Ban-etsu Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ban-etsu Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan E49.svg
Ban-etsu Expressway.svg
Ban-etsu Expressway map.png
E49
Begin Iwaki
Einde Niigata
Lengte 213 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Joban Expressway → Tokyo / Soma

Afslagsymbool.svg1 Iwaki-Miwa

Afslagsymbool.svg2 Ono

Afslagsymbool.svg3 Funehiki-Miharu

Afslagsymbool.svg3-1 Koruyama-Higashi

Knooppuntsymbool.svg Tohoku Expressway → Tokyo / Sendai

Afslagsymbool.svg4 Bandaiatami

Afslagsymbool.svg5 Inawashiro

Afslagsymbool.svg6 Bandai

Afslagsymbool.svg7 Aizuwakamatsu

Afslagsymbool.svg8 Aizubange

Afslagsymbool.svg9 Nishiaizu

Afslagsymbool.svg10 Tsugawa

Afslagsymbool.svg11 Mikawa

Afslagsymbool.svg12 Yasuda

Afslagsymbool.svg13 Niitsu

Knooppuntsymbool.svg Hokuriku Expressway → Toyama

De Ban-etsu Expressway (Japans: 磐越自動車道, Ban'etsu Jidōsha-dō), genummerd als de E49, is een expressway in Japan. De snelweg vormt een oost-westroute over het noordelijk deel van het eiland Honshu, vanaf Iwaki in de prefectuur Fukushima via Koriyama naar Niigata aan de westkust. Tussen Yasuda en Niigata bevindt zich nog een kort enkelbaans deel. De rest van de snelweg is 2x2. De snelweg is 213 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ban-etsu Expressway begint bij Iwaki, niet ver van de oostkust, aan de Joban Expressway, een noord-zuidsnelweg vanuit Tokyo langs de kust naar het noorden. De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt naar het noordwesten, door een bebost en heuvelachtig platteland. De aansluitingen liggen vrij ver uit elkaar. Na zo'n 60 kilometer bereikt men de grotere stad Koriyama, waar men ook de Tohoku Expressway kruist, de doorgaande noord-zuidsnelweg vanaf Tokyo naar Aomori in het verre noorden. Westelijker wordt de omgeving bergachtiger, alhoewel de Ban-etsu Expressway in eerste instantie nog door vlak gebied loopt. Hier komt men langs Aizuwakamatsu, de enige grotere stad tussen Koriyama en Niigata. Vervolgens volgt een bergtraject met veel middellange tunnels van enkele kilometers. Hier ligt meer ondergronds dan bovengronds. Vanaf Yasuda volgt een enkelbaans deel tot even voor de grote stad Niigata. De snelweg eindigt dan op de Nihonkai-Tohoku Expressway, die naar het noorden loopt, en de Hokuriku Expressway, die langs de kust naar het zuidwesten loopt. Rechtdoor kan men de stad Niigata in, die 810.000 inwoners telt.

Geschiedenis

De Ban-etsu Expressway is relatief nieuw. Het eerste deel opende op 31 oktober 1990 tussen Bandai en de Tohoku Expressway in Koriyama. In 1991 en 1992 volgden meer delen in het oosten van het eiland. Op 28 juli 1994 opende het eerste deel in het westen, tussen Yasuda en Niigata, als enkelbaans snelweg. Op 2 augustus 1995 werd het laatste deel opengesteld van het oostelijk deel tussen Iwaki en Koriyama. Op 1 oktober 1997 werd het laatste deel van de Ban-etsu Expressway opengesteld tussen Tsugawa en Nishiaizu.

De Ban-etsu Expressway was destijds een enkelbaans snelweg, met ongelijkvloerse kruisingen, maar nergens 2x2 rijstroken. In 1999 opende het eerste 2x2 deel bij Bandai. In 2004 was het oostelijk deel tussen Iwaki en Koriyama verbreed naar 2x2 rijstroken. Later volgden verdere delen van het middendeel.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Koriyama JCT Bandaiatami IC 9 km 31-10-1990
Bandaiatami IC Inawashiro IC 18 km 07-08-1991
Inawashiro IC Aizubange IC 34 km 29-10-1992
Yasuda IC Niigata-Chuo JCT 23 km 28-07-1994
Iwaki JCT Koriyama JCT 71 km 02-08-1995
Aizubange IC Nishiaizu IC 12 km 17-10-1996
Tsugawa IC Yasuda IC 23 km 14-11-1996
Nishiaizu IC Tsugawa IC 22 km 01-10-1997

Toekomst

Er gaan stemmen op om de laatste delen in het midden en bij Niigata ook te verdubbelen. Hier gebeuren nog al eens ongevallen, echt druk is de weg niet.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op het 2x2 deel tussen Iwaki en Aiduwakamatsu is gelimiteerd op 80 km/uur. Het enkelbaans deel verder naar Yasuda en Niigata heeft afwisselend 70 en 80 km/uur. Het laatste stukje voor Niigata heeft een maximumsnelheid van 100 km/uur.

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteiten lagen in 2015 op 13.000 voertuigen op het oostelijk einde bij Iwaki, wat stijgt naar maximaal 15.000 voertuigen bij Koriyama. Westelijker rijden circa 6.500 tot 9.000 voertuigen op het middendeel en 6.800 voertuigen op het westelijk einde bij Niigata.

Referenties


Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshi ExpresswayTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo