Motorvejkryds Ballerup

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ballerup)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Ballerup
Ballerup.png
Kruisende wegen PRO4.svg PR17.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 1978

Het motorvejkryds Ballerup is een knooppunt in Denemarken, vormgegeven als een klaverturbine. Hier kruist de Motorring 4 de Primærrute 17, ook wel bekend staand als de Frederikssundmotorvej.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de voorstad Ballerup van København die ten noorden van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het motorvejkryds Ballerup is vormgegeven als een klaverturbine, waarbij de Motorring 4 met 2x3 rijstroken vanaf Ishøj komt, en verder gaat naar Ballerup-Centrum met 2x2 rijstroken. De Motorring 4 eindigt 2 kilometer ten noorden van het knooppunt. De Primærrute 17 is een snelweg met 2x2 rijstroken die vanaf København richting Frederikssund loopt. Het knooppunt is een klaverturbine, met een boog van København naar Ishøj. Het knooppunt ligt circa 16 meter boven zeeniveau in bebost gebied aan de rand van het stedelijk gebied van København.

Geschiedenis

In 1977 werd de Motorring 4 opengesteld vanaf de Roskildevej tot aan Ballerup-Centrum en in 1978 werd de aftakking naar de Jyllingevej opengesteld. Dit deel was 2 kilometer lang, en was destijds al gepland om een doorgaande snelweg te worden, die er echter decennialang niet van kwam. Het knooppunt stond dan ook vooral bekend als afrit naar de Jyllingevej. Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, maar is met extra brede kunstwerken al voorbereid op een klaverblad.

Tussen 2009 en 2011 is de eerste fase van de Primærrute 17, beter bekend als de Frederikssundmotorvej aangelegd tussen het motorvejkryds Rødovre met de Motorring 3 en het motorvejkryds Ballerup. De voormalige Jyllingevej is daarbij de Frederikssundmotorvej geworden, en is verbreed naar 2x3 rijstroken. Dit deel is op 18 december 2011 geopend, ruim een jaar voor op schema.

De Primærrute 17 wordt westwaarts verlengd. Daartoe is het knooppunt omgebouwd van trompetknooppunt tot klaverturbine. De turbineboog vanaf København naar Ishøj opende op 5 april 2014 voor het verkeer.[1] Vanaf 2012 was ook het deel ten westen van het motorvejkryds Ballerup in aanleg, de tweede fase tot aan de mogelijke Motorring 5. Dit deel is op 13 juli 2015 opengesteld voor het verkeer, waarmee het knooppunt voltooid was.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 62.400 voertuigen ten zuiden en 48.400 voertuigen ten noorden van het motorvejkryds Ballerup over de Motorring 4. De toenmalige Jyllingevej, de toekomstige Frederikssundsmotorvej, telde 31.900 voertuigen per etmaal.[2]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel