B9 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B9.svg
B9 DE map.png
B9
Begin Kranenburg
Einde Lauterbourg
Lengte 450 km
Route

Flag of the Netherlands.svg NLN325.svg → Nijmegen

Znak d42.svg Kranenburg B504.svg

Znak d42.svg Kleve B57.svg B220.svg

Znak d42.svg Goch B67.svg

Afslagsymbool.svg BAB57.png → Nijmegen / Moers

Znak d42.svg Weeze

Znak d42.svg Kevelaer

Znak d42.svg Geldern

Znak d42.svg Kerken

Afslagsymbool.svg BAB40.png → Venlo / Duisburg

Znak d42.svg Krefeld B288.svg

Afslagsymbool.svg BAB44.png → Mönchengladbach / Düsseldorf


Znak d42.svg Neuss

Znak d42.svg Dormagen

Znak d42.svg Köln B55.svg


Znak d42.svg Bonn B56.svg

Afslagsymbool.svg BAB562.png → Köln


grens met Rheinland-Pfalz

Znak d42.svg Remagen

Afslagsymbool.svg Bad Bodendorf

Afslagsymbool.svg Sinzig

Afslagsymbool.svg Niederbreisig

Znak d42.svg Bad Breisig

Afslagsymbool.svg Brohl-Lützing

Afslagsymbool.svg Namedy

Afslagsymbool.svg Andernach-West

Afslagsymbool.svg Andernach-Süd

Afslagsymbool.svg Andernach-Ost

Knooppuntsymbool.svg B256.svg → Neuwied

Afslagsymbool.svg Mülheim-Kärlich

Afslagsymbool.svg Urmitz

Knooppuntsymbool.svg BAB48.png → Trier / Frankfurt

Afslagsymbool.svg Bubenheim

Afslagsymbool.svg Koblenz-Nord

Afslagsymbool.svg Koblenz-Metternich

Afslagsymbool.svg Koblenz-Neuendorf

Afslagsymbool.svg Koblenz-Zentrum

Afslagsymbool.svg Koblenz-Mitte

Afslagsymbool.svg Koblenz-Karthause

Afslagsymbool.svg Koblenz-Süd

Knooppuntsymbool.svg B327.svg → Waldesch

Znak d42.svg Rhens

Znak d42.svg Spay

Znak d42.svg Boppard

Znak d42.svg Bad Salzig

Znak d42.svg St. Goar

Znak d42.svg Oberwesel

Znak d42.svg Bacharach

Znak d42.svg Bingen

Afslagsymbool.svg Münster-Sarmsheim B48.svg

Knooppuntsymbool.svg B50.svg → Ludwigshafen

Afslagsymbool.svg Kempten


Knooppuntsymbool.svg BAB60.png → Mainz / Frankfurt

Afslagsymbool.svg Mainz-Laubenheim

Afslagsymbool.svg Bodenheim

Znak d42.svg Nierstein

Znak d42.svg Oppenheim

Znak d42.svg Guntersblum

Znak d42.svg Rheindürkheim

Znak d42.svg Worms B47.svg

Afslagsymbool.svg Worms-Süd

Afslagsymbool.svg Worms-Flughafen

Knooppuntsymbool.svg BAB6.png → Kaiserslautern / Mannheim

Knooppuntsymbool.svg L523 → Ludwigshafen

Afslagsymbool.svg Ludwigshafen-Pfingstweide

Afslagsymbool.svg Frankenthal-Ost

Afslagsymbool.svg Frankenthal-Süd

Afslagsymbool.svg Oggersheim-Nord

Afslagsymbool.svg Oggersheim-West

Knooppuntsymbool.svg BAB650.png → Bad Dürkheim / Ludwigshafen

Knooppuntsymbool.svg BAB65.png → Karlsruhe

Afslagsymbool.svg Mutterstadt

Knooppuntsymbool.svg B44.svg → Ludwigshafen

Afslagsymbool.svg Limburgerhof

Afslagsymbool.svg Waldsee

Afslagsymbool.svg Schifferstadt

Afslagsymbool.svg Otterstadt

Knooppuntsymbool.svg BAB61.png → Koblenz / Karlsruhe

Afslagsymbool.svg Speyer-Nord

Afslagsymbool.svg Speyer-West

Afslagsymbool.svg Speyer-Zentrum

Afslagsymbool.svg Speyer-Süd

Afslagsymbool.svg Schwegenheim

Knooppuntsymbool.svg B35.svg → Bruchsal

Afslagsymbool.svg Germersheim-West

Afslagsymbool.svg Germersheim-Süd

Afslagsymbool.svg Bellheim-Nord

Afslagsymbool.svg Bellheim-Süd

Afslagsymbool.svg Rülzheim-Nord

Afslagsymbool.svg Rülzheim-Süd

Afslagsymbool.svg Rheinzabern

Afslagsymbool.svg Jockgrim

Afslagsymbool.svg Wörth am Rhein

Knooppuntsymbool.svg BAB65.png → Karlsruhe


Afslagsymbool.svg BAB65.png → Ludwigshafen

Flag of France.svg N363 FR.svgA35 FR.svg → Strasbourg

De B9 is een Bundesstraße in Duitsland, gelegen in de staten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de Nederlandse grens bij Nijmegen via Kleve, Neuss, Köln, Bonn, Koblenz, Mainz en Ludwigshafen naar de grens met Frankrijk bij Lauterbourg. De B9 volgt ruwweg de loop van de rivier de Rhein (Rijn) en loopt tussen Bonn en Bingen direct over de oever van deze rivier. Hetzelfde geldt voor het deel tussen Mainz en Ludwigshafen. In het zuidelijke deel zijn grote delen autobahnähnlich uitgevoerd, met name tussen Ludwigshafen en Wörth am Rhein, maar ook elders kleine delen, zoals in de ruime regio Koblenz, Bingen en Mainz. De route is in totaal 450 kilometer lang.

Routebeschrijving

Nordrhein-Westfalen

De B9 begint op de grens met Nederland bij Wyler. Aan Nederlandse zijde gaat de N325 verder Nijmegen in. De weg vormt een bypass van Kranenburg en slaat daarna abrupt af om een ouder tracé naar Kleve te volgen. In Kleve eindigen de B220 en de B57 op de B9, die de rondweg van Kleve vormt. De weg loopt zuidwaarts naar Goch, waarna de B9 op de A57 invoegt voor een korte dubbelnummering. Bij de eerstvolgende afslag slaat de B9 af, die verder door Weeze en Kevelaer loopt. Zuidelijker is een bypass bij Geldern voorhanden, evenals bij Kerken. Daarna kruist men de A40, waarna de B9 naar Krefeld loopt. Aan de zuidkant van de grote stad Krefeld eindigt de B9 op de A44. Bij Neuss begint de B9 weer op een aansluiting met de A57 en loopt deze langs enkele industriegebieden, tussen de A57 en de rivier de Rhein in. De weg is enkelbaans en loopt door Dormagen, waarna de weg door het grote industrieterrein van Dormagen loopt. Via Worringen loopt de weg naar Köln.

Er is geen aansluiting met de A1 en de B9 is een relatief onbelangrijke invalsweg van de stad Köln. De B9 loopt vervolgens rond het centrum van deze stad en kruist de B55 en de B59. De B9 is één van de belangrijkste ringwegen van het centrum en is met 2x2 tot 2x3 rijstroken uitgevoerd. Bij het Verteilerkreis in het zuiden van de stad gaat de B9 over in de A555, die de weg naar het Verteilerkreis in Bonn brengt. De B9 loopt vervolgens door het centrum van Bonn en kruist er de B56. In het zuiden van de stad eindigt de A562 op de B9, die daarna met een 2x2 tunnel onder de wijk Godesberg door loopt. Op de grens met Rheinland-Pfalz versmalt de weg naar 1x2 rijstroken.

Rheinland-Pfalz

De B9 in Koblenz, het drukste deel van de B9.

In Rheinland-Pfalz loopt de B9 over de oever van de Rhein door sterk heuvelachtig gebied. Er zijn maar weinig verbindingen over de rivier en op de oostoever loopt de B42 parallel. Tussen Remagen en Bad Breisig is de B9 kortstondig autobahnähnlich uitgebouwd en onderweg in Sinzig kruist men de B266. Men komt daarna door de kern Bad Breisig, waarna een veel langer autobahnähnlich stuk volgt, tot voorbij Koblenz. Dit deel van de B9 bedient de stad Andernach en kent een knooppunt met de B256. Dit deel van Rheinland-Pfalz is vrij vlak. Men kruist de A48 via een klaverblad, waarna de B9 de expresweg door Koblenz van noord naar zuid vormt. De weg is tussen 2x2 en 2x4 rijstroken uitgevoerd en steekt de rivier de Mosel over via een achtstrooks brug. In het zuiden van Koblenz kruist men de B327, waarna de weg weer enkelbaans wordt.

Het deel tussen Koblenz en Bingen schiet minder snel op, is enkelbaans en kent veel toeristenverkeer en toeristendorpjes op de route zoals Boppard, Bad Salzig, St. Goar en Bingen. Bij St. Goar is de beroemde Loreley zichtbaar vanaf de B9, die een landschappelijk zeer interessante route volgt door de Rheinkloof. Bij Bingen wordt het gebied plotsklaps vlak en vormt de B9 een autobahnähnliche bypass van het stadje. Er is hier een aansluiting op de A61 en de B9 voegt ten oosten van Bingen in op de A60 richting Mainz.

In het zuiden van Mainz begint de B9 weer op een klaverblad met de A60, waarna de B9 kortstondig autobahnähnlich is uitgebouwd tot Nackenheim. Dit deel loopt direct langs de rivier de Rhein, door een vlak gebied. In het oosten is het hogere Odenwald zichtbaar. Verder zuidelijk is de B9 enkelbaans en loopt deze door de stad Worms, die met 85.000 inwoners vrij groot is. Men kruist er de B47. Zuidelijk van Worms is de weg voortdurend autobahnähnlich uitgevoerd. Bij Frankenthal kruist men de A6 via een klaverblad, waarna de B9 de westelijke bypass van de industriestad Ludwigshafen vormt. Men kruist bij het Oggersheimer Kreuz de A650, waarna bij het Dreieck Ludwigshafen-Süd de A65 afslaat. Men heeft vanaf dit punt de keuze om de A65 richting Karlsruhe te nemen of de volledig autobahnähnlich uitgebouwde B9, die een kortere route langs de Rhein volgt.

Bij Speyer kruist men de A61, waarna de B9 door vrij vlak gebied naar het zuiden loopt. Af en toe liggen er bosgebieden langs de weg. De B9 bedient hier Speyer en Germersheim; in de laatste plaats slaat de B35 af naar Bruchsal. De B9 is feitelijk één van drie snelwegen in het gebied, van west naar oost de A65, de B9 en de A5. Bij Wörth am Rhein eindigt de A65 op de B9, waarna de B10 oostwaarts de Rhein oversteekt naar Karlsruhe, terwijl de B9 westwaarts afslaat, de A65 op richting Ludwigshafen, om twee afritten verder af te slaan naar het zuiden. Het laatste deel van de B9 loopt enkelbaans door het Bienwald. Er liggen geen dorpen meer op deze route. Bij het Franse Lauterbourg volgt de grens en gaat de weg via de N363 over in de de A35 richting Strasbourg.

Geschiedenis

Op 16 december 1811 werd de weg als de Route Impériale 86 verklaard tussen Basel en Nijmegen. Na 1815 kwam het Rheinland in diverse Duitse landen te liggen, terwijl het deel door de Elzas Frans bleef. In de Pruisische Rheinprovincie heette de weg de Cöln-Nymwegener Staatsstraße en de Cöln-Mainzer Staatsstraße. Het Bayerische deel in het Bayerische Pfalz werd opgedeeld in de Staatsstraße 129 tussen Speyer en Lauterbourg en de Staatsstraße 131 tussen Worms en Speyer. In 1932 werd de gehele route als Reichsstraße 9 genummerd, waaruit uiteindelijk de huidige B9 ontstond. Later zijn grote delen in Rheinland-Pfalz autobahnähnlich uitgebouwd.

Om ervoor te zorgen dat vrachtverkeer de LKW-maut niet ontweek werd het deel tussen Mainz en Worms in 2005 gesloten voor doorgaand vrachtverkeer. Dit was hiermee de eerste afsluiting van deze aard in Duitsland. Het deel van de B9 tussen de A65 en de Franse grens is onderdeel van de LKW-maut, omdat deze als hoofdschakel in het nationale wegennet beschouwd wordt.

Toekomst

Nierstein

Bij Nierstein, tussen Mainz en Worms, is een rondweg gepland. Dagelijks rijden 20.000 voertuigen door het dorp. In de meeste varianten is een tunnel voorzien, direct langs het huidige tracé langs Rhein, of in de vorm van een rondweg.[1]

Bienwald

Al jaren wordt er gesproken over de bouw van een Autobahn die de Franse A35 met de Duitse A65 moet verbinden door het Bienwald. Dit traject wordt nu gevormd door het meest zuidelijke deel van de B9. Omdat de verkeersintensiteiten met 8.200 voertuigen per dag vrij laag zijn wordt er weinig prioriteit aan gegeven.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks steken 7.900 voertuigen de Nederlandse grens over, met 17.500 voertuigen rond Kleve. Dit stijgt naar 23.300 voertuigen in Goch en 13.300 voertuigen door Kevelaer. Tussen Neuss en Dormagen rijden dagelijks 24.600 voertuigen en 20.900 voertuigen in het noorden van Köln. Het deel tussen Bonn en Koblenz verwerkt tussen 16.900 en 80.800 voertuigen per etmaal, het drukste punt ligt na de A48. Zuidelijker is het aanzienlijk rustiger, met 4.000 á 6.000 voertuigen tussen Koblenz en Bingen. Tussen Mainz en Worms rijden circa 19.000 voertuigen per etmaal, stijgend naar maximaal 50.000 voertuigen rond Ludwigshafen. Het deel door Speyer verwerkt 44.000 voertuigen per etmaal, dalend naar 23.000 voertuigen bij Wörth am Rhein. 8.200 voertuigen steken dagelijks de Franse grens over.

Referenties

Autobahnen en Bundesstraßen in Nordrhein-Westfalen

Autobahnen: A1A2A3A4A30A31A33A40A42A43A44A45A46A52A57A59A61A445A448A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565

Bundesstraßen: B1B7B8B9B42B51B54B55B56B57B58B59B61B62B63B64B65B66B67B68B70B83B219B220B221B223B224B225B226B227B228B229B231B233B234B235B236B237B238B239B241B251B252B256B258B264B265B266B288B326B399B473B474B475B476B477B478B480B481B482B483B484B499B504B506B507B509B510B511B513B514B515B516B517B525B528B611

Knooppunten: AK AachenAK Bad OeynhausenAK BielefeldAK BliesheimAK BochumAD Bochum-WestAK Bochum/WittenAK Bonn-NordAD Bonn-NordostAK Bonn-OstAK Bonn/SiegburgAD BottropAK BreitscheidAD BreitscheidAK Castrop-Rauxel-OstAK Dortmund-NWAK Dortmund/UnnaAK Dortmund-WestAK Dortmund/WittenAK DuisburgAK Duisburg-NordAK Duisburg-SüdAK Düsseldorf-NordAD Düsseldorf-SüdAD ErfttalAD Essen-OstAK HagenAK HerneAK HildenAK HolzAK JackerathAK KaarstAK KaiserbergKamener KreuzAK Kamp-LintfortAK KerpenAK Köln-GrembergAD Köln-HeumarAK Köln-NordAK Köln-OstAK Köln-SüdAK Köln-WestAK LangenfeldAK LeverkusenAK Leverkusen-WestAD LöhneAK Lotte/OsnabrückAK Marl-NordAK MeckenheimAK MeerbuschAK MoersAK MönchengladbachAK Mönchengladbach-WanloAK Monheim-SüdAK Münster-SüdAK NeersenAK Neuss-SüdAD Neuss-WestAK OberhausenAK Oberhausen-WestAK Olpe-SüdAD PorzAK Ratingen-OstAK RecklinghausenAD Sankt Augustin-WestSonnborner KreuzAD Velbert-NordAK WerlWesthofener KreuzAK Wünnenberg/HaarenAK Wuppertal-Nord

Autobahnen en Bundesstraßen in Rheinland-Pfalz

Autobahnen: A1A3A6A8A48A60A61A62A63A64A65A571A573A602A643A650

Bundesstrassen: B8B9B10B35B37B38B39B41B42B47B48B49B50B51B53B54B62B255B256B257B258B259B260B261B262B266B267B268B269B270B271B272B274B327B407B410B411B412B413B414B416B417B418B419B420B421B422B423B424B427B428

Knooppunten: AK AlzeyAD Bad Neuenahr-AhrweilerAD DernbachAK FrankenthalAD KaiserslauternAK KoblenzAK Landstuhl-WestAK LudwigshafenAD Ludwigshafen-SüdAD MainzAK Mainz-SüdAK MutterstadtAD MoseltalAD NahetalOggersheimer KreuzAD SinzigAD VulkaneifelAK WittlichAK Wörth