BC1 (Federatie Bosnië-Herzegovina)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf BC1 (Bosnië-Herzegovina))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BC1
Begin Sarajevo
Einde Sarajevo
Lengte 11 km
Route

Butila

Briješće

Safeta Zajke


gepland

Ive Andrića

Alije Kučukalića

Hamdije Čemerlića

Halida Kajtaza

De BC1, ofwel Gradski Autoput Sarajevo (stadssnelweg Sarajevo), is een (deels) geplande autoput in Bosnië-Herzegovina. De snelweg moet een 11 kilometer lange oost-westroute door de stad vormen.

Routebeschrijving

Sarajevo is een langgerekte stad in de oost-westrichting. De snelweg moet een verlengstuk zijn van de A1 naar het centrum. De route loopt parallel aan een spoorlijn, even ten noorden van de hoofdstraat van Sarajevo. Er komen een aantal aansluitingen naar het onderliggend wegennet. De snelweg eindigt ter hoogte van het centraal station van Sarajevo.

Geschiedenis

Reeds in 1979 werd op dit tracé een oost-westsnelweg voorgesteld, min of meer vergelijkbaar met de snelweg door Beograd, wat thans in Servië ligt. Dit was de variant "Traser". De aanleg van de snelweg begon echter niet en de oorlog begin jaren '90 vertraagde het project verder. Na 2010 werd het project weer actueel, nadat de A1 ten westen van Sarajevo zou beginnen, was een verlenging naar het centrum noodzakelijk.

Het eerste deel dat aangelegd is de verbinding met de A1 in het westen van Sarajevo. Dit was in 2013 al praktisch gereed, maar er ontbrak nog een aansluiting op het onderliggend wegennet, die tussen 2013 en 2015 is aangelegd. Dit deel van 3,5 kilometer lengte opende op 24 november 2015 voor het verkeer.[1] Op 22 november 2017 opende een 1 kilometer lange verlenging van de aansluiting bij de wijk Briješće tot de straat Safeta Zajke.[2]

Toekomst

De rest van de snelweg door Sarajevo moet later aangelegd worden. De snelweg zal 2x2 rijstroken tellen en voornamelijk ten noorden van de spoorlijn lopen en aansluiten op de Tunel Ciglane (300 m) die daarvoor een tweede buis krijgt. Deze tweede buis bestaat al, maar de tunnel wordt momenteel enkelbuizig gebruikt. Deze buis is in november 2020 gerenoveerd.

Wegnummering

Het wegnummer is in december 2015 toegekend.[3]

Externe links

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Bosnië-Herzegovina

Autoput Banja Luka - Doboj BC1