Batina Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Батински мост

Мост 51. дивизије

Overspant Donau
Rijstroken 1x2
Totale lengte 638 meter
Hoofdoverspanning 169 meter
Hoogte brugdek meter
Openstelling 10-11-1974
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Batina Bridge (Kroatisch: Batinski most, Servisch: Батински мост of Мост 51. дивизије) is een kokerbrug over de Donau op de grens van Kroatië en Servië.

Kenmerken

De Batina Bridge is een stalen kokerbrug met een totale lengte van 638 meter en een hoofdoverspanning van 169 meter. De brug heeft 11 betonnen pijlers. Het brugdek is 11,2 meter breed, met een rijbaan van 7,5 meter breed. De brug is de noordelijkste verbinding over de Donau in zowel Kroatië als Servië. Over de brug verloopt de Servische IB-16 en de Kroatische D212. De brug is onderdeel van de wegverbinding van Osijek in Kroatië naar Sombor in Servië. De dichtstbijzijnde plaats is Batina in Kroatië. Aan beide kanten van de brug bevindt zich een klein grenscomplex. Dat van Kroatië is overdekt, maar die van Servië niet.

Geschiedenis

De brug is tussen 1972 en 1974 aangelegd. De bouw begon officieel op 9 mei 1972 en is uitgevoerd door het Joegoslavische bouwbedrijf Mostogradnja. Het staal van de koker kwam uit Hongarije. De brug is op 10 november 1974 geopend voor het verkeer.

Toen Kroatië zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië, werd de Kroatische regio rondom Batina deel van de Servische republiek Krajina. Nadat Kroatië in 1998 weer volledige zeggenschap kreeg over dit gebied werd deze brug een officiële grensovergang tussen Kroatië en Servië.

Kroatië en Servië hebben een grensdispuut, beiden landen zijn het oneens waar de grens exact loopt via de oude meanders van de Donau zoals die in de 19e eeuw bestonden maar later dode armen werden. De Batina Bridge ligt op het enige deel waar geen grensdispuut is in dit gebied.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Batina, een dorp op de westoever van de Donau in Kroatië. De Servische naam is de Мост 51. дивизије (Brug van de 51e divisie). De 51e divisie die in dit gebied vocht in november 1944 tegen de Duitsers.

Zie ook

Referenties