B8 (Namibië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B8
Begin Otavi
Einde Ngoma
Lengte 930 km
Route

Otavi

Grootfontein

Rundu

Katima Mulilo

Ngoma

De B8 is een trunk road in Namibië. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Otavi via Grootfontein naar de grens met Botswana bij Ngoma. De B8 ontsluit de zogenaamde Caprivi Strip. De route is 930 kilometer lang.

Routebeschrijving

De B8 in de Caprivi Strip.

De B8 begint in het plaatsje Otavi op de B1 en verloopt noordoostwaarts en oostwaarts naar de grens met Zambia. Ongeveer de helft van de route verloopt op korte afstand parallel aan de grens met Angola en deels ook parallel aan de grens met Botswana. Het oostelijke deel van de route verloopt door de Caprivi Strip, een smalle strip land van Namibië die oostwaarts loopt, circa 450 kilometer verder oostelijk dan de rest van Namibië. De grootste stad op de route is Rundu, en ook Grootfontein is van enig belang. De weg steekt de rivier de Okavango over en verloopt via Katima Mulilo, de oostelijkste grotere plaats van Namibië, waar ook een grensovergang naar Zambia is, evenals een brug over de Zambezi. De B8 voert vanaf Katima Mulilo naar het zuidoosten en eindigt op de grens met Botswana bij Ngoma, vanwaar de A33 verder gaat naar Kasane en Francistown.

Geschiedenis

De Caprivi Strip is in 1890 door de Duitsers onderhandeld als toegang van Deutsch-Südwest-Afrika naar de rivier de Zambezi. Het idee van Duitsland was dat de Zambezi een bevaarbare route vormde naar de kolonies in Oost-Afrika. De Victoria Falls verhinderen echter scheepvaart op dat deel, mogelijk wisten de Britten dit bij de onderhandeling en dat toegang tot de Zambezi dus weinig economisch of strategisch nut had. In ruil voor de Caprivi Strip erkende Duitsland de autonome status van Zanzibar, een eiland voor de kust van de Duitse kolonie Tanganyika (Tanzania).

De geschiedenis van de B8 wijkt wat af van andere B-wegen in Namibië, namelijk dat de route grotendeels niet parallel aan de TransNamib loopt, de Duitse koloniale spoorlijn. De spoorlijn loopt niet verder dan Grootfontein.

In 1966 ontstond de onafhankelijkheidsoorlog van Namibië tegen de Zuid-Afrikanen, die Namibië op dat moment bestuurden. Dit conflict was nauw verweven met de Angolese burgeroorlog. De Namibische onafhankelijkheidsoorlog speelde zich grotendeels buiten Namibië zelf af, over de grens in Angola. De Caprivi Strip en andere delen van het grensgebied van Angola waren toneel van conflict waarbij rebellen poogden om Namibië te bereiken. De grensstreek was daardoor sterk gemilitariseerd en onveilig.

De bouw van de B8 als een moderne weg liep daarom vertraging op. In 1971 opende de weg tussen Otavi en Grootfontein. Het deel net voorbij Grootfontein opende in 1970 en bereikte Mururani in 1983. De brug over de Okavango opende in 1977. Vermoedelijk was de weg daarna al wel berijdbaar als all-weather road in de Caprivi Strip, maar civiel wegverkeer was feitelijk onmogelijk tot 1990. Mede daardoor werd de brug over de Zambezi op de grens met Zambia pas na 20 jaar planning aangelegd. De Katima Mulilo Bridge opende op 13 mei 2004 voor het verkeer.

Referenties


Hoofdwegen in Namibië

freeways:

A1A2A6

National roads:

B1B2B3B4B6B8B10B11B14B15