BAKAD

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

BAKAD (Russisch: БАКАД, Большая алматинская кольцевая автомобильная дорога, Bol'shaya almatinskaya kol'tsevaya avtomobil'naya doroga / Grote Ring Almaty) is een in aanleg zijnde ringweg rond Almaty in Kazachstan. De snelweg moet de westelijke en noordelijke rondweg van de stad worden met een geplande lengte van 66 kilometer.

Routebeschrijving

De snelweg zal ten westen en noorden van Almaty verlopen. Het westelijk beginpunt is op de A2 ten westen van Almaty. Het oostelijk eindpunt is op de weg van Almaty naar Talgar. De snelweg krijgt 2x2 tot 2x3 rijstroken en loopt redelijk dicht rond de stad. De snelweg krijgt 12 aansluitingen en 40 kunstwerken. De ontwerpsnelheid is 150 km/h.

Toekomst

De aanbestedingsprocedure voor BAKAD begon eind 2014, maar is destijds niet afgerond. In december 2017 is een tweede aanbestedingsronde gestart. Het is gepland als PPS project met een beschikbaarheidsvergoeding. Het is het eerste grote PPS project van Kazachstan. De kosten worden geschat op $ 680 miljoen. De bouw van BAKAD begon in mei 2018.[1][2][3] De ringweg moet medio 2021 worden geopend.[4] De concessie loopt 20 jaar.[5]

Tol

BAKAD wordt gepland als tolweg. De tolinkomsten zijn voor de Kazachstaanse overheid, die de concessionair een vergoeding betaalt op basis van beschikbaarheid van de snelweg. Er is een open tolsysteem met een 'flat fee' voor de gehele ringweg gepland.

Verkeersintensiteiten

De verwachte intensiteit op de BAKAD is 27.000 voertuigen per dag in het jaar van openstelling en 44.000 voertuigen in 2038.

Referenties