Baja California Sur

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Baja California Sur.png
Baja California Sur.png
Hoofdstad La Paz
Grootste stad La Paz
Oppervlakte 73.475 km²
Inwonertal 637.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting BCS

Baja California Sur is een staat in Mexico, gelegen in het noordwesten van het land. De staat telt ruim 600.000 inwoners en is 2,5 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad en grootste stad is La Paz.

Inleiding

Baja California Sur omvat het zuidelijke deel van het schiereiland Baja California. Het grenst enkel aan de staat Baja California. Naar het westen ligt de Pacifische Oceaan, naar het oosten de Golf van California. De staat is ongeveer 680 kilometer lang en 45 tot 190 kilometer breed. Er is maar één grotere stad, de hoofdstad La Paz waar 215.000 inwoners wonen. Daarnaast zijn plaatsen als Cabo San Lucas nog van enig belang. Over Baja California loopt een bergrug, die woestijnachtig in karakter is. De centrale bergen zijn iets groener, met name op het zuidpuntje van het schiereiland. Baja California Sur kent een belangrijke toerismesector en is de op één na meest ontwikkelde staat van Mexico.

Wegennet

Het beginpunt van de carretera federal 19.

Het wegennet van Baja California Sur is zeer beperkt, er zijn geen autopistas. De belangrijkste weg is de Carretera Federal 1, die de noord-zuidas over het schiereiland vormt. De weg kent een aantal zijwegen die naar kustplaatsjes leiden, maar de meesten zijn vrij kort. Slechts rond La Paz liggen enkele 2x2-wegen, maar de rest is enkelbaans. De omvang van het verkeer is buiten La Paz zeer beperkt, met name in het noorden van de staat, waar geen grote steden zijn. De staat is afhankelijk van de buurstaat Baja California voor de in- en uitvoer van goederen. De afstand rond de Golf van California is enorm, waardoor een deel van het transport per schip naar Sinaloa gaat.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas