Barbados

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Barbados.svg
Barbados
Barbados.png
Hoofdstad Bridgetown
Oppervlakte 431 km²
Inwonertal 285.000
Lengte wegennet 1.600 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode BDS

Barbados is een eilandnatie in het uiterste oosten van het Caribisch gebied, onderdeel van het continent Noord-Amerika. Het landje telt 285.000 inwoners en de hoofdstad is Bridgetown.

Inleiding

Het eiland Barbados ligt oostelijker dan de andere Caribische eilanden, circa 160 kilometer ten oosten van Saint Vincent and the Grenadines en 290 kilometer ten noordoosten van Trinidad and Tobago. Het eilandje meet 35 bij 20 kilometer en is dichtbevolkt. De hoofdstad Bridgetown telt 100.000 inwoners, ruim een derde van de totale bevolking van Barbados. Het eiland is dichtbevolkt, met name in het zuidwesten en zuiden. Anders dan de meeste Caribische eilanden is Barbados niet erg bergachtig en is ook niet dichtbebost. Alleen in het centrale noorden zijn regenwouden te vinden. Veel onbebouwd land is in gebruik voor de landbouw.

Het land werd in 1966 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en is sindsdien een stabiele democratie. Met een inkomen van bijna $ 23.000 per inwoner is Barbados een welvarend en ontwikkeld land. Toerisme is van groot belang voor Barbados, evenals de landbouw en bedrijvigheid.

Wegennet

Het wegennet van Barbados is één van de dichtste ter wereld, een gevolg van de hoge bevolkingsdichtheid. Er is 1.600 kilometer weg, welke allen verhard zijn. De maximumsnelheid is 60 km/uur op kleine wegen en 80 km/uur op grote wegen. In steden gelden vaak lagere maximumsnelheden. Er zijn geen autosnelwegen in Barbados, maar er is wel een bypass van de hoofdstad Bridgetown. Kruispunten zijn vaak in de vorm van rotondes. Rondom het centrum van Bridgetown heerst vaak verkeersdrukte daar de wegen hier niet berekend zijn op de bevolkingsomvang. Er lopen enkele landschappelijk mooie wegen over het eiland, met name in het noorden. Uitzichten van grote hoogten, zoals op veel Caribische eilanden het geval is, komen op Barbados echter niet voor, de hoogste verheffingen zijn niet meer dan lage heuvels.

Wegnummering

Er zijn zeven genummerde wegen, die de Highway 1 t/m Highway 7 als nummer hebben. Ze vormen een radiaal systeem vanuit de hoofdstad Bridgetown, de Highway 1 naar het noorden tot de Highway 7 naar het zuidoosten.

Bewegwijzering

Eventuele bewegwijzering is waarschijnlijk naar Brits model.

Referenties


Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten