Bass Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian national highway 1.svg
Blank.png
NH1 / A2
Begin Launceston
Einde Marrawah
Lengte 263 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Midland Highway

Afslagsymbool.svg Prospect Vale

Afslagsymbool.svg Hadspen

super two

Afslagsymbool.svg Carrick

Afslagsymbool.svg Bracknell

Afslagsymbool.svg Hagley

Afslagsymbool.svg Hagley / Westbury

Afslagsymbool.svg Westbury

Afslagsymbool.svg Deloraine

Afslagsymbool.svg Deloraine

Centrum.svg Elizabeth Town

Centrum.svg Sassafras

Centrum.svg Latrobe

freeway

Afslagsymbool.svg Devonport Airport

Afslagsymbool.svg East Devonport

Afslagsymbool.svg Downtown Devonport

Afslagsymbool.svg South Devonport

Afslagsymbool.svg West Devonport

Centrum.svg Leith

freeway

Afslagsymbool.svg Turners Beach

Afslagsymbool.svg East Ulverstone

Afslagsymbool.svg Southeast Ulverstone

Afslagsymbool.svg Ulverstone

Afslagsymbool.svg West Ulverstone

Afslagsymbool.svg Penguin

Afslagsymbool.svg Penguin

Afslagsymbool.svg Preservation Bay

Centrum.svg Sulphur Creek

Centrum.svg Heybridge

Centrum.svg Burnie

Centrum.svg Somerset

Centrum.svg Wynyard

Centrum.svg Smithton

Centrum.svg Marrawah

De Bass Highway is een highway in Australië, gelegen op Tasmania. De weg vormt een oost-westroute langs de noordkant van het eiland, vanaf Launceston via Devonport en Burnie naar Marrwah. Bass Highway is 263 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Bass Highway begint bij de stad Launceston op een knooppunt met de Midland Highway en is de eerste paar kilometer een freeway met 2x2 rijstroken. De snelweg versmalt al snel buiten Launceston naar een enkelbaans ongelijkvloerse super two. Tot Deloraine is de weg ongelijkvloers uitgebouwd, met incidenteel korte stukken met gescheiden rijbanen en inhaalstroken. De weg voert veelal door open weidegebied met in de omgeving wat lage beboste heuvels.

Na Deloraine is de weg een reguliere enkelbaans hoofdweg en buigt naar het noorden af, richting de kust. Men bereikt dan de noordkust van Tasmania bij de stad Devonport, waar de Bass Highway een korte freeway met 2x2 rijstroken rond vormt. Tussen Devonport en Ulverstone is de Bass Highway wel een dual carriageway, maar niet volledig ongelijkvloers. De bypass van Ulverstone is dan wel weer een freeway. Langs Penguin liggen ook enkele ongelijkvloerse aansluitingen.

Westelijk van Penguin is Bass Highway een 2x2 dual carriageway maar met kruispunten en rotondes. Dit deel van de weg loopt direct langs zee, de Bass Strait. Men bereikt dan het stadje Burnie, waar de dual carriageway eindigt. Westelijk van Burnie heeft de weg geleidelijk minder belang, alhoewel Wynyard nog een bypass heeft. Tussen Wynyard en Smithton is de weg een enkelbaans hoofdweg met tegenverkeer, die deels landinwaarts, maar ook deels direct langs zee loopt. Smithton is de laatste noemenswaardige plaats op de route, de Bass Highway loopt dan nog ruim 40 kilometer verder over het dunbevolkte platteland en eindigt bij het dorp Marrawah bij de westkust van Tasmania.

Geschiedenis

De Bass Highway is de belangrijkste weg van het noorden van Tasmania en is gedeeltelijk hoogwaardig uitgebouwd, met enkele stukken freeway. Op 19 april 1977 opende de freeway rond Devonport, gevolgd door de freeway rond Ulverston in augustus 1980. In de jaren '80 is de weg tussen Ulverston en Burnie grotendeels verbreed naar een 2x2 dual carriageway, maar dit is grotendeels geen echte snelweg. In 1988 opende de Bass Highway als korte freeway vanuit Launceston. In 1988 opende ook de bypass van Smithton. Op 8 juli 1990 opende de bypass van Deloraine. Tussen eind jaren '80 en begin jaren 2000 is de weg tussen Launceston en Deloraine gefaseerd opgewaardeerd naar een super two over een nieuw tracé.

Naamgeving

De Bass Highway en de aangrenzende Bass Strait zijn vernoemd naar George Bass (1771-1803), een Brits ontdekkingsreiziger. In 1798 voeren Bass en Flinders rond Tasmania, wat destijds nog bekend stond als Van Diemen's Land.

Referenties


Hoofdwegen en autosnelwegen in Tasmania

Bass HighwayBrooker HighwayMidland HighwaySouthern OutletTasman Highway