BR-101 (Brazilië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BR-101
Begin Touros
Einde Arroio Chuí
Lengte 4.768 km
Route

Touros

Natal BR-226/BR-304

Parnamirim

João Pessoa BR-230

Recife BR-232

Pilar BR-316

Aracaju BR-235

Alagoinhas BR-110

Feira de Santana BR-324

Itabuna BR-415

Vitória

Eunapolis BR-367

Teixeira de Freitas

São Mateus BR-381

Linhares

Vitoria BR-262

Campos BR-356

Itaboraí

Niteroi

Rio de Janeiro BR-040

Itaguaí

Angra dos Reis

Santos

Praia Grande

Curitibe BR-116/BR-277

Joinville BR-280

Itajaí BR-470

São José BR-282

Tubarão

Osório BR-290

Rio Grande BR-392

Chuy

De BR-101 is een rodovia in Brazilië. De weg is één van de belangrijkste van het land en vormt een zeer lange noord-zuidroute vanaf Touros in het noordoosten tot aan Chuy aan de grens met Uruguay. De weg voert door de staten Rio Grande do Norte, Paraiba, Pernambuco, Alagoas, Sergipe, Bahia, Espírito Santo, Rio de Janeiro, São Paulo, Paraná, Santa Catarina en Rio Grande do Sul. De weg bedient een aantal belangrijke kuststeden, zoals Natal, João Pessoa, Recife, Aracaju, Rio de Janeiro, Curitiba en Joinville. De weg is 4.768 kilometer lang.

Belang van de BR-101

De BR-101 geldt als één van de belangrijkste wegen in Brazilië, de weg verbindt de volledige oostkust en een groot aantal staten met elkaar. De parallel verlopende BR-116 ligt iets meer landinwaarts, het varieert per streek of de BR-101 of de BR-116 het grootste deel van het doorgaand verkeer bedient.

Routebeschrijving

Het begin van de BR-101 bij Touros in Rio Grande do Norte.
De BR-101 bij Itamarajú in Bahia.
De BR-101 bij Serra in Espírito Santo.

Rio Grande do Norte

De weg begint in het kustplaatsje Touros, op het noordoostpuntje van Brazilië. De weg is hier een reguliere enkelbaans hoofdweg en voert langs de kust naar het zuiden, waarna men na ongeveer 80 kilometer de stad Natal bereikt. In Natal is de BR-101 deels met 2x2 en 2x3 rijstroken uitgevoerd, maar een snelweg is het niet. De weg voert vanaf Natal verder zuidwaarts, op een kilometer of 15 afstand van de kust. Het landschap is vlak en tropisch. Ten zuiden van Natal is de BR-101 ook met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Na ongeveer 80 kilometer bereikt men de grens met de staat Paraiba.

Paraiba

De weg naar de stad João Pessoa is een 2x2-weg uitgevoerd in beton. Onduidelijk is of het daadwerkelijk een snelweg is. In João Pessoa is de weg snelwegachtig uitgevoerd met 2x2 rijstroken. Men komt enkel door het westen van de stad. Ten zuiden van João Pessoa is de BR-101 ook met 2x2 rijstroken uitgevoerd, en bereikt na 40 kilometer de grens met de staat Pernambuco.

Pernambuco

Na een kleine 50 kilometer bereikt men de grote stad Recife, waar de BR-101 de westelijke randweg van vormt. De weg is met 2x2 tot 2x3 rijstroken uitgevoerd, maar geen volwaardige snelweg, alleen de belangrijkste kruispunten zijn ongelijkvloers. De meeste kruisende wegen worden met michigan lefts aangesloten, dus zonder echte kruispunten, maar met U-turns. De weg van Recife naar Cabo de Santo Agostinho wordt soms als snelweg beschouwd, en is met 2x2 rijstroken uitgerust. Men komt daarna door regenwoud en bereikt na zo'n 80 kilometer de grens met de staat Alagoas.

Alagoas

Men passeert op circa 30 kilometer van de Atlantische kust door het dichtbeboste binnenland van de staat Alagoas, zonder echt grote steden aan te doen. De stad Maceió ligt verder naar het oosten aan zee. De BR-101 is grotendeels met 2x2 rijstroken uitgevoerd in Alagoas, maar onduidelijk is of dit als snelweg beschouwd kan worden.

Sergipe

Men legt daarna zo'n 200 kilometer door de kleine staat Sergipe af, waarbij de BR-101 dicht langs de kuststad Aracaju komt. De omgeving is hier wat minder dicht bebost. De weg is in Sergipe nog grotendeels enkelbaans, alhoewel rond Aracaju ook een traject met 2x2 rijstroken ligt.

Bahia

Een veel langer stuk legt men in de staat Bahia af, meer dan 800 kilometer. De weg is in Bahia grotendeels enkelbaans met 1x2 of 2+1 rijstroken. De weg loopt hier wat verder landinwaarts, en bedient de grote stad Salvador dan ook niet. Er liggen vrij weinig bebouwde kommen op de route in Bahia. Een groot deel van de route voert door regenwoud of landbouwgebied. Er liggen slechts enkele regionale stadjes op de route, en naar mate men verder naar het zuiden vordert worden de bossen minder dicht.

Espírito Santo

De BR-101 legt circa 400 kilometer door de staat Espírito Santo af, en voert ook hier redelijk ver van de kust naar het zuiden. Bij de grote kuststad Vila Velha komt men dichter bij zee. De BR-101 vormt de westelijke bypass van Vila Velha, maar is geen echte snelweg, alhoewel er rond de stad wel 2x2 rijstroken liggen. De parallelle kustroute ES-060 wordt soms wel als snelweg beschouwd. Het landschap in Espírito Santo is heuvelachtig, maar niet erg dicht bebost. Langs de weg ontvouwen zich soms zeer interessante landschappen, met name in het zuiden van de staat, waar naar het westen steile bergen liggen.

Rio de Janeiro

De Avenida Brasil in Rio de Janeiro.

De BR-101 is in de staat Rio de Janeiro grotendeels enkelbaans. Na 60 kilometer bereikt men de stad Campos, waar de weg deels met 2x2 rijstroken is uitgevoerd. De weg voert dan 200 kilometer naar het zuidwesten, langs de voet van het kustgebergte. Ook dit deel van de route is enkelbaans. Bij Rio Bonito begint de snelweg naar de stad Rio de Janeiro. Het snelweggedeelte is 130 kilometer lang en bedient de uitgestrekte voorsteden ten oosten van de stad. De snelweg telt grotendeels 2x2 rijstroken ten oosten van Rio de Janeiro, en voert langs de Baía de Guanabara, vanaf de snelweg heeft men mooi uitzicht hierover. Men komt dan in de grote voorstad Niteroi, waarna de BR-101 over de 13,3 kilometer lange Ponte Rio-Niterói voert. De brug telt 2x4 rijstroken en bereikt dan het centrum van Rio de Janeiro.

In het centrum van Rio de Janeiro kruist men een aantal lokale expresswegen, waarna de snelweg 2x3 rijstroken telt met busstroken in de middenberm. frontage roads verwerken het verkeer van en naar de zijstraten. Aan de noordzijde van Rio de Janeiro kruist men de BR-040 uit Belo Horizonte, die hier eindigt. Vlak daarna eindigt de BR-116 uit São Paulo op de BR-101. De BR-101 verloopt niet rechtstreeks naar São Paulo, maar volgt een zuidelijkere route langs de kust. Ook in de westelijke voorsteden van Rio de Janeiro telt de snelweg 2x3 rijstroken, en versmalt pas vanaf Campo Grande naar 2x2 rijstroken. De snelweg eindigt niet veel verder westelijker.

De BR-101 vormt daarna een trage, maar spectaculaire kustroute naar het zuidwesten. De bergen rijzen steil uit zee op, en de BR-101 geeft op veel punten uitzicht op zee. Er liggen nog twee grotere steden op de route tot de grens met de staat São Paulo, namelijk Angra dos Reis en Paraty. Op zo'n 330 meter hoogte volgt dan de grens met de staat São Paulo.

São Paulo

Zie SP-055 (Brazilië)

Paraná

Via de BR-116, de snelweg van Curitiba naar São Paulo komt men de staat Paraná binnen. De BR-101 is dan nog over 70 kilometer met de BR-116 dubbelgenummerd, tot aan de grote stad Curitiba. Deze route is een snelweg. De BR-101 vormt dan de oostelijke ringweg van Curitiba, en is ook hier als snelweg uitgevoerd, met 2x2 rijstroken. Ten zuiden van Curitiba slaat de BR-101 naar het zuidoosten af, en vormt een snelweg tot aan de grens met de staat Santa Catarina. Het snelwegdeel in Paraná is 96 kilometer lang, exclusief de dubbelnummering met de BR-116. Kenmerkend zijn de gescheiden rijbanen op het punt waar de BR-101 door het kustgebergte loopt. De snelweg stijgt naar maximaal 700 meter boven zeeniveau.

Santa Catarina

Een groot deel van de route in de staat Santa Catarina is een snelweg, vanaf de grens met Paraná via Joinville tot net voorbij Florianopolis, een traject van 215 kilometer. De route voert dicht langs de kust, behalve rond Joinville, waar de BR-101 de westelijke rondweg vormt. De weg telt overal 2x2 rijstroken, behalve ten zuiden van Itajaí, waar deels een derde strook ligt. Daar voert de weg spectaculair door het kustgebergte. De snelweg voert dan door de stad Florianapolis, en is ook hier van frontage roads voorzien. Ten zuiden van Florianopolis eindigt de snelweg definitief.

De BR-101 voert dan nog ruim 250 kilometer verder naar het zuiden door de staat Santa Catarina. Het eerste deel van de kust is bergachtig, zuidelijker vlakker. Er liggen nog een paar middelgrote steden op de route, zoals Tubarão en Criciúma, alhoewel de BR-101 net buiten de laatste stad blijft. In het zuiden van Santa Catarina is de weg ook met 2x2 rijstroken uitgevoerd.

Rio Grande do Sul

De BR-101 bij Maquiné in Rio Grande do Sul.

De laatste pakweg 600 kilometer voert door de zuidelijkste staat van Brazilië; Rio Grande do Sul. De BR-101 voert langs de kust met de brede zandstranden, en mijdt daarmee de grotere steden zoals Porto Alegre, Novo Hamburgo en Pelotas, die verder landinwaarts zijn gelegen. De kuststreek is vrij vlak en wordt gekenmerkt door lagunes. Ter hoogte van het stadje Rio Grande is de BR-101 onderbroken door een veerdienst. De BR-101 bereikt daarna het zuidelijkste puntje van Brazilië, waarna de weg de grens met Uruguay oversteekt, en dan genummerd is als de Carretera 9 naar Montevideo.

Geschiedenis

Noordoostelijke staten

Tussen 2005 en 2011 is een ruim 400 kilometer lang traject in de noordoostelijke staten verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Tussen 2013 en 2022 is de BR-101 in de staat Sergipe doorgaand naar 2x2 rijstroken verbreed.

Op 4 augustus 2017 opende de 7 kilometer lange bypass van Messias in de staat Alagoas met 2x2 rijstroken.[1] Vervolgens is op 26 maart 2018 aan weerszijden hiervan 30 kilometer van de BR-101 met 2x2 rijstroken opengesteld tussen Rio Largo en Joaquim Gomes.[2] Op 25 februari 2019 opende 34 kilometer met 2x2 rijstroken tussen São Miguel dos Campos en Teotônio Vilela in Alagoas.[3] Op 1 april 2020 opende 9 kilometer verdubbelde BR-101 bij Propriá.[4] Op 11 december 2020 opende 12 kilometer verdubbelde BR-101 bij Pilar, inclusief een ongelijkvloerse aansluiting met de BR-316.[5] Op 7 juni 2023 opende 2 kilometer verdubbelde BR-101 bij São Miguel dos Campos.[6]

In de staat Sergipe opende op 29 juni 2020 twee delen van 5,5 en 2,5 kilometer nabij Muribeca en Japaratuba met 2x2 rijstroken.[7] Op 28 januari 2021 opende de nieuwe brug met 2x2 rijstroken over de rivier de São Francisco op de grens van Sergipe en Alagoas bij Propriá.[8] Op 17 mei 2022 werd de verdubbeling van 40 kilometer BR-101 tussen Propriá en Capela opgeleverd.[9]

Bahia

Op 30 juni 2018 openden 2x2 rijstroken op de BR-101 bij Esplanada in de staat Bahia.[10] Vervolgens kwam in maart 2020 een verdubbeling van 25 kilometer tussen Esplanada en Entre Rios gereed.[11] Op 26 april 2021 opende 22 kilometer met 2x2 rijstroken rond Conceição do Jacuípe.[12] Hiermee had het 170 kilometer lange traject tussen de BR-324 en de grens met Sergipe grotendeels 2x2 rijstroken.

Espírito Santo

Op 28 februari 2019 opende de rondweg van Iconha.[13] Op 15 september 2020 opende een 9 kilometer lang stuk autosnelweg tussen Viana bij Vitoria en Guarapari.[14]

Rio de Janeiro

Op 4 maart 1974 opende de Rio–Niterói Bridge tussen Rio de Janeiro en Niterói. Na openstelling was het tot 1985 de op één na langste brug ter wereld, tot de completering van de Lake Pontchartrain Causeway in Louisiana. De aansluitende snelwegtrajecten zijn ook in die tijd geopend.

Avenida Brasil

De BR-040/101/116 komen in Rio de Janeiro samen op de 'Avenida Brasil', die verder de BR-101 naar de westelijke voorsteden volgt. Dit is de breedste en drukste snelweg van Rio de Janeiro.

In 1939 werd een wet goedgekeurd die de onteigening van woningen en bedrijven mogelijk maakte voor een tracé van een nieuwe autosnelweg in het noorden van Rio de Janeiro. De aanleg van de snelweg begon in 1940. Dit was een 15 kilometer lange snelweg met een ontwerpsnelheid van 100 km/h en een capaciteit van 4.000 voertuigen per uur, per richting. De snelweg opende in 1946 voor het verkeer en was één van de eerste in Zuid-Amerika.

Begin jaren '70 is de snelweg verbreed van 2x2 naar 2x4 rijstroken. Dit project was in 1972 voltooid. Ook zijn parallelwegen aangelegd voor lokaal verkeer. Het deel tussen de BR-116 en de BR-040 is in 1986 verbreed van 2x3 naar 4x3 rijstroken. Dit is de breedste snelweg van Rio de Janeiro.

Westelijker is de Avenida Brasil ook omgevormd tot snelweg. Tussen 2002 en 2004 is het deel tussen Santa Cruz en Realengo omgevormd tot snelweg. Het deel verder in Rio de Janeiro is al in 1950 verdubbeld naar 2x2 rijstroken, maar pas later gefaseerd ongelijkvloers gemaakt.

São Paulo

Op 24 januari 1961 opende de Rodovia Régis Bittencourt tussen Curitiba en São Paulo voor het verkeer. De BR-101 lift hierop een stuk mee. Een groot deel van de BR-101 wordt gevormd door de SP-055. Het laatste stukje van de SP-055 werd in 1985 verhard. De snelle economische groei in de staat São Paulo zorgde voor een forse toename van het toeristenverkeer vanaf São Paulo naar de kust, met regelmatig files tot gevolg.

Rodovia Padre Manuel da Nóbrega

De Rodovia Padre Manuel da Nóbrega, wat later het snelwegtraject van Cubatão naar Peruíbe zou worden, is in fases tussen 1951 en 1961 langs de kust van de staat São Paulo aangelegd als tweestrooks weg. Al vrij snel werd het kusttoerisme in Brazilië zeer populair, waardoor de kust hier over een lengte van ruim 100 kilometer volledig bebouwd is. Het verkeer nam snel toe, en in 1990 is gestart met het verdubbelen van de weg naar 2x2 rijstroken. De verdubbeling is vanaf Santos naar het westen uitgevoerd en was in 2006 tot aan Peruíbe voltooid. De upgrade van de SP-055 ten westen van Santos was overwegend substandaard, de weg loopt over een vrijliggend tracé zonder zijstraten, maar bijna alle aansluitingen zijn van het type right in, right out en bij gebrek aan viaducten over de weg zijn er her en der U-turns aangelegd.

Rodovia Doutor Manuel Hipólito Rego

De Rodovia Doutor Manuel Hipólito Rego is het oostelijk deel van de route, tussen de grens met Rio de Janeiro en Santos. Deze kustregio is bergachtiger en in mindere mate verstedelijkt dan ten westen van Santos. In de jaren '60 werden plannen ontwikkeld voor een geasfalteerde weg direct langs de kust. In 1972 opende de weg van Bertioga naar Santos. Het oostelijker gelegen deel is pas in de jaren '70-80 geasfalteerd, wat in 1985 voltooid was. De weg is vooral voor het toerisme aangelegd en heet ook wel de 'estrada do turismo'

Santa Catarina

Omstreeks 2010 is de BR-101 in het zuiden van Santa Catarina naar 2x2 rijstroken verdubbeld. In mei 2012 opende een snelwegtraject tussen Florianopolis en Imbituda voor het verkeer, inclusief een tunnel. Op 30 maart 2014 opende een snelwegbypass van Araranguá in Santa Catarina.

Referenties

Snelwegen in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro

BR-040BR-101BR-116RJ-071RJ-079RJ-104

Arco Metropolitano do Rio de Janeiro

Autosnelwegen in de Braziliaanse staat São Paulo

SP-010SP-015SP-019SP-021SP-041SP-055SP-059SP-060SP-065SP-070SP-075SP-083SP-088SP-091SP-099SP-101SP-127SP-147SP-150SP-160SP-162SP-191SP-209SP-225SP-230SP-255SP-258SP-270SP-280SP-294SP-300SP-304SP-310SP-321SP-326SP-327SP-330SP-332SP-333SP-334SP-340SP-342SP-344SP-345SP-348SP-360SP-425

Snelwegen in de Braziliaanse staat Paraná

BR-101BR-116BR-277BR-376PR-445PR-986

Rodovias in Brazilië

Rodovias radias

BR-010BR-020BR-030BR-040BR-050BR-060BR-070BR-080

Rodovias longitudinais

BR-101BR-104BR-110BR-116BR-120BR-122BR-135BR-146BR-153BR-154BR-155BR-156BR-158BR-163BR-174

Rodovias transversais

BR-210BR-222BR-226BR-230BR-232BR-235BR-242BR-251BR-259BR-262BR-265BR-267BR-272BR-277BR-280BR-282BR-285BR-287BR-290BR-293

Rodovias diagonais

BR-304BR-307BR-308BR-316BR-317BR-319BR-324BR-330BR-342BR-343BR-349BR-352BR-354BR-356BR-359BR-361BR-363BR-364BR-365BR-367BR-369BR-373BR-374BR-376BR-377BR-381BR-383BR-386BR-392BR-393

Rodovias de ligação

BR-428BR-432BR-448BR-493