Bahia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Bahia.svg
Bahia.png
Hoofdstad Salvador
Grootste stad Salvador
Oppervlakte 567.295 km²
Inwonertal 14.017.000
Lengte snelwegennet 100 km
Eerste snelweg ?
Afkorting BA

Bahia is een staat in Brazilië, gelegen in het oosten van het land. De staat heeft een oppervlakte van ruim 567.000 km² en telt 14 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is de agglomeratie Salvador, met bijna 4,9 miljoen inwoners en de derde stad van Brazilië is.

Inleiding

Bahia is de grootste kuststaat van oost-Brazilië, en grenst kloksgewijs aan Piaui, Pernambuco, Alagoas, Sergipe, Espírito Santo, Minas Gerais, Goiás en Tocantins. Bahia grenst aan meer staten dan welke andere staat ook. De staat heeft een lange kust aan de Atlantische Oceaan, de langste kustlijn van alle Braziliaanse staten. De kuststreek wordt gekenmerkt door bossen en weilanden, landinwaarts wordt het terrein bergachtiger en vooral droger. Delen van het binnenland zijn steppe-achtig, met savanne, de Cerrado genaamd. Door het midden van Bahia verloopt een bergketen van noord naar zuid. De machtige rivier de São Francisco stroomt door het binnenland. Bahia heeft buiten de metropool Salvador weinig andere grote steden, alhoewel er redelijk wat middelgrote steden in de oostelijke derde van de staat zijn. Het binnenland, met name het westen, is veel dunner bevolkt. De westgrens van Bahia wordt gevormd door steile kliffen.

Wegennet

Bahia heeft een redelijk ontwikkeld wegennet, dat het dichtste is in het oosten. Een aantal belangrijke federale wegen doorkruisen de staat. De BR-030 vormt een oost-westroute door het zuiden van de staat, maar is van redelijk secundair belang. De BR-101 en BR-116 zijn als noord-zuidroutes veel belangrijker. Ook van belang is de BR-324, die de wat excentrisch gelegen metropool Salvador met het hoofdwegennet verbindt. Hierin bevindt zich ook de enige snelweg van de staat, een 100 kilometer lang traject tussen Salvador en Feira de Santana. Sommige delen van de noord-zuidroute BR-101 zijn ook met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar geen echte snelweg. Het wegennet in het westen van de staat is dunner. De BR-242 is de voornaamste oost-westas, de BR-135 is de noord-zuidverbinding van dit deel van Bahia.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins