B8 (Namibië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B8 NA.svg
B8 Namibia map.png
B8
Begin Otavi
Einde Katima Mulilo (RNR)
Lengte 860 km
Route

Centrum.svg Otavi B1 NA.svg

Centrum.svg Grootfontein

Centrum.svg Rundu B10 NA.svg

Centrum.svg Katima Mulilo

Flag of Zambia.svg M10

De B8 is een nationale weg in Namibië. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Otavi via Grootfontein naar de grens met Zambia. De B8 ontsluit de zogenaamde Caprivi Strip. De route is 860 kilometer lang.

Routebeschrijving

De B8 begint in het plaatsje Otavi op de B1 en verloopt noordoostwaarts en oostwaarts naar de grens met Zambia. Ongeveer de helft van de route verloopt op korte afstand parallel aan de grens met Angola en deels ook parallel aan de grens met Botswana. Het oostelijke deel van de route verloopt door de Caprivi Strip, een smalle strip land van Namibië die oostwaarts loopt, circa 450 kilometer verder oostelijk dan de rest van Namibië. De grootste stad op de route is Rundu, en ook Grootfontein is van enig belang. De grens met Zambia bevindt zich ter hoogte van de rivier de Zambezi. Aan Zambiaanse zijde gaat de M10 verder naar Lusaka.

Geschiedenis

De geschiedenis van de B8 wijkt wat af van andere B-wegen in Namibië, namelijk dat de route grotendeels niet parallel aan de TransNamib loopt, de Duitse koloniale spoorlijn. De spoorlijn loopt niet verder dan Grootfontein. In de jaren 90 speelde zich rond de B8 in de Caprivi Strip een burgeroorlog af. Mede daardoor werd de brug over de Zambezi op de grens met Zambia pas na 20 jaar planning aangelegd. De Katima Mulilo Bridge opende op 13 mei 2004 voor het verkeer.

Referenties


Flag of Namibia.svg Hoofdwegen in Namibië Flag of Namibia.svg

freeways:

A1Airport Freeway (Windhoek)

National roads:

B1B2B3B4B6B8B10