Bahamas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Bahamas
Hoofdstad Nassau
Oppervlakte 13.878 km²
Inwonertal 399.000
Lengte wegennet 1.560 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode BS

The Bahamas is een eilandnatie in het noordelijk Caribisch gebied, onderdeel van Noord-Amerika. Het land telt circa 400.000 inwoners en is ter grootte van een derde van Nederland. De hoofdstad is Nassau.

Inleiding

Geografie

Het land bestaat uit 29 eilanden, 661 cays en 2.387 islets (rotsen). Het land ligt 100 kilometer ten oosten van Florida en 150 kilometer ten noorden van Cuba. Naar het oosten liggen de Turks and Caicos eilanden, een Brits territorium. De eilanden strekken zich uit over een afstand van 850 kilometer. De eilanden worden gerekend tot het Caribisch gebied, maar liggen feitelijk in de Atlantische Oceaan. De hoofdstad Nassau is op het New Providence Island gesitueerd, het grootste eiland is Andros Island. Buiten Nassau is ook het stadje Freeport van belang. De eilanden zijn laaggelegen, het hoogste punt is de 63 meter hoge Mount Alvernia. Het land heeft een subtropisch tot tropisch klimaat en is gevoelig voor orkanen.

Demografie

Het inwonertal groeide van zo'n 100.000 eind jaren '50 tot 400.000 vanaf 2020. Nassau is met 250.000 inwoners verreweg de grootste stad. De enige andere plaats groter dan een klein dorp is Freeport, dat op slechts 140 kilometer van de kust van Florida ligt. De overige plaatsen zijn in het algemeen zeer klein.

De bevolking is voor 90% van Afrikaanse afkomst, ongeveer 5% is blank en 2% gemixt Europees-Afrikaans. Er is een grote gemeenschap van Haïtianen in de Bahamas. In het land is het Engels de officiële taal, maar de bevolking spreekt onderling op het Engels gebaseerde creools. Het Haïtiaans creools wordt ook veel gesproken en is op het Frans gebaseerd.

Economie

De Bahamas is één van de meest welvarende landen van het Caribisch gebied, met in 2023 een nominaal BBP per inwoner van $ 34.000. Het toerisme is de belangrijkste economische pijler en beslaat 70% van het BBP. De bancaire sector en offshore financiële sector spelen ook een grote rol. De Bahamas hebben de meeste offshore bedrijven ter wereld. De landbouw en industrie spelen een kleine rol.

Geschiedenis

Toen Columbus in 1492 de eilanden aandeed woonden er circa 30.000 Lucayanen, afstammingen van migranten uit Hispaniola. Nadat de Spanjaarden ziekten introduceerden waar zij niet immuun voor waren stierf een groot deel van de bevolking uit. Vanaf 1648 migreerden Engelsen naar de eilanden. In de 18e eeuw was de bevolking op de Bahamas zeer gering, maar na de Amerikaanse onafhankelijkheid migreerden duizenden Britse loyalisten naar de Bahamas met hun Afrikaanse slaven. Afrikaanse slaven waren al snel talrijker dan de Engelsen. Nadat de slavernij was afgeschaft migreerden veel voormalige slaven van andere Caribische eilanden naar de Bahamas.

In 1964 verkreeg de Bahamas zelfbestuur en het land werd in 1973 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De Bahamas blijven veelal een onbekend deel van de wereldpolitiek. Het land komt vooral in het nieuws wanneer orkanen over de eilanden trekken.

Wegennet

Het eiland New Providence waarop Nassau is gelegen.

Het wegennet bestaat uit circa 2.700 kilometer weg, waarvan een kleine 1.600 kilometer verhard is. Exacte statistieken zijn niet bekend.

Het verkeer in de Bahamas rijdt links, een overblijfsel uit de Britse koloniale tijd. Er zijn geen bruggen tussen de grote eilanden, wel zijn er een aantal kleinere bruggen, zoals twee éénrichtingsbruggen van en naar Paradise Island bij Nassau, waar tol betaald moet worden.[1] Veerdiensten en de luchtvaart zijn de belangrijkste vormen van transport tussen de eilanden.

Op de eilanden zelf is het wegennet goed ontwikkeld, maar er zijn geen autosnelwegen. In Nassau zijn wegen met 2x2 rijstroken uitgerust, die met grote verkeerspleinen op elkaar zijn aangesloten. Het eiland New Providence waarop Nassau ligt is dichtbevolkt en heeft een dicht wegennet. Ook in Freeport zijn korte trajecten met 2x2 rijstroken. Op de andere eilanden wonen minder mensen en zijn doorgaans slechts enkele verbindende wegen.

Wegbeheer

De wegbeheerder van de Bahamas is het Road Traffic Department.[2]

Wegnummering

Er is geen wegnummering op de Bahamas.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering. Deze is waarschijnlijk spaarzaam doordat de meeste eilanden maar één grotere bewoonde plaats hebben. Mogelijk is de bewegwijzering naar Brits model, omdat het land tot in de jaren 70 een Britse territorium was.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid bedraagt 25 mph (40 km/h) in Nassau en andere grotere plaatsen. Buiten de bebouwde kom is dit 30 mph (50 km/h) op de dichtbevolkte eilanden en 45 mph (70 km/h) op de belangrijke hoofdwegen van de 'Family Islands', een naam die gebruikt wordt voor de kleinere eilanden die dunner bevolkt zijn.[3] De maximumsnelheid is formeel per eiland vastgelegd in wetgeving.[4]

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands