Barton Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A25
Begin Yass
Einde Canberra
Lengte 52 km
Route

Hume Highway

Yass

Murrumbateman

Canberra

De Barton Highway is een highway in Australië, gelegen in de staat New South Wales en het Australian Capital Territory. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Yass tot de hoofdstad Canberra en is 52 kilometer lang. De Barton Highway is als de A25 genummerd.

Routebeschrijving

De Barton Highway bij Yass.

De Barton Highway verbindt de hoofdstad Canberra met de Hume Highway bij Yass. Het is de primaire toegangsweg naar Canberra vanaf het westen en noorden. Het deel bij Yass is als autosnelweg uitgebouwd, daarna is de weg een dual carriageway tot in Canberra. De weg voert over graslanden op 500 tot 650 meter boven zeeniveau, even ten oosten van het Brindabella Range. In Canberra eindigt de weg op de Federal Highway.

Geschiedenis

In 1928 werd de weg van Yass tot Canberra als een Main Road betiteld, met het nummer 56. De weg kreeg in 1954 de naam Barton Highway,[1] vernoemd naar Edmund Barton, de eerste premier van Australië. In 1956 werd de weg als de National Route 25 genummerd. In die tijd begon Canberra zich te ontwikkelen tot de nieuwe hoofdstad van Australië, en het duurde nog tot 1960 voordat de gehele weg was geasfalteerd.[2]

Vanwege de ligging van het Brindabella Range is de weg niet alleen een verbinding van Canberra naar Yass, maar via de Hume Highway ook richting Melbourne, waardoor de weg een steeds grotere betekenis kreeg. In 1974 werd de weg daardoor de status van National Highway gegeven, het nummer bleef ongewijzigd de National Highway 25.

Vanwege de groei van Canberra zijn daar de eerste noemenswaardige upgrades gepleegd. In 1980 werd een bypass rond het dorp Hall in het noorden van het Australian Capital Territory aangelegd. Begin jaren '90 is de weg in Canberra opgewaardeerd tot dual carriageway met gelijkvloerse kruisingen.

Tussen 1993 en 1995 is het noordelijkste deel bij Yass verlegd over een oostelijke bypass die de karakteristieken van een autosnelweg heeft. Het omvatte een trompetknooppunt met de Hume Highway en een ongelijkvloerse aansluiting ten oosten van Yass. Hiermee ontstond 9 kilometer autosnelweg.

In 2013 werd een alfanumerieke wegnummering ingevoerd in New South Wales en het Australian Capital Territory, waarmee de weg genummerd werd als de A25.

Later zijn plannen gemaakt om de resterende 33 kilometer tot een dual carriageway op te waarderen tussen Yass en Canberra. Het plan omvatte ook een bypass van Murrumbateman. Als eerste kwam in 2023 de verdubbeling van ruim 6 kilometer net buiten het Australian Capital Territory gereed.[3]

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway