Bunbury Outer Ring Road

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf BORR)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian Route 1.svg
Bunbury Outer Ring Road map.png
1
Begin Australind
Einde Gelorup
Lengte 27 km
Route

Afslagsymbool.svg Paris Road (gepland)

Afslagsymbool.svg Raymond Road (gepland)

Afslagsymbool.svg South Western Highway (gepland)

Afslagsymbool.svg Wireless Road (gepland)

Afslagsymbool.svg Willinge Drive (gepland)

Afslagsymbool.svg South Western Highway (gepland)

Afslagsymbool.svg Centenary Road (gepland)

Afslagsymbool.svg Bussell Highway (gepland)

De Bunbury Outer Ring Road (BORR) is een in aanleg zijnde freeway in Western Australia. De autosnelweg moet een 27 kilometer lange bypass van het stadje Bunbury gaan vormen.

Routebeschrijving

De Bunbury Outer Ring Road vormt een nieuwe bypass ten oosten en zuiden van Bunbury. De weg krijgt de standaard van autosnelweg met ongelijkvloerse aansluitingen en verloopt vanf de Forrest Highway (Route 1) bij Australind tot de Bussell Highway nabij Gelorup. De snelweg verloopt door vlak gebied in de periferie van Bunbury, een stad 150 kilometer ten zuiden van Perth. Er komen twee aansluitingen op de South Western Highway.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bypass van Bunbury is Robertson Drive, die in 1992 naar 2x2 rijstroken werd verbreed. Deze weg en de toeleidende wegen liggen inmiddels diep in bebouwd gebied. Bunbury is de derde stad van Western Australia en één van de snelstgroeiende steden in het land. Het is het primaire centrum van de South West region.

In mei 2013 opende het eerste segment van wat later de Bunbury Outer Ring Road moet worden, een 4 kilometer segment dat als dual carriageway met rotondes is uitgevoerd. Dit deel verloopt van een kruispunt met de Boyanup-Picton Road tot een rotonde met de South Western Highway. Halverwege bevindt zich een rotonde met Willinge Drive, die tegelijkertijd is aangelegd. Deze configuratie is tijdelijk, uiteindelijk moet dit opgewaardeerd worden tot een autosnelweg met ongelijkvloerse aansluitingen.

Toekomst

De planvorming van de eigenlijke bypass begon in 2017 en in september 2019 begon de aanbesteding.[1][2] Op 4 augustus 2020 werd het contract gegund.[3] De bouw startte in februari 2021. Het project was aanvankelijk geraamd op $ 852 miljoen voor de complete 27 kilometer lange autosnelweg, wat relatief goedkoop is voor Australische begrippen. In 2022 sprak men van meer dan $ 1 miljard.[4] De Bunbury Outer Ring Road moet medio 2024 worden geopend.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Western Australia

Autosnelwegen: Bunbury Outer Ring RoadGraham Farmer FreewayKwinana FreewayMitchell FreewayReid HighwayRoe HighwaySwan Valley BypassTonkin Highway

Hoofdwegen: Albany HighwayBrand HighwayCoolgardie-Esperance HighwayEyre HighwayGoldfields HighwayGreat Eastern HighwayGreat Northern HighwayNorth West Coastal HighwaySouth Coast HighwaySouth Western HighwayVictoria Highway