Bangladesh

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Bangladesh.svg
বাংলাদেশ - Bangladesh
Bangladesh.png
Hoofdstad Dhaka
Oppervlakte 147.570 km²
Inwonertal 168.958.000
Lengte wegennet 22.726 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode BD

Bangladesh (Bengaals: বাংলাদেশ) is een land in Zuid-Azië. Het land is ongeveer 3,5 keer zo groot als Nederland en telt 169 miljoen inwoners, en is één van de meest dichtstbevolkte landen van de wereld. De hoofdstad is Dhaka.

Inleiding

Bangladesh bestaat voornamelijk uit de delta van de Ganges en Brahmaputra, beiden één van de grootste rivieren ter wereld. Het land meet maximaal 550 kilometer van noord naar zuid en 450 kilometer van oost naar west. Het land wordt vrijwel geheel omgeven door India, met een korte grens met Myanmar in het zuidoosten. De zuidkust ligt aan de Bengaalse baai. De hoofdstad Dhaka ligt centraal in het land aan de Ganges en telt 7 miljoen inwoners, met een stedelijk gebied van 13 miljoen inwoners. Andere belangrijke steden zijn Chittagong, Khulna en Barisal. Bangladesh is overwegend vlak, grote delen van het land liggen maar op een paar meter boven zeeniveau. De kuststrook bestaat uit talloze inhammen van de rivierdelta, en is bedekt met mangrovebossen. Tot in het uiterste noorden is het land vlak, terwijl nog geen 100 kilometer noordelijker de 8.000 meter hoge Himalayabergen liggen. De hoogste bergen liggen rond Chittagong in het grensgebied met Myanmar en India in het zuidoosten van het land.

Bangladesh is een ontwikkelingsland, en één van de armste landen ter wereld. De hoge bevolkingsdichtheid geeft een grote druk op de beschikbare ruimte voor landbouw en steden zijn dichtbevolkt. Problematisch voor de economie zijn cyclonen en grootschalige overstromingen. In Bangladesh wordt het Bengaals gesproken, dat een eigen schrift heeft. Daarnaast wordt Engels wijdverbreid gesproken in de midden en bovenklasse van de bevolking.

Wegennet

Een belangrijk obstakel in het binnenlands wegvervoer zijn de rivieren Ganges en Brahmaputra, waar het aantal bruggen erg beperkt is. Deze rivieren kennen uitgebreide aftakkingen en meanders, waardoor ze vaak niet met één overspanning overgestoken kunnen worden. In het midden van het land zijn de rivieren vaak meer dan 2 kilometer breed. Om dezelfde reden zijn er vrijwel geen doorgaande oost-westwegen in de brede kuststrook. De eerste brug landinwaarts over de Ganges ligt al bijna in India, en is de Lalon Shah Bridge, een 2x2 tolbrug. Pas 300 kilometer landinwaarts bevindt zich de eerste brug over de Brahmaputra, de Jamuna Bridge die bijna 5 kilometer lang is, en waarover de N405 met 2x2 rijstroken loopt. Ook dit is een tolbrug. Noordelijker zijn in Bangladesh geen bruggen over de Brahmaputra.

Het gehele land is dus afhankelijk van deze twee bruggen over de machtige Ganges en Brahmaputra. Snelwegen zijn er in Bangladesh niet, en ook het stedelijke wegennet is sterk onderontwikkeld, waardoor grootschalige congestie voorkomt. Het wegennet is ongeorganiseerd en wegen lopen in een onlogisch patroon, bijvoorbeeld door Dhaka. Veel wegen in Dhaka zijn meerstrooks uitgebouwd, maar het ontbreekt aan middenbermen of zelfs markeringen. De best uitgebouwde weg is die van de luchthaven naar het centrum van Dhaka, die deels ongelijkvloers is met zes of acht rijstroken en een middenberm. Rondom Dhaka zijn wel meerdere bruggen over de rivieren, die minder breed zijn als de Ganges. Het verkeer in de grote steden is erg chaotisch. Sommige hoofdwegen lopen als bypass langs grotere plaatsen. De eerste echte snelweg van het land wordt de Dhaka Elevated Expressway.

Wegnummering

De National Highways vormen het hoofdwegennet en hebben de prefix "N". De ééncijferige wegen vormen een radiaal systeem vanuit Dhaka. De driecijferige nummers zijn in principe secundaire hoofdwegen, maar vervullen vaak ook een belangrijke functie, en zijn vaak bypasses. Het eerste nummer wordt daarbij door de weg met het ééncijferige nummer bepaald. Zo zijn de N701 t/m N710 bijvoorbeeld allemaal gezoneerd rond de N7.

  • N1 Dhaka - Chittagong - Teknaf
  • N2 Dhaka - Sylhet
  • N3 Dhaka - Tongi - Mymensingh
  • N4 Joydephur (N3) - Jamalpur
  • N5 Dhaka - Bogra - Rangpur - Indiase grens (Siliguri)
  • N6 Kashinatpur (N5) - Pabna - Rajshahi
  • N7 Mongla - Khulna - Jessore - N5
  • N8 Dhaka - Barisal

Daarnaast is er een tweede wegklasse, de Regional Highways met de prefix "R". Deze wegen lopen gezoneerd en de nummering loopt op naarmate men verder van Dhaka komt. Een derde klasse zijn de Zila Highways, een wegklasse die onder de Upazila valt, een subdistrict.

Flag of Bangladesh.svg National Highways in Bangladesh Flag of Bangladesh.svg

Dhaka - Banga Expressway

BD-N1.svg BD-N2.svg BD-N3.svg BD-N4.svg BD-N5.svg BD-N6.svg BD-N7.svg BD-N8.svg


Asian Highways

Asian Highways in Bangladesh

AH1AH2AH41


Bewegwijzering

De bewegwijzering in Bangladesh is tweetalig, Engels en Bengaals. De bewegwijzering volgt het Britse systeem enigszins. De wegwijzers zijn groen met witte letters, behalve lokale bewegwijzering die wit met zwarte letters is.

Qua verkeersborden worden veelal dezelfde verkeersborden als in Europa gebruikt, met enkele lokale aanvullingen.[1]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea