Bahamas

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of the Bahamas.svg
The Bahamas
Bahamas.png
Hoofdstad Nassau
Oppervlakte 13.878 km²
Inwonertal 319.000
Lengte wegennet 1.560 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode BS

The Bahamas zijn een eilandnatie in het noordelijk Caribisch gebied, onderdeel van Noord-Amerika. Het land telt circa 319.000 inwoners en is ter grootte van een derde van Nederland. De hoofdstad is Nassau.

Inleiding

Het land bestaat uit 29 eilanden, 661 cays en 2.387 islets (rotsen). Het land ligt ten oosten van Florida in de Verenigde Staten en ten noorden van Cuba. Naar het oosten liggen de Turks and Caicos eilanden, een Brits territorium. De eilanden liggen maximaal 850 kilometer uit elkaar. De hoofdstad Nassau is op het New Providence Island gesitueerd, het grootste eiland is het Andros Island. Buiten Nassau is ook het stadje Freeport van belang. De eilanden zijn laaggelegen, het hoogste punt is de 63 meter hoge Mount Alvernia. Het land heeft een subtropisch tot tropisch klimaat en is gevoelig voor orkanen.

Het land kreeg in 1964 zelfbestuur en werd in 1973 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Het land is na de Verenigde Staten en Canada het welvarendste van Noord-Amerika, met een inkomen van $ 25.800 per inwoner. Toerisme en visserij zijn de grootste economische sectors in de Bahamas.

Wegennet

Het wegennet bestaat uit circa 2.700 kilometer weg, waarvan een kleine 1.600 kilometer verhard is. Het verkeer in de Bahamas rijdt links, een overblijfsel uit de Britse koloniale tijd. Er zijn geen bruggen tussen de eilanden, veerdiensten en de luchtvaart zijn de belangrijkste vormen van transport. Op de eilanden zelf is het wegennet goed ontwikkeld, maar er zijn geen autosnelwegen. In Nassau zijn enkele 2x2 wegen, die met grote verkeerspleinen op elkaar zijn aangesloten. Ook in Freeport zijn stukjes 2x2. Op de andere eilanden wonen minder mensen en zijn doorgaans slechts enkele verbindende wegen.

Wegnummering

Er is geen wegnummering op de Bahamas.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering. Deze is waarschijnlijk spaarzaam doordat de meeste eilanden maar één grotere bewoonde plaats hebben. Mogelijk is de bewegwijzering naar Brits model, daar het land tot in de jaren 70 een Britse territorium was.

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten