Great Ring Road

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf BOD)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Kyiv Great Ring Road map.png
'
Begin Kyiv
Einde Kyiv
Lengte 37 km
Route

De Great Ring Road, ook wel VOD/BOD (Cyrillisch: ВОД/БОД) (Oekraïens: Велика Окружна дорога, Russisch: Большая окружная автомобильная дорога) is een partiële ringweg van Kyiv, Oekraïne. De BOD verloopt geheel op de westoever (rechteroever) van de Dnipro door de noordelijke, westelijke en zuidwestelijke wijken van de stad. De BOD is 37 kilometer lang. De weg is deels genummerd als de T-1027.

Routebeschrijving

De BOD begint in het noorden van Kyiv op een knooppunt met de R69 en heeft kort daarna een kruispunt met de R02. De weg verloopt daarna door bosgebied net buiten de stadsrand van Kyiv. Dit deel van de weg telt 2x3 rijstroken en heeft verder geen kruispunten tot aan de M07.

De M07 is het schakelpunt waar de noordring overgaat in de veel langere westring. De weg telt ook hier 2x3 rijstroken en is semi-ongelijkvloers. De weg voert dan door de westelijke districten van Kyiv en telt ook op enkele delen 2x4 rijstroken. Er is een klaverblad met de M06 in het westen van de stad. Dankzij U-turns is een 10 kilometer lang stedelijk deel toch van het karakter free-flow, alhoewel het geen echte autosnelweg is. In het zuidwesten van de stad volgt een smaller deel met 2x2 rijstroken, dat wel een klaverblad met de M05 heeft.

Het laatste deel ligt ten zuiden van Kyiv en ligt wat verder buiten de stad en heeft een smaller vierstrooks profiel zonder rijbaanscheiding. Ten zuiden van de stad volgen dan kort na elkaar twee knooppunten met de N01 en R01 (Stolychne Shose).

Geschiedenis

De weg is ontwikkeld als westelijke bypass van Kyiv in de jaren '60, het traject vanaf de M07 ten noordwesten van de stad en de R01 ten zuiden van de stad was toen al doorgaand berijdbaar. Het centrale westelijke deel is in de jaren '70 heraangelegd op een veel breder profiel met 2x4 rijstroken als onderdeel van stadsuitbreidingen in het westen van de stad. Ondanks dat dit deel het meest in de bebouwde kom ligt is dit één van de best uitgebouwde wegen. De noordring is pas veel later aangelegd als geheel nieuwe wegverbinding en kwam in 2000 gereed tussen de R02 en M07. In 2021 is nog een korte verlengind daarvan geopend tot een knooppunt met de R69.

Referenties


Belangrijke wegen van Kyiv

M1 UA.svg M3 UA.svg M5 UA.svg M6 UA.svg M7 UA.svg N1 UA.svg N7 UA.svg R1 UA.svg R2 UA.svg R3 UA.svg R4 UA.svg R30 UA.svg R69 UA.svg

Small Ring Road (MOD) • Great Ring Road (BOD) • Kyiv Ring Road (KOD) • Naberezhne ShoseProspekt Mykoly BazhanaProspekt PeremohyStolychne Shose