het deel tussen Chemnitz en Dresden is onderdeel van de B173 geworden.

De weg is op diverse tracés volledig vervangen door Autobahnen; op andere routes loopt de Autobahn er parallel aan. De B7 tussen de Nederlandse grens en Neuss is vervangen door de A52. Tussen Hagen en Iserlohn is de A46 nu de primaire route, evenals tussen Arnsberg en Bestwig, waar de B7 de kernen verbindt en de A46 het doorgaande verkeer verwerkt. Oostelijk van Eisenach volgt de weg een route op wat ruimere afstand van de A4 en verbindt deze de kernen in Thüringen onderling. Het deel oostelijk van Gera heeft meer doorgaand belang, daar de B7 hier steeds verder van de A4 af loopt.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn delen van de B7 hoogwaardig uitgebouwd, met name in Düsseldorf, waar in 1957 de Theodor-Heuss-Brücke werd opengesteld. Langs Mettmann is een rondweg gebouwd, evenals langs een deel van Brilon. Tussen Warburg en Kassel zijn delen verbreed naar een smal vierstrooks profiel. Hetzelfde is ten oosten van Kassel gebeurd tot voorbij Kaufungen en ten oosten van Erfurt. Ook is er een rondweg bij Altenburg aangelegd. Op 11 juni 2020 opende een rondweg bij Tüttleben, ten oosten van Gotha.[1]

Toekomst

De B7 zal tussen Kassel en Eisenach in de toekomst vervangen worden door de in aanbouw zijnde A44 en zal daardoor het doorgaande belang verliezen. Hetzelfde zal gebeuren wanneer de A46 tussen Hemer en Arnsberg wordt aangelegd en vanaf Bestwig oostwaarts doorgetrokken zal worden.

Daar waar de B7 door de centra van grote steden loopt, zoals Wuppertal, Hagen, Kassel, Erfurt, Jena en Gera, zijn alternatieven in de vorm van Autobahnen voorhanden. Hier is geen uitbouw gepland.

Op 2 juni 2016 begon de aanleg van een 5 kilometer lange omlegging van de B7 langs Calden, nabij Kassel. Dit project kost € 40 miljoen.[2] Destijds was gepland dat de rondweg in 2020 opengesteld zou worden.[3] Inmiddels is dit project vertraagd tot 2023.[4][5] Het project omvat de 330 meter lange Caldetalbrücke. Op 21 december 2022 opende de eerste helft van de bypass van Calden aan de noordzijde van het dorp.[6]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 82.800 voertuigen vanaf de A52 de B7 op in Düsseldorf. Ten oosten van Düsseldorf rijden 15.000 voertuigen, dalend naar 6.300 voertuigen ten oosten van Mettmann. In Wuppertal rijden 20.300 voertuigen ten oosten van de A1. Door Hagen rijden 12.000 voertuigen per etmaal ter hoogte van de A46. Het deel door Hemer verwerkt 23.400 voertuigen per etmaal, dalend naar 6.000 voertuigen op het rustigste deel tussen Menden en Arnsberg. Door Bestwig rijden 13.700 voertuigen en 14.000 voertuigen langs Brilon. Oostelijk van Brilon rijdt minder verkeer, zo'n 4.000 à 6.000 voertuigen richting Warburg. Dit stijgt naar 27.500 voertuigen in Kassel, en 22.000 voertuigen langs Kaufungen. Door Hessisch Lichtenau rijden 15.000 voertuigen, dalend naar 7.000 voertuigen voor Eisenach.

Tussen Eisenach en Erfurt is de weg erg rustig, met 2.400 tot 6.500 voertuigen per etmaal. Door Erfurt rijden 18.000 voertuigen, en 16.500 voertuigen door Jena. Bij de A9 rijden 12.000 voertuigen, en 8.000 voertuigen ten oosten van Gera. Bij Altenburg rijden 9.200 voertuigen per etmaal, dalend naar 5.300 voertuigen bij het einde in Rochlitz.

Referenties

Autobahnen en Bundesstraßen in Nordrhein-Westfalen

Autobahnen: A1A2A3A4A30A31A33A40A42A43A44A45A46A52A57A59A61A445A448A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565

Bundesstraßen: B1B7B8B9B42B51B54B55B56B57B58B59B61B62B63B64B65B66B67B68B70B83B219B220B221B223B224B225B226B227B228B229B231B233B234B235B236B237B238B239B241B251B252B256B258B264B265B266B288B326B399B473B474B475B476B477B478B480B481B482B483B484B499B504B506B507B509B510B511B513B514B515B516B517B525B528B611

Knooppunten: AK AachenAK Bad OeynhausenAK BielefeldAK BliesheimAK BochumAD Bochum-WestAK Bochum/WittenAK Bonn-NordAD Bonn-NordostAK Bonn-OstAK Bonn/SiegburgAD BottropAK BreitscheidAD BreitscheidAK Castrop-Rauxel-OstAK Dortmund-NWAK Dortmund/UnnaAK Dortmund-WestAK Dortmund/WittenAK DuisburgAK Duisburg-NordAK Duisburg-SüdAK Düsseldorf-NordAD Düsseldorf-SüdAD ErfttalAD Essen-OstAK HagenAK HerneAK HildenAK HolzAK JackerathAK KaarstAK KaiserbergKamener KreuzAK Kamp-LintfortAK KerpenAK Köln-GrembergAD Köln-HeumarAK Köln-NordAK Köln-OstAK Köln-SüdAK Köln-WestAK LangenfeldAK LeverkusenAK Leverkusen-WestAD LöhneAK Lotte/OsnabrückAK Marl-NordAK MeckenheimAK MeerbuschAK MoersAK MönchengladbachAK Mönchengladbach-WanloAK Monheim-SüdAK Münster-SüdAK NeersenAK Neuss-SüdAD Neuss-WestAK OberhausenAK Oberhausen-WestAK Olpe-SüdAD PorzAK Ratingen-OstAK RecklinghausenAD Sankt Augustin-WestSonnborner KreuzAD Velbert-NordAK WerlWesthofener KreuzAK Wünnenberg/HaarenAK Wuppertal-Nord

Autobahnen en Bundesstraßen in Hessen

Autobahnen: A3A4A5A6A7A44A45A49A60A66A67A480A485A643A648A659A661A671A672

Bundesstrassen: B3B7B8B26B27B38B40B42B43B44B45B47B49B54B62B80B83B84B236B249B250B251B252B253B254B255B260B262B263B275B276B277B278B279B284B323B324B400B414B417B426B429B448B449B450B451B452B543B454B455B456B457B458B459B460B485B486B487B488B489B496B519B521

Knooppunten: Bad Homburger KreuzAD BergwerkswaldAD DarmstadtAD Darmstadt/GriesheimDarmstädter KreuzAD ErlenbruchEschborner DreieckFrankfurter KreuzFuldaer DreieckGambacher KreuzGießener NordkreuzGießener SüdkreuzHanauer KreuzHattenbacher DreieckAK Kassel-MitteAD Kassel-SüdAK Kassel-WestKirchheimer DreieckKrifteler DreieckLangenselbolder DreieckMainspitz-DreieckMönchhof-DreieckNordwestkreuz FrankfurtOffenbacher KreuzOhmtal-DreieckPreungesheimer DreieckReiskirchener DreieckRüsselsheimer DreieckSchiersteiner KreuzSeligenstädter DreieckViernheimer DreieckViernheimer KreuzWestkreuz FrankfurtWetzlarer KreuzWiesbadener KreuzAD Wommen

Autobahnen en Bundesstraßen in Thüringen

Autobahnen: A4A9A38A71A73

Bundesstrassen: B2B4B7B19B62B80B84B85B86B87B88B89B90B92B93B94B175B176B180B243B247B249B250B278B281B282B285

Knooppunten: AK ErfurtHermsdorfer KreuzAD Suhl

Autobahnen en Bundesstraßen in Sachsen

Autobahnen: A4A9A13A14A17A38A72

Bundesstrassen: B2B6B7B87B92B93B94B95B96B97B98B99B101B107B115B156B169B170B171B172B173B174B175B176B178B180B182B183B184B186B282B283

Knooppunten: AK ChemnitzAD Dresden-NordAD Dresden-WestAK Leipzig-SüdAD NossenAD ParthenaueSchkeuditzer Kreuz