Barbados

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barbados
Hoofdstad Bridgetown
Oppervlakte 431 km²
Inwonertal 268.000
Lengte wegennet 1.600 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode BDS

Barbados is een eilandnatie in het uiterste oosten van het Caribisch gebied. Het landje telt 268.000 inwoners en de hoofdstad is Bridgetown.

Inleiding

Geografie

Het eiland Barbados ligt oostelijker dan de andere Caribische eilanden, circa 160 kilometer ten oosten van Saint Vincent and the Grenadines en 290 kilometer ten noordoosten van Trinidad en Tobago. Het eilandje meet 35 bij 20 kilometer en is dichtbevolkt. De hoofdstad Bridgetown telt 100.000 inwoners, ruim een derde van de totale bevolking van Barbados. Het eiland is dichtbevolkt, met name in het zuidwesten en zuiden. Anders dan de meeste Caribische eilanden is Barbados niet erg bergachtig en is ook niet dichtbebost. Alleen in het centrale noorden zijn regenwouden te vinden. Veel onbebouwd land is in gebruik voor de landbouw.

Barbados heeft een tropisch klimaat, de temperaturen liggen het hele jaar door rond 30°C. Er valt ruim 1.200 mm regen per jaar, piekend in het orkaanseizoen. Orkanen trekken echter maar zelden over Barbados zelf heen.

Demografie

Barbados groeide van circa 170.000 inwoners in de jaren 1930 naar 2000 net na de Tweede Wereldoorlog en 270.000 in de 21e eeuw. Barbados heeft sinds 2011 een licht krimpend inwonertal.

Ongeveer 90% van de bevolking is van Afro-Caribische afkomst. De overige 10% is veelal van Europese afkomst. In Barbados wordt het Engels gesproken en geschreven in formele settings, maar in dagelijks gebruik is het Bajan, een op het Engels gebaseerde creoolse taal, die echter geen formele schrijftaal heeft.

Economie

Barbados geldt als één van de meer welvarende landen van het Caribisch gebied, het had in 2023 een nominaal BBP van $ 21.000 per inwoner. Het toerisme speelt een belangrijke rol in Barbados, maar is geconcentreerd in slechts een klein deel van de zuidkust van het eiland. Het land speelt ook een rol in de offshore financiële sector. De industriële sector is relatief klein, de landbouw speelt ook een rol, er wordt met name suikerriet verbouwd.

Geschiedenis

Het eiland was al rond 1600 BC bewoond door mensen die uit Zuid-Amerika gemigreerd waren. Het is niet duidelijk wanneer Europeanen exact voor het eerst in Barbados aankwamen. In 1627 werd de eerste Engelse nederzetting gesticht. Met de introductie van suikerriet ontstond een plantage-economie gebaseerd op de slavernij. In de 17e eeuw nam het aantal Afrikanen sterk toe door de slavenhandel, tot dit in 1833 werd afgeschaft. Barbados was nadien relatief arm en weinig ontwikkeld. Barbados verkreeg in 1961 zelfbestuur en werd op 30 november 1966 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Na onafhankelijkheid werd de economie van Barbados hervormd, waarbij minder focus op de landbouw lag en meer op het toerisme en de financiële sector. Barbados hield een sterk pro-westerse koers en liet de Amerikanen het eiland gebruiken voor hun invasie in Grenada in 1983. In 2021 volgde een transitie naar een presidentiële republiek, waarbij Barbados geen Commonwealth realm meer was.

Wegennet

Er zijn geen officiële actuele statistieken van de lengte van het wegennet, maar het wordt variabel aangegeven als tussen 1.475 en 1.600 kilometer weg.[1][2] Al voor 1984 was het volledige publieke wegennet verhard.[3]

Het verkeer in Barbados rijdt links. Het wegennet van Barbados is dicht, maar verkeert in matige staat. De belangrijkste weg op Barbados is de 'ABC Highway', vernoemd naar drie politici (Adams, Barrow en Cummins). Deze weg opende in 1989 en is gedeeltelijk een dual carriageway met rotondes. Deze verbindt de luchthaven met Bridgetown en vormt tevens de bypass van Bridgetown.

In Barbados zijn geen autosnelwegen en geen ongelijkvloerse aansluitingen. Het centrum van Bridgetown heeft een smal stratenpatroon. De zuid- en westkant van Barbados zijn sterk verstedelijkt. Ook elders zijn veel dorpen en verspreide bebouwing zodat de meeste wegen in de bebouwde kom of net daarbuiten liggen. Er lopen enkele landschappelijk mooie wegen over het eiland, met name in het noorden. Uitzichten van grote hoogten, zoals op veel Caribische eilanden het geval is, komen op Barbados echter niet voor, de hoogste verheffingen zijn niet meer dan lage heuvels.

Wegnummering

Er zijn zeven genummerde wegen, die de Highway 1 t/m Highway 7 als nummer hebben. Ze vormen een radiaal systeem vanuit de hoofdstad Bridgetown, de Highway 1 naar het noorden tot de Highway 7 naar het zuidoosten.

Lijst van nationale wegen in Barbados

  • ABC Highway: University Hill, St. Michael – Charnocks, Christ Church
  • Highway 1 (H1): Bridgetown, St. Michael – Mile & A Quarter, St. Peter
  • Highway 1A (H1A): Holetown, St. James – Rock Hall, St. Thomas
  • Highway 1B (H1B): Speightstown, St. Peter – Bentham's, St. Lucy
  • Highway 1C (H1C): Clinketts – Spring Hall, St. Lucy
  • Highway 2 (H2): Bridgetown, St. Michael – Portland, St. Peter
  • Highway 2A (H2A): Warrens, St. Michael – Pleasant Hall, St. Peter
  • Highway 3 (H3): Bridgetown, St. Michael – Palmers, St. John
  • Highway 3A (H3A): Jackmans, St. Michael – Coffee Gully, St. Joseph
  • Highway 3B (H3B): Salters, St. George – Gall Hill, St. John
  • Highway 4 (H4): Bridgetown, St. Michael – Massiah Street, St. John
  • Highway 4A (H4A): St. George Parish Church, Glebe Land, St. George – Balls, Christ Church
  • Highway 4B (H4B): Brighton, St. George – Thicket, St. Philip
  • Highway 4C (H4C): Six Roads, St. Philip – Ashford, St. John
  • Highway 5 (H5): Bridgetown, St. Michael – Bayfield, St. Philip
  • Highway 6 (H6): Bridgetown, St. Michael – Six Cross Roads, St. Philip
  • Highway 7 (H7): Bridgetown, St. Michael – Charnocks, Christ Church (Tom Adams Roundabout)

Bewegwijzering

Eventuele bewegwijzering is waarschijnlijk naar Brits model.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is 40 km/h in bebouwd gebied, 60 km/uur op kleine wegen en 80 km/uur op grote wegen. De maximumsnelheid wordt per wegvak vastgesteld.[4]

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands