Bangladesh

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf BD)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Bangladesh.svg
বাংলাদেশ - Bangladesh
Bangladesh.png
Hoofdstad Dhaka
Oppervlakte 147.570 km²
Inwonertal 168.958.000
Lengte wegennet 22.726 km
Lengte snelwegennet 55 km
Eerste snelweg 2020
Benaming snelweg এক্সপ্রেসওয়ে / Expressway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode BD

Bangladesh (Bengaals: বাংলাদেশ) is een land in Zuid-Azië. Het land is ongeveer 3,5 keer zo groot als Nederland en telt 169 miljoen inwoners, en is één van de meest dichtstbevolkte landen van de wereld. De hoofdstad is Dhaka.

Inleiding

Geografie

Bangladesh is gelegen aan de Golf van Bengalen, in de delta van de rivieren Ganges en Brahmaputra. Het land wordt grotendeels omsloten door India, met een kleine landsgrens met Myanmar in het zuidoosten. Het overgrote deel van Bangladesh bestaat uit dichtbevolkt laagland. Het oosten is een licht bergachtig gebied dat de Chittagong Hills wordt genoemd. De 1052 meter hoge Saka Haphong is hier gelegen en is het hoogste punt in Bangladesh.

Een groot deel van Bangladesh bestaat uit vlak en agrarisch laagland, met een zeer hoge bevolkingsdichtheid. Bossen vindt men hoofdzakelijk in de Chittagong Hills in het oosten. De Brahmaputra en Ganges vormen samen de rivier de Padma die zeer breed is en waarin grotere eilanden zijn gelegen. De kustregio kent ook tal van grote en kleine eilanden. In het zuidwesten is de kustregio deels ongerepte wildernis, elders is het land veelal gecultiveerd.

Het land heeft een tropisch klimaat met een milde winter. De gemiddelde maximumtemperatuur in Dhaka varieert van 25°C in januari tot 34°C in april. De neerslag bedraagt meer dan 2.100 mm per jaar, waarmee het een zeer nat land is. De neerslag valt in grote mate in de periode van april tot oktober, de winter is relatief droog.

Bangladesh is gevoelig voor natuurrampen, vooral overstromingen, tropische cyclonen en tornado's. Elk jaar overstroomt gemiddeld 28.000 km² land, circa 18% van het landoppervlak. In extreme gevallen kan meer dan de helft van het land onder water komen te staan. In 1998 stond 75% van Bangladesh onder water tijdens grootschalige overstromingen.

Demografie

In de census van 1901 werden 28,9 miljoen inwoners geteld. In 1960 werd de grens van 50 miljoen inwoners overschreden, in de jaren '80 werd reeds de grens van 100 miljoen inwoners overschreden. Het inwonertal werd in 2016 geschat op meer dan 162 miljoen. Dit maakt Bangladesh tot het meest dichtbevolkte grotere land ter wereld.

Met afstand de grootste stad is de hoofdstad Dhaka dat 8,9 miljoen inwoners telt. De agglomeratie is echter nog een stuk groter en wordt geschat op circa 20 miljoen inwoners. In Bangladesh is het platteland zeer dichtbevolkt en is het lastig een grens te stellen tussen stad en platteland. De tweede stad van Bangladesh is de havenstad Chittagong dat 2,6 miljoen inwoners telt. In totaal zijn er 17 steden met meer dan 200.000 inwoners.

In Bangladesh wordt het Bengaals gesproken, dat een eigen schrift heeft. Daarnaast wordt Engels wijdverbreid gesproken in de midden- en bovenklasse van de bevolking.

Economie

Bangladesh is een ontwikkelingsland, en één van de armste landen ter wereld. De hoge bevolkingsdichtheid geeft een grote druk op de beschikbare ruimte voor landbouw en steden zijn dichtbevolkt. Problematisch voor de economie zijn cyclonen en grootschalige overstromingen. De zeer onderontwikkelde infrastructuur beperkt eveneens de economische groei. De maakindustrie is in Bangladesh groot, met name de textielindustrie. De farmaceutische industrie is eveneens groot. In Bangladesh worden ook oude schepen ontmanteld.

Geschiedenis

In de late middeleeuwen werd de islam geïntroduceerd tot de regio. Tussen 1352 en 1576 bestond het Bengaalse Sultanaat, waarna het een onderdeel werd van het Mogolrijk, wat bijna het hele Indische subcontinent omvatte. Vanaf midden 19e eeuw was het gebied onderdeel van de British Raj. In 1947 werd de British Raj opgedeeld in een Indiaas en Pakistaans deel. Het gebied stond daarna bekend als East Pakistan. In 1971 volgde een onafhankelijkheidsoorlog, waarna een parlementaire republiek werd opgericht. Het land wordt vanwege de grote bevolkingsomvang beschouwd als een regionale macht, maar de lage levensstandaard zorgt ervoor dat Bangladesh nog vele problemen kent.

Wegennet

Een belangrijk obstakel in het binnenlands wegvervoer zijn de rivieren Ganges en Brahmaputra, waar het aantal bruggen erg beperkt is. Deze rivieren kennen uitgebreide aftakkingen en meanders, waardoor ze vaak niet met één overspanning overgestoken kunnen worden. In het midden van het land zijn de rivieren vaak meer dan 2 kilometer breed. Om dezelfde reden zijn er vrijwel geen doorgaande oost-westwegen in de brede kuststrook. De eerste brug landinwaarts over de Ganges ligt al bijna in India, en is de Lalon Shah Bridge, een 2x2 tolbrug. Pas 300 kilometer landinwaarts bevindt zich de eerste brug over de Brahmaputra, de Jamuna Bridge die bijna 5 kilometer lang is, en waarover de N405 met 2x2 rijstroken loopt. Ook dit is een tolbrug. Noordelijker zijn in Bangladesh geen bruggen over de Brahmaputra.

Het gehele land is dus afhankelijk van deze twee bruggen over de machtige Ganges en Brahmaputra. Snelwegen zijn er in Bangladesh niet, en ook het stedelijke wegennet is sterk onderontwikkeld, waardoor grootschalige congestie voorkomt. Het wegennet is ongeorganiseerd en wegen lopen in een onlogisch patroon, bijvoorbeeld door Dhaka. Veel wegen in Dhaka zijn meerstrooks uitgebouwd, maar het ontbreekt aan middenbermen of zelfs markeringen. De best uitgebouwde weg is die van de luchthaven naar het centrum van Dhaka, die deels ongelijkvloers is met zes of acht rijstroken en een middenberm. Rondom Dhaka zijn wel meerdere bruggen over de rivieren, die minder breed zijn als de Ganges. Het verkeer in de grote steden is erg chaotisch. Sommige hoofdwegen lopen als bypass langs grotere plaatsen. De eerste echte snelweg van het land was de Dhaka - Bhanga Expressway. Ook wordt gewerkt aan de Dhaka Elevated Expressway.

Wegnummering

De National Highways vormen het hoofdwegennet en hebben de prefix "N". De ééncijferige wegen vormen een radiaal systeem vanuit Dhaka. De driecijferige nummers zijn in principe secundaire hoofdwegen, maar vervullen vaak ook een belangrijke functie, en zijn vaak bypasses. Het eerste nummer wordt daarbij door de weg met het ééncijferige nummer bepaald. Zo zijn de N701 t/m N710 bijvoorbeeld allemaal gezoneerd rond de N7.

  • N1 Dhaka - Chittagong - Teknaf
  • N2 Dhaka - Sylhet
  • N3 Dhaka - Tongi - Mymensingh
  • N4 Joydephur (N3) - Jamalpur
  • N5 Dhaka - Bogra - Rangpur - Indiase grens (Siliguri)
  • N6 Kashinatpur (N5) - Pabna - Rajshahi
  • N7 Mongla - Khulna - Jessore - N5
  • N8 Dhaka - Barisal

Daarnaast is er een tweede wegklasse, de Regional Highways met de prefix "R". Deze wegen lopen gezoneerd en de nummering loopt op naarmate men verder van Dhaka komt. Een derde klasse zijn de Zila Highways, een wegklasse die onder de Upazila valt, een subdistrict.

Flag of Bangladesh.svg National Highways in Bangladesh Flag of Bangladesh.svg

Dhaka - Banga Expressway

BD-N1.svg BD-N2.svg BD-N3.svg BD-N4.svg BD-N5.svg BD-N6.svg BD-N7.svg BD-N8.svg BD-N105.svg


Asian Highways

Asian Highways in Bangladesh

AH1AH2AH41


Bewegwijzering

De bewegwijzering in Bangladesh is tweetalig, Engels en Bengaals. De bewegwijzering volgt het Britse systeem enigszins. De wegwijzers zijn groen met witte letters, behalve lokale bewegwijzering die wit met zwarte letters is.

Qua verkeersborden worden veelal dezelfde verkeersborden als in Europa gebruikt, met enkele lokale aanvullingen.[1]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea