Knooppunt Bankhoef

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Bankhoef)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bankhoef
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 1975

Het knooppunt Bankhoef is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompetknooppunt. Hier kruisen de A50 en A326. Het knooppunt is gelegen bij Wijchen in de provincie Gelderland.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de voormalige boerderij "De Bankhoeve" ook Bankhoef genoemd. Het knooppunt is gebouwd op de gronden van deze boerderij. De naam is weer afkomstig van de in de omringende bouwgrond aanwezige stroken zand of zandbanken. Deze zijn mogelijk ontstaan door afzettingen van de rivier de Maas die tot de 13e eeuw nog niet bedijkt was.

Vlakbij het knooppunt loopt de weg de "Bankhoeve". De dichtstbijzijnde kern is Wijchen; wat verder oostelijk ligt Nijmegen.

Configuratie

Het knooppunt is een standaard trompetknooppunt. De A326 eindigt hier op de A50, waarbij de A50 onderdoor loopt met 2x2 rijstroken. De A326 loopt langs Wijchen en telt eveneens 2x2 rijstroken. Alle verbindingslussen tellen in principe één rijstrook, maar een deel van de lus vanaf Wijchen richting Oss is met 2 rijstroken uitgevoerd. De directe omgeving van het knooppunt is bebost; de ruimere omgeving bestaat uit weilanden. Net ten zuiden van het knooppunt kruist de A50 de spoorlijn 's-Hertogenbosch - Nijmegen. Niet ver daarna volgt de Maasbrug, tevens de provinciegrens met Noord-Brabant. Verkeer vanuit Beuningen richting Eindhoven diende tussen 1996 en februari 2013 van het knooppunt Bankhoef gebruik te maken, daar de relevante lus op het knooppunt Ewijk in die periode buiten gebruik was gesteld. De A50 is ten zuiden van het knooppunt aanzienlijk drukker dan ten noorden ervan, aangezien de A326 vanuit het zuiden de belangrijkste ontsluiting van Nijmegen is. Het knooppunt Bankhoef is vanuit het zuiden het eerste in een serie van drie knooppunten achter elkaar.

Geschiedenis

In 1962 is een tracébesluit genomen om de A50 aan te leggen tussen Ravenstein en het knooppunt Ewijk. De aanleg hiervan begon in 1968, waarna op 12 juni 1975 het stuk tussen Geffen en knooppunt Bankhoef werd opengesteld, op dezelfde dag als die van de opening van de A326 tot aan Wijchen, die destijds de provinciale weg S109 heette.[1][2] Een jaar later, op 30 juni 1976, opende de A50 tussen het knooppunt Bankhoef en het knooppunt Ewijk, waarmee het knooppunt in zijn huidige vorm voltooid was. In 2012 zijn de A326 en het knooppunt Bankhoef gerenoveerd. Hierbij is alle verlichting op het knooppunt weggehaald en vervangen door kleine led's in de geleiderail.

Toekomst

Sinds de opening van de nieuwe Tacitusbrug is de congestie op de A50 ten zuiden van knooppunt Bankhoef in met name de ochtendspits flink toegenomen. De files slaan hierbij ook terug op de A326, omdat er te weinig capaciteit ten zuiden van het knooppunt op de A50 is. Er zijn geen concrete plannen om het knooppunt en aansluitende wegvakken aan te passen.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2012 int. 2014 int. 2016 int. 2019
Ravenstein - Bankhoef 84.100 88.200 96.400 94.300
Bankhoef - Ewijk 68.200 60.900 65.500 68.800
Bankhoef - Wijchen 44.730 38.900 39.700

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich