B8 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B8
Begin Emmerich
Einde Passau
Lengte 689 km
Route

→ Zevenaar

Elten

Emmerich

Rees

Wesel

Dinslaken

→ DuisburgKreuz Duisburg-Süd → Krefeld / Essen

Angermund

→ Krefeld / Düsseldorf

Düsseldorf-Stockum

→ Neuss

Düsseldorf

→ Mönchengladbach / WuppertalLeverkusen

Leverkusen-Bürrig

Leverkusen-West

Leverkusen-Zentrum

Köln

→ Köln / Bonn

Troisdorf

Siegburg

→ Bonn / Hennef

Hennef

Uckerath


grens met Rheinland-Pfalz

Altenkirchen

Höchstenbach

→ Montabaur / Herborn

Wallmerod


grens met Hessen

Elz

Limburg

→ Köln / Frankfurt

Bad Camberg

→ Wiesbaden / Bad Nauheim

Königstein am Taunus

Kelkheim

Bad Soden am Taunus

Sulzbach

→ Wiesbaden / Frankfurt

Frankfurt am Main

onderbreking


grens met Bayern

→ Aschaffenburg / Gießen

Kleinostheim

→ Frankfurt / Würzburg

Mainaschaff

Aschaffenburg

AschaffenburgMarktheidenfeld

Remlingen

Uettingen

Würzburg

Würzburg-Lengfeld

Würzburg-industrie

Würzburg-Wöllriederhof

Rottendorf

Neuhof

→ Würzburg / Nürnberg

Biebelried

→ Fulda / Ulm

Kitzingen

Mainbernheim

Markt Bibart

Neustadt an der Aisch

Emskirchen

Langenzenn-West

Langenzenn-Süd

Langenzenn-Ost

Seukendorf

Südwesttangente Nürnberg

Unterfarrnbach

Fürth

→ Nürnberg / Erlangen

NürnbergFeucht

Schwarzenbruck

Postbauer-Heng

Neumarkt in der Oberpfalz

onderbreking

→ Regensburg / Passau

Straubing

→ Cham / Landau an der Isar

Straßkirchen

→ München / Deggendorf

Plattling

Osterhofen

Vilshofen

Passau

De B8 is een Bundesstraße in Duitsland, gelegen in de staten Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hessen en Bayern. De weg vormt een lange route vanaf de Nederlandse grens bij Elten via het Ruhrgebied, Köln, Frankfurt, Würzburg, Nürnberg en Regensburg naar Passau. De weg loopt over de gehele route min of meer parallel aan de A3. Delen van de route zijn hoogwaardig uitgebouwd, met name in de grote steden, zoals in Düsseldorf, Würzburg en bij Nürnberg. De weg speelt nog een belangrijke rol in het regionale verkeer, met name in Bayern. De totale route is 689 kilometer lang. De historische route van Nederland naar Oostenrijk beslaat zo'n 800 kilometer.

Routebeschrijving

Nordrhein-Westfalen

De B8 in Düsseldorf.

De B8 begint op de grens met Nederland ten noordwesten van het dorp Elten. Aan Nederlandse zijde gaat de N336 verder naar Zevenaar. De B8 loopt in zuidoostelijke richting, door Elten, parallel aan de rivier de Rhein (Rijn). Na Elten volgt het grotere Emmerich, waar men de B220 kruist en de B8 door de stad loopt. Er is ook een langere rondweg voorhanden. Tussen Emmerich en Wesel is de B8 afgewaardeerd. In Wesel kruist men de B58, B70 en B473. De B8 buigt hierna naar het zuiden af door een glooiend bosgebied. Dit zijn de uitlopers van de Hohe Mark, een streek ten noorden van Oberhausen. De regio raakt meer verstedelijkt en na de passage van Voerde volgt Dinslaken, waarna de B8 overgaat in de A59.

De A59 brengt de B8 door de grote stad Duisburg, waarna de A59 zuidelijker weer overgaat in de B8 bij een klaverblad waar de B288 aansluit, de oost-westas naar Krefeld. Ten zuiden van Duisburg is de B8 deels met 2x2 rijstroken uitgebouwd, maar kent ook enkele kruispunten. De weg slingert om de luchthaven van Düsseldorf heen, waarna er een aansluiting is met de A44. Hierna verloopt de B8 ongelijkvloers met 2x2 rijstroken door het noorden van Düsseldorf, waarna men de B7 ongelijkvloers kruist. De B1, B7 en B8 zijn dan een stukje dubbelgenummerd door het noorden van Düsseldorf, waarna de A52 afslaat met de B1 richting Essen. Even later slaat de B7 af richting Mettmann. De B8 verloopt ten oosten van het centrum langs naar het zuiden en is veelal een meerstrooks stadsweg met talloze kruispunten. In het zuiden van Düsseldorf kruist men de A46. De B8 is tussen de A46 en Opladen onderbroken. Opladen is een stadsdeel van Leverkusen. Vanuit dit stadsdeel tot aan het centrum is de B8 autobahnähnlich uitgebouwd, met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Men kruist de A3 en A1, maar er zijn geen directe aansluitingen mee. Ten zuiden van het centrum van Leverkusen komt men langs het immense industriële complex van Bayer. De weg verloopt dan parallel aan de A3 naar het zuiden, waarbij men door de oostelijke wijken van Köln rijdt. Men kruist hier diverse wegen, zoals de B51 en B506. Belangrijker is de aansluiting met de B55a, een autobahnähnliche invalsweg van Köln. De B8 gaat dan over de A4 heen en komt in het industriële zuiden van Köln. Men kruist hier de A559 en de toegangsweg naar de luchthaven Köln-Bonn. De B8 verloopt hier parallel aan de A59, vrijwel continu door bebouwd gebied. Men doorkruist de voorsteden Troisdorf en Siegdorf, waarna men de A3 weer kruist zonder aansluiting en men de A560 kruist, waar wel een aansluiting is. De B8 loopt dan door Hennef, de laatste grotere plaats op de route van de B8 door Nordrhein-Westfalen. Hierna komt men in het heuvelachtige Westerwald. Na Uckerath volgt de grens met Rheinland-Pfalz.

Rheinland-Pfalz

De B8 verloopt relatief kort door het Rheinland-Pfalz en passeert daarbij de enige plaats van betekenis, Altenkirchen. De B8 kent her en der wat 2+1-delen en wat ongelijkvloerse kruisingen, maar men doorkruist veel dorpen. In Altenkirchen kruist men de B256 en B414, waarbij de B8 door het sterk heuvelachtige landschap naar het zuidoosten loopt en men diverse kleine zijrivieren van de rivier de Rhein kruist, zoals de Sieg, Wied en Lahn. De B8 loopt door het centrum van Altenkirchen en kruist bij Hahn am See de B255, een vrij belangrijke route tussen Montabaur en Herborn. Het laatste deel ligt bezaaid met dorpen waarna men vlak voor Limburg an der Lahn in de staat Hessen komt.

Hessen

De B8 in Frankfurt am Main.

In Hessen volgt vrijwel direct het stadje Limburg an der Lahn, waarbij men de A3 tweemaal kruist, met één mogelijkheid om uit te wisselen, feitelijk de eerste directe uitwisseling tussen de A3 en de B8. In Limburg kruist men ook de B49, B54 en B417. De B49 is een Autobahnähnliche route naar Wetzlar. Na Limburg verloopt de B8 ten oosten van de A3, door het snel hoger wordende Taunusgebergte, met toppen tot 880 meter hoogte. Er liggen hier niet zoveel plaatsen op de route, de belangrijkste zijn Bad Camberg en Königstein am Taunus. Het gebergte markeert ook de grens van de metropool Frankfurt am Main.

Königstein am Taunus is de eerste voorstad van Frankfurt am Main op de route, waarbij men de B455 kruist. Niet veel verderop wordt de B8 autobahnähnlich, met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Dit deel is een kilometer of 7 lang, waarna de B8 op de A66 uitmondt. De B8 verloopt dan via de A66 en A648 naar het centrum van Frankfurt. In de hoogbouwstad kruist men de B40, waarbij de B8 onderdeel is van de centrumring van Frankfurt am Main. In het oosten van de stad kruist men de A661, waarna de weg een 2x2 ontsluitingsweg is door het industriële oosten van Frankfurt, parallel aan de rivier de Main en de A66. Delen van de route zijn bebost, maar de bebouwing overheerst, onder andere van de voorstad Maintal. Na Maintal is de B8 onderbroken.

Bayern

De B8 zet zich voort aan de A45 bij Kleinostheim. Hierna kruist men de A3 weer en vormt de weg een autobahnähnliche invalsweg van Aschaffenburg, met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. In de stad Aschaffenburg kruist men de B26, waarna de B8 op de A3 invoegt. Door de Spessart, tussen Aschaffenburg en Marktheidenfeld, verloopt de B8 over de A3. De B8 slaat dan af, loopt even naar het noorden en gaat dan door Marktheidenfeld. Het gebied oostelijker is heuvelachtig, maar grotendeels open, en de B8 loopt parallel aan de A3 naar de grotere stad Würzburg. In Würzburg kruist men de B19 en B27, waarbij de B8 door het centrum van de stad loopt en de rivier de Main voor de tweede maal kruist. Vanaf Würzburg tot aan Biebelried is de B8 weer autobahnähnlich uitgebouwd, waarna men kort achter elkaar de A3 en A7 kruist. De B8 loopt dan door Kitzingen, waarbij men de rivier de Main wederom kruist.

De B8 verloopt tussen Würzburg en Nürnberg op aanzienlijk grotere afstand van de A3, door het Steigerwald. Langs sommige plaatsen liggen rondwegen, alhoewel men wel door Neumarkt an der Aisch moet. Rondom Emskirchen ligt een rondweg, waarna vanaf Langenzenn een lang stuk autobahnähnlich is uitgebouwd tot in Nürnberg. Zover loopt de B8 niet, deze slaat bij Fürth af, waarna de Westtangente verder loopt langs Nürnberg. De B8 doet dat uiteindelijk ook, maar volgt een stadsroute door Fürth en Nürnberg. Men kruist hierbij diverse belangrijke wegen, zoals de autobahn A73, en de hoofdwegen B2, B4 en B14. Rondom Nürnberg ligt een grote meerstrooks ring om het centrum, waar de B8 de diverse radiale wegen kruist. Uiteindelijk voegt de B8 ten zuiden van het centrum op de A73 in en is hiermee dubbelgenummerd tot aan Feucht. De weg gaat over de A9 heen, maar er is geen aansluiting mee.

Tussen Nürnberg en Regensburg verloopt de weg weer parallel aan de A3, door de Oberpfalz, een heuvelachtig en bebost gebied. Tussen de beide steden liggen weinig andere grotere plaatsen; Neumarkt in der Oberpfalz is de belangrijkste. Hier is een rondweg voorhanden. Na Neumarkt is de B8 onderbroken. De passage van de stad Regensburg maakt geen onderdeel meer uit van de route. Bij Rosenhof zet de B8 zich weer voort in minder dichtbevolkt gebied, op enige afstand van de rivier de Donau en op grotere afstand van de A3. Dit gebied is tevens aanzienlijk vlakker. Men bypasst het stadje Straubing, en kruist de B20 met een klaverblad. Men moet door het centrum van Straßkirchen, en tevens door Plattling, waar men ook de A92 kruist. In Plattling steekt men ook de rivier de Isar over. Vanaf Vilshofen wordt de omgeving weer heuvelachtiger, en loopt de B8 over de zuidoever van de Donau. De weg gaat onder de A3 door, voor de laatste keer. Vervolgens eindigt de B8 in de grensstad Passau. Men kruist de B12 en B85, waarna de B388 verder langs de Donau voert, naar Oostenrijk.

Geschiedenis

Reeds in 1750 werd het eerste deel verhard tussen Kitzingen en Markt Bibart in Bayern. Enige jaren later volgde het deel naar Würzburg. Tussen 1768 en 1780 werd de route tussen Limburg an der Lahn en Frankfurt gebouwd, en tussen 1777 en 1885 volgde het deel door de Spessart. De weg werd in Bayern als Staatsstraße 114 tussen Regensburg en Passau genummerd, en Staatsstraße 148 tussen Würzburg en Aschaffenburg. In 1932 werd de gehele route van Emmerich naar Passau als Reichsstraße 8 genummerd.

Al in de jaren 30 van de 20e eeuw werd het tracé aangepast met nieuwe rondwegen rond historische stadkernen, zoals in Kitzingen en Regensburg in 1938. Delen van de route zijn vervangen door Autobahnen, met name de A59 door Duisburg, de A66 in Frankfurt en de A3 tussen Aschaffenburg en Marktheidenfeld. Delen van de route zijn autobahnähnlich uitgebouwd, zoals in Düsseldorf, Leverkusen, Aschaffenburg, Würzburg en Nürnberg. In juni 2009 is de nieuwe B8 in het noorden van Düsseldorf opengesteld.

Daar de B8 over grote stukken parallel aan de A3 voert, is de weg afgesloten voor doorgaand vrachtverkeer, dat sinds de invoering van de LKW-maut in 2003 uitweek naar de B8.

Omstreeks 2001 opende een nieuw tracé van de B8 langs de luchthaven van Düsseldorf. Op 1 juni 2012 opende de nieuwe B8 in het zuiden van Duisburg, waarmee een directe verbinding tussen Duisburg en Düsseldorf ontstond.[1]

Per 1 januari 2015 is het deel tussen Emmerich en Wesel geherklasseerd naar een Landesstraße, de L7. In 2016 is een vrij lang stuk van circa 75 kilometer in Bayern afgewaardeerd naar een Staatsstraße, de St 2660, vanaf Neumarkt in der Oberpfalz tot de aansluiting Rosenhof ten oosten van Regensburg.[2]

In september 2023 begon de bouw van de eerste fase van de 6,6 kilometer lange rondweg van Bad Camberg in Hessen.[3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks steken 2.100 voertuigen de grens met Nederland over, wat stijgt naar 8.100 voertuigen bij Emmerich, 9.100 voertuigen bij Rees en 26.900 voertuigen in Wesel. Voor de aansluiting met de A59 in Dinslaken rijden 29.900 voertuigen per etmaal. Het deel door het noorden van Düsseldorf verwerkt 25.500 voertuigen, en 30.700 voertuigen in Leverkusen. Door het zuiden van Köln rijden zo'n 15.000 voertuigen per etmaal, stijgend naar 18.300 voertuigen bij Hennef. Het deel zuidelijker is vrij rustig, met 2.300 tot 9.500 voertuigen per etmaal. Bij Limburg an der Lahn rijden 32.900 voertuigen, dalend naar 6.000 voertuigen door de Taunus. Het Autobahnähnliche deel tussen Königstein en de A66 verwerkt 17.000 voertuigen per etmaal. De B8 door Frankfurt verwerkt tot 65.700 voertuigen per etmaal.

Door Maintal rijden 17.000 voertuigen, stijgend naar 30.100 voertuigen in Hanau. Ter hoogte van de grens met Bayern rijden 8.000 voertuigen, stijgend naar 38.200 voertuigen op het autobahnähnliche deel in Aschaffenburg. Het deel tussen Marktheidenfeld en Würzburg verwerkt zo'n 7.000 voertuigen, stijgend naar 32.500 voertuigen in Würzburg. Door Kitzingen rijden 12.000 voertuigen, 11.000 voertuigen om Neustadt en 12.900 voertuigen rond Emskirchen. Het autobahnähnliche deel naar Fürth telt tot 28.000 voertuigen per etmaal. Van het deel door Nürnberg zijn geen verkeersintensiteiten bekend. Het deel tussen Nürnberg en Regensburg is grotendeels onbekend, met tot 10.000 voertuigen in Neumarkt in der Oberpfalz.

Het deel door Regensburg telt zo'n 16.000 voertuigen per etmaal, met een even groot aantal langs Straubing. Door Straßkirchen rijden 8.000 voertuigen, en 6.700 voertuigen door Vilshofen. Dit stijgt naar 24.400 voertuigen in Passau.

Referenties

  1. Freigabe der B8n im Duisburger Süden | strassen.nrw.de
  2. Im Jahr 2011 vereinbarten die Bundesrepublik Deutschland und der Freistaat Bayern die Abstu-fung nicht mehr fernverkehrsrelevanter Bundesstraßen. Gegenstand der Vereinbarung ist auch die Abstufung der Bundesstraße 8 zwischen „Bundesstraße 299 – Neumarkt i.d.OPf.“ und „Bun-desautobahn A 3 – Anschlussstelle Rosenhof“ zur Staatsstraße mit Wirkung zum 1. Januar 2016.
  3. B 8: Bau der Ortsumgehung Bad Camberg | mobil.hessen.de
Autobahnen en Bundesstraßen in Nordrhein-Westfalen

Autobahnen: A1A2A3A4A30A31A33A40A42A43A44A45A46A52A57A59A61A445A448A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565

Bundesstraßen: B1B7B8B9B42B51B54B55B56B57B58B59B61B62B63B64B65B66B67B68B70B83B219B220B221B223B224B225B226B227B228B229B231B233B234B235B236B237B238B239B241B251B252B256B258B264B265B266B288B326B399B473B474B475B476B477B478B480B481B482B483B484B499B504B506B507B509B510B511B513B514B515B516B517B525B528B611

Knooppunten: AK AachenAK Bad OeynhausenAK BielefeldAK BliesheimAK BochumAD Bochum-WestAK Bochum/WittenAK Bonn-NordAD Bonn-NordostAK Bonn-OstAK Bonn/SiegburgAD BottropAK BreitscheidAD BreitscheidAK Castrop-Rauxel-OstAK Dortmund-NWAK Dortmund/UnnaAK Dortmund-WestAK Dortmund/WittenAK DuisburgAK Duisburg-NordAK Duisburg-SüdAK Düsseldorf-NordAD Düsseldorf-SüdAD ErfttalAD Essen-OstAK HagenAK HerneAK HildenAK HolzAK JackerathAK KaarstAK KaiserbergKamener KreuzAK Kamp-LintfortAK KerpenAK Köln-GrembergAD Köln-HeumarAK Köln-NordAK Köln-OstAK Köln-SüdAK Köln-WestAK LangenfeldAK LeverkusenAK Leverkusen-WestAD LöhneAK Lotte/OsnabrückAK Marl-NordAK MeckenheimAK MeerbuschAK MoersAK MönchengladbachAK Mönchengladbach-WanloAK Monheim-SüdAK Münster-SüdAK NeersenAK Neuss-SüdAD Neuss-WestAK OberhausenAK Oberhausen-WestAK Olpe-SüdAD PorzAK Ratingen-OstAK RecklinghausenAD Sankt Augustin-WestSonnborner KreuzAD Velbert-NordAK WerlWesthofener KreuzAK Wünnenberg/HaarenAK Wuppertal-Nord

Autobahnen en Bundesstraßen in Rheinland-Pfalz

Autobahnen: A1A3A6A8A48A60A61A62A63A64A65A571A573A602A643A650

Bundesstrassen: B8B9B10B35B37B38B39B41B42B44B47B48B49B50B51B52B53B54B62B255B256B257B258B259B260B261B262B266B267B268B269B270B271B272B274B327B407B410B411B412B413B414B416B417B418B419B420B421B422B423B424B427B428

Knooppunten: AK AlzeyAD Bad Neuenahr-AhrweilerAD DernbachAK FrankenthalAD KaiserslauternAK KoblenzAK Landstuhl-WestAK LudwigshafenAD Ludwigshafen-SüdAD MainzAK Mainz-SüdAK MutterstadtAD MoseltalAD NahetalOggersheimer KreuzAD SinzigAD VulkaneifelAK WittlichAK Wörth

Autobahnen en Bundesstraßen in Hessen

Autobahnen: A3A4A5A6A7A44A45A49A60A66A67A480A485A643A648A659A661A671A672

Bundesstrassen: B3B7B8B26B27B38B40B42B43B44B45B47B49B54B62B80B83B84B236B249B250B251B252B253B254B255B260B262B263B275B276B277B278B279B284B323B324B400B414B417B426B429B448B449B450B451B452B543B454B455B456B457B458B459B460B485B486B487B488B489B496B519B521

Knooppunten: Bad Homburger KreuzAD BergwerkswaldAD DarmstadtAD Darmstadt/GriesheimDarmstädter KreuzAD ErlenbruchEschborner DreieckFrankfurter KreuzFuldaer DreieckGambacher KreuzGießener NordkreuzGießener SüdkreuzHanauer KreuzHattenbacher DreieckAK Kassel-MitteAD Kassel-SüdAK Kassel-WestKirchheimer DreieckKrifteler DreieckLangenselbolder DreieckMainspitz-DreieckMönchhof-DreieckNordwestkreuz FrankfurtOffenbacher KreuzOhmtal-DreieckPreungesheimer DreieckReiskirchener DreieckRüsselsheimer DreieckSchiersteiner KreuzSeligenstädter DreieckViernheimer DreieckViernheimer KreuzWestkreuz FrankfurtWetzlarer KreuzWiesbadener KreuzAD Wommen

Autobahnen en Bundesstraßen in Bayern

Autobahnen: A3A6A7A8A9A45A70A71A72A73A81A92A93A94A95A96A99A952A980A995

Bundesstrassen: B2B2RB4B4RB8B10B11B12B13B14B15B16B17B18B19B20B21B22B23B25B26B27B28B32B47B85B89B173B276B278B279B285B286B287B289B299B300B301B303B304B305B306B307B308B309B310B318B319B388B426B466B468B469B470B471B472B492B505B512B533B588

Knooppunten: AD AllgäuAK AltdorfAK Augsburg-WestAK BambergAD Bayerisches VogtlandAD Bayreuth/KulmbachAK BiebelriedAK DeggendorfAK Feuchtwangen/CrailsheimAK Fürth/ErlangenAD HittistettenAD HochfrankenAD HolledauAD InntalAK MemmingenAD München-AllachAD München/EschenriedAD München-FeldmochingAK München-NordAK München-OstAK München-SüdAD München-SüdwestAK München-WestAD Neu-UlmAK NeufahrnAK NürnbergAD Nürnberg/FeuchtAK Nürnberg-OstAK Nürnberg-SüdAK Oberpfälzer WaldAK RegensburgAD SaalhauptAD SchweinfurtAD StarnbergAK Ulm/ElchingenAD WerntalAD Würzburg-West