British Virgin Islands

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf BVI)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
British Virgin Islands
Hoofdstad Road Town
Oppervlakte 153 km²
Inwonertal 30.000
Lengte wegennet 113 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode UK

De British Virgin Islands (BVI), in het Nederlands ook wel de Britse Maagdeneilanden, zijn een Brits overzees territorium in het Caribisch gebied. De eilanden hebben een gezamenlijke oppervlakte van 153 km² en tellen 30.000 inwoners. De hoofdstad is Road Town.

Inleiding

Geografie

De British Virgin Islands liggen direct ten oosten van de United States Virgin Islands, circa 100 kilometer ten oosten van Puerto Rico en 150 kilometer ten noordwesten van Anguilla. De primaire eilanden zijn Tortola, Virgin Gorda, Anegada en Jost Van Dyke, daarnaast zijn er 50 kleinere eilandjes en rotsen. 16 van de eilanden zijn bewoond. Het grootste eiland is Tortola, waar ook de hoofdstad Road Town op is gelegen. Dit eiland meet 20 bij 5 kilometer.

De eilanden zijn vulkanisch van oorsprong en hebben een heuvelachtig en bebost terrein. Het hoogste punt is de 521 meter hoge Mount Sage op Tortola. Tortola is ook enigszins verstedelijkt. Anegada is afwijkend van de andere eilanden, ligt verder naar het noordoosten en is vlak en bestaat uit koraal.

De eilanden hebben een tropisch klimaat, maar niet met veel neerslag. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 29°C in de winter tot 32°C in de zomer. De neerslag bedraagt ruim 1.000 mm per jaar, vooral geconcentreerd in het orkaanseizoen van augustus tot november. De eilanden zijn gevoelig voor tropische stormen en orkanen.

Demografie

Het inwonertal lag tot de jaren '80 op zo'n 10.000, maar begon daarna te groeien, met vooral een sterke groei na 2000. Tegenwoordig tellen de eilanden zo'n 30.000 inwoners. De bevolking is voor 77% van Afrikaanse afkomst, 5% Hispanic, 5% Europees, 5% gemixt en 2% Oost-Indiaas. Veel inwoners komen van Guyana, Saint Vincent en de Grenadines en Jamaica. Arbeidsmigranten vormen een substantieel deel van de bevolking.

Economie

De economie is voornamelijk gebaseerd op de offshore financiële industrie en het toerisme. Er zijn weinig grondstoffen of andere inkomstenbronnen. Het inkomen ligt op ruim $ 34.000 per inwoner, wat substantieel boven het Caribisch gemiddelde is.

Het Necker Island is volledig in eigendom van de miljardair Richard Branson die daar een groot onderkomen heeft.

Geschiedenis

Columbus ontdekte de eilanden op zijn tweede reis in 1493. Het Spaanse Rijk claimde de eilanden, maar deed geen poging om nederzettingen te stichten. De Engelsen, Nederlanders en Fransen probeerden dat wel. In die tijd was de inheemse bevolking al uitgestorven of gevlucht naar andere eilanden. In 1648 stichtten de Nederlanders de eerste permanente nederzetting. In 1672 namen de Engelsen de controle over de eilanden. Tussen 1672 en 1733 stonden de westelijke Maagdeneilanden onder Deens bestuur (de hedendaagse U.S. Virgin Islands).

In de 18e eeuw richtten de Engelsen een plantage-economie met suikerriet op. Daartoe werden slaven uit Afrika geïmporteerd. Na het afschaffen van de slavernij in 1834 kromp de economie omdat de output van suikerriet sterk kromp. In 1917 kocht de Verenigde Staten de naastgelegen Deense Maagdeneilanden, waarna sterke banden ontstonden tussen de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden. Vanaf de jaren '60 nam het belang van de landbouw af en richtte de eilanden zich op toerisme en later financiële offshore instellingen. In 2017 werden de eilanden zwaar beschadigd door orkaan Irma.

Wegennet

Het belangrijkste eiland Tortola.

In de British Virgin Islands is 113 kilometer weg. Het verkeer rijdt links.

De primaire luchthaven ligt op Beef Island en werd in 1966 verbonden met het eiland Tortola middels de Queen Elizabeth II Bridge. Op het eiland Tortola is een redelijk uitgebreid wegennet, zowel langs de kust als over het bergachtige binnenland. Dit eiland is relatief dichtbevolkt en daardoor dichter bebouwd. De wegen zijn over het algemeen smal en bochtig, maar in Road Town heeft de hoofdweg ongeveer 2 kilometer 2x2 rijstroken. Hier zijn rotondes. Er is ook een kleine brug naar het eiland Frenchman's Cay vanaf Tortola.

De overige eilanden zijn niet met bruggen verbonden, maar hebben een lokaal wegennet. Op het eiland Virgin Gorda zijn wat grotere afstanden te berijden. Op het grotere noordoostelijke eiland Anegada zijn enkele verharde wegen, maar dit eiland is dunbevolkt.

Wegnummering

Er is geen wegnummering op de British Virgin Islands.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid wordt per wegvak vastgesteld in de Gazette van de British Virgin Islands. In de Road Traffic Act is een maximumsnelheid van 40 mph (65 km/h) ingesteld.[1]

Referenties

British Overseas Territories en Crown Dependencies

AnguillaBermudaBritish Antarctic TerritoryBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsCayman IslandsFalkland IslandsGibraltarMontserratPitcairn IslandsSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaSouth Georgia and the South Sandwich IslandsAkrotiri and DhekeliaTurks and Caicos Islands

GuernseyJerseyMan

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands