Baja California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Baja California.png
Baja California.png
Hoofdstad Mexicali
Grootste stad Tijuana
Oppervlakte 70.113 km²
Inwonertal 3.155.000
Lengte snelwegennet 303 km
Eerste snelweg 1967
Afkorting BCN

Baja California is een staat in Mexico, gelegen in het uiterste noordwesten van het land. De staat telt ruim 3,1 miljoen inwoners en is circa twee maal zo groot als Nederland. De hoofdstad is Mexicali, de grootste stad is Tijuana.

Inleiding

Baja California omvat het noordelijk deel van het gelijknamige schiereiland, grenst in het zuiden aan de staat Baja California Sur, in het oosten aan Sonora en in het noorden aan de Verenigde Staten, voornamelijk de staat California, maar ook een stukje aan Arizona. Naar het westen ligt de Pacifische Oceaan, naar het oosten de Golf van California. De grens met Sonora en Arizona wordt gevormd door de rivier de Colorado, de enige significante rivier van de staat. De staat meet ongeveer 650 bij 150 kilometer en is langgerekt in de noord-zuidrichting. De grote steden liggen allemaal in het noorden, dicht bij de Amerikaanse grens. Tijuana vormt samen met de Amerikaanse stad San Diego een internationale agglomeratie. De hoofdstad Mexicali ligt verder oostelijk aan de Amerikaanse grens. Langs de westkust ligt Ensenada. Baja California is grotendeels bergachtig, met een steile kust en woestijnen aan de oostzijde van het schiereiland. Er is een klein geïrrigeerd deel rond Mexicali. Baja California is één van de meest ontwikkelde staten van Mexico, voornamelijk door het toerisme.

Wegennet

Het wegennet van Baja California is niet erg dicht, omdat de bevolkingsdichtheid buiten de drie grootste steden laag is. De Carretera Federal 1 vormt de noord-zuidverbinding vanaf Tijuana richting de grens met Baja California Sur, en de Carretera Federal 2 vormt de oost-westverbinding vanaf Tijuana naar Mexicali en de staat Sonora. Er zijn drie snelwegen in Baja California, met een gezamenlijke lengte van net iets meer dan 300 kilometer. Het gaat om de Autopista Tijuana - Ensenada, de Autopista Tijuana - Mexicali en de Autopista Boulevard 2000 die een bypass van Tijuana vormt en beide snelwegen verbindt. De belangrijkste grensovergangen met de Verenigde Staten zijn in Tijuana en in mindere mate bij Mexicali. De grensovergang tussen Tijuana en San Diego geldt als één van de drukste van de wereld met meer dan 100.000 voertuigen per etmaal.

Geschiedenis

De eerste snelweg die opengesteld werd was de Autopista Tijuana - Ensenada in 1967. Dit was de eerste snelweg van Mexico die buiten de agglomeratie Mexico City werd aangelegd. Pas in de jaren 90 zijn andere snelwegen aangelegd, zoals de gefaseerde aanleg van de Autopista Tijuana - Mexicali tussen 1991 en 1998 en de bypass van Mexicali in 2006. Rond 2005-2006 is ook de bypass van Tijuana opengesteld voor het verkeer.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas