Ballastbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ballastbrug
NLN523.svg
Ballastbrug.jpg
Overspant Zanderijsluis
Rijstroken 1x2
Totale lengte 8 meter
Hoofdoverspanning 8 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 1942 (originele brug) 1999 (nieuwe brug)
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Ballastbrug, is een basculebrug in de N523 gelegen bij Nederhorst den Berg in de provincie Noord-Holland. De brug ligt over de Zanderijsluis die de verbinding vormt tussen de Utrechtse Vecht en de Spiegelplas.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de Amsterdamse Ballast Maatschappij.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een basculebrug waarover de niet-autosnelweg en provinciale weg N523 loopt met 1x2 rijstroken en een fietspad. De brug en sluis worden ter plaatse bediend op gezette tijden. De Zanderijsluis verbindt de rivier de Utrechtse Vecht met de plas de Spiegelplas, waarbij de scheepvaart voornamelijk bestaat uit recreatief vaarverkeer. Er is nauwelijks doorvaarthoogte onder de brug waardoor deze in principe voor alle scheepvaart geopend moet worden.

Geschiedenis

De Spiegelplas is ontstaan door turfafgraving en bestond oorspronkelijk uit stroken water met legakkers. De naastgelegen Ankeveense Plassen zijn nog steeds in deze staat. Begin jaren 30 kreeg de Amsterdamse Ballast Maatschappij toestemming om zand te winnen in deze plas. Hiervoor moest er een verbinding gegraven worden tussen de plas en de Utrechtse Vecht voor de zandschepen. Gezien het hoogteverschil tussen de plas en de rivier werd dit een sluis. Voor het wegverkeer werd er een ophaalbrug gebouwd. De brug werd vernoemd naar de Ballast maatschappij en de sluis kreeg de naam Zanderijsluis naar de functie van zandwinning waarvoor de plas na de bouw van de sluis een dertigtal jaren zou dienen. Eind jaren 70 kwam er een eind aan de zandwinning en is er een vrij forse plas ontstaan met op enkele plekken een diepte van meer dan 50 meter. De sluis en brug bleven bestaan en kwamen in handen van de provincie Noord-Holland. Omdat de zandwinning was gestopt en de staat van de sluis en brug inmiddels zeer slecht was, werd eind jaren 80 in eerste instantie besloten de brug te slopen en de sluis te dempen. Dit riep veel weerstand op omdat de Spiegelplas een geliefde recreatieplek is en er ook enkele bedrijfjes langs de plas zijn gevestigd. Uiteindelijk zijn er genoeg financiën gevonden om de sluis te renoveren. De ophaalbrug is wel verdwenen omdat deze te smal werd voor het inmiddels toegenomen verkeer. Hiervoor is de huidige bredere basculebrug in de plaats gekomen. De nieuwe sluis en brug werden in 1999 opengesteld.

Toekomst

Links

Referenties